Αγροτικά

«Ψαλίδι» 12% στην τιμή των Ιταλών μέσα σε έναν χρόνο, μειωμένες οι εισκομίσεις στην Ελλάδα για το αγελαδινό γάλα

Τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού σε συνδυασμό με το, ούτως ή άλλως, δυσμενές τοπίο των τελευταίων ετών για την ευρωπαϊκή αγελαδοτροφία αντικατοπτρίζουν τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΕ για το αγελαδινό γάλα.

Σύμφωνα με αυτά, η τιμή παραγωγού στην Ιταλία παρουσιάζει μείωση 11,9% για το διάστημα Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2019. Σημαντικές επιπτώσεις καταγράφονται και στην τιμή παραγωγού στο Βέλγιο, στην Εσθονία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία, όπου το «ψαλίδι» που έχει υποστεί η τιμή παραγωγού μέσα σε έναν χρόνο ανέρχεται από 5% έως 6,5%. Την ίδια στιγμή, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα παρουσιάζει, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις (μείωση τιμής παραγωγού λόγω κορωνοϊού, αύξηση τιμής ζωοτροφών) δεν είναι ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με τον Σερραίο αγελαδοτρόφο, Γιάννη Τσιτσιλίδη, τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή της σόγιας ανεβαίνει διαρκώς και, μάλιστα, με ταχείς ρυθμούς. «Μέσα σε λίγες εβδομάδες, από εκεί που αγοράζαμε τη σόγια 38 λεπτά πήγε στα 45 λεπτά και, μάλιστα, για πληρωμή τοις μετρητοίς». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στο διάστημα Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2019, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα παρουσίασε οριακή μείωση, 0,4%. Ως προς τις εισκομίσεις γάλακτος, η χώρα μας είναι μία από τις μόλις τέσσερις εκ των 27 (μαζί με Αυστρία, Γερμανία και Λιθουανία) που για το ανωτέρω διάστημα κατέγραψε μείωση (-1,3%) και όχι αύξηση.

Η μεγαλύτερη αύξηση εισκομίσεων με διαφορά καταγράφηκε σε Μάλτα (+19,3%) και Κύπρο (+13,4%).

Εξέλιξη τιμής παραγωγού νωπού αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ

Πηγή: Member States (Reg. (Eu) No 2017/1185 Article 12 (a) – Annex II.4 (a))

 

[πηγή]

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button