Αγροτικά

Όλες οι πλευρές δηλώνουν «χαρούμενες» με τα 260.000 πρόστιμο για νοθεία Φέτας

Αμφότερες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ζήτημα με τη νοθεία στη φέτα, δηλώνουν ικανοποιημένες από την εξέλιξη της υπόθεσης, με το μεν υπουργείο να… πανηγυρίζει για το υψηλό πρόστιμο της τάξης των 260.000 ευρώ που επιβλήθηκε στη γαλακτοβιομηχανία, τη δε εταιρεία για την αναγνώριση του βιομηχανικού λάθους της.

Για «ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα για παραβάσεις προϊόντων ΠΟΠ που έχουν επιβληθεί ποτέ», κάνει λόγο σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Παρατυπιών του Υπουργείου να επιβάλει πρόστιμο 260.000 ευρώ σε γαλακτοβιομηχανία με αφορμή υπόθεση  παραγωγής και διακίνησης προϊόντων της σε αγορά του εξωτερικού με την ένδειξη ΦΕΤΑ ΠΟΠ για τα οποία δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές παραγωγής προϊόντος.

Από την πλευρά της η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, με δελτίο Τύπου ισχυρίζεται ότι το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών για την υπόθεση εξαγωγής της προβληματικής παρτίδας φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία επιβεβαιώνει «την ύπαρξη του βιομηχανικού λάθους, όπως ακριβώς ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή η ίδια η εταιρεία».

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση εξετάζονται και καταγγελίες για παραβάσεις σχετιζόμενες με τα ισοζύγια γάλακτος στην παραγωγή της φέτας, επί των οποίων αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι παρά την έκταση που έλαβε η υπόθεση, όλες οι πλευρές εκφράζουν την ικανοποίησή τους, κάτι που αν μη τι άλλο αποκαλύπτει τις τεράστιες αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση νοθείας αλλά και τον έλεγχο των τροφίμων, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά πιστοποιούνται αρμοδίως ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

Πρόστιμο 260.000 ευρώ σε γαλακτοβιομηχανία για παραβίαση των κανόνων ΠΟΠ στη φέτα

 Πρόστιμο 260.000 ευρώ, ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα για παραβάσεις προϊόντων ΠΟΠ που έχουν επιβληθεί ποτέ,  υπέβαλε σε γαλακτοβιομηχανία η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή υπόθεση  παραγωγής και διακίνησης προϊόντων της σε αγορά του εξωτερικού με την ένδειξη ΦΕΤΑ ΠΟΠ για τα οποία δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές παραγωγής προϊόντος.

 Το ως άνω πρόστιμο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την ποιότητα των τροφίμων, ιδιαίτερα δε εκείνων που φέρουν τις ενδείξεις ΠΟΠ, καθώς  αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα της ελληνικής παραγωγής. Οι έλεγχοι διεξάγονται πάντα κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας και με στόχο την προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.  Πολιτική βούληση που αποδεικνύεται περαιτέρω από την συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης Παραβάσεων που δεν συνεδρίαζαν τα τελευταία χρόνια.  

 Στην περίπτωση των καταγγελιών για τη φέτα, η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ευσυνειδησία, επαγγελματισμό και προσήλωση στην νομιμότητα, αφού εξέτασε λεπτομερώς τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας,  προχώρησε στην επιβολή προστίμου βάσει των άρθρων 12 & 13 της ΚΥΑ 261611/2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση εξετάζονται και καταγγελίες για τα παραβάσεις σχετιζόμενες με τα ισοζύγια γάλακτος στην παραγωγή της φέτας, επί των οποίων αναμένεται η έκδοση απόφασης.Η ανακοίνωση της Γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος υποστηρίζει

Όλοι οι έλεγχοι επιβεβαιώνουν το βιομηχανικό λάθος

  Αθήνα, 9 Ιουνίου 2021  –  Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών για την υπόθεση εξαγωγής της προβληματικής παρτίδας φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία από τη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, αλλά και το αποτέλεσμα των ελέγχων πελατών και πιστοποιημένων φορέων του εξωτερικού επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του βιομηχανικού λάθους, όπως ακριβώς ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή η ίδια η εταιρεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τεχνικό λάθος εξ αμελείας δίχως την ύπαρξη δόλου, για το οποίο επιβλήθηκαν μάλιστα και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις με τη μορφή προστίμου.

 Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία με αφορμή το παραπάνω γεγονός, ενήργησε υπεύθυνα και με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους πελάτες της και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, ανακαλώντας αμέσως την προβληματική παρτίδα και ενημερώνοντας η ίδια τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι απαραίτητοι έλεγχοι, απέναντι στους οποίους στάθηκε απολύτως συνεργάσιμη και ανοιχτή.

 Ωστόσο, η εταιρεία θεωρεί, ότι όλο αυτό το διάστημα, δέχθηκε πόλεμο από δήθεν καταγγελίες κάποιων, αναφορικά με το συμβάν, οι οποίοι διέρρεαν, αποδεδειγμένα πλέον, πληθώρα ψευδών πληροφοριών και στοιχείων, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν τις αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους δικούς τους πολύ συγκεκριμένους λόγους και σκοπούς. Η Όμηρος έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, ελπίζοντας σύντομα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γύρω από το γεγονός, αλλά και ο παρασκηνιακός ρόλος που ορισμένοι πεισματικά επιμένουν να έχουν, καθώς δυστυχώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στον υγιή ανταγωνισμό και για αυτό επιλέγουν να κάνουν ζημιά συνολικά στον χώρο.

 Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, Γιώργος Γιαννίτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία είναι απόλυτα ικανοποιημένη με το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών, που επιβεβαιώνει το βιομηχανικό λάθος, όπως ακριβώς εμείς οι ίδιοι είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή. Όλο αυτό το διάστημα η ΟΜΗΡΟΣ κράτησε μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι στους θεσμούς και τις αρχές, όπου με πνεύμα συνεργασίας και διαφάνειας συνέβαλε αποφασιστικά στο έργο τους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλω, ωστόσο, να επισημάνω και να τονίσω ότι  η εταιρεία μας βρίσκεται πάντα δίπλα στους αρμόδιους φορείς του χώρου  και το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως μαζί μπορούμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά και με υπερηφάνεια τα άριστης ποιότητας ελληνικά μας προϊόντα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πελάτες μας, τους προμηθευτές, τους συνεργάτες μας κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα, αλλά και όλη την οικογένεια της ΟΜΗΡΟΣ για τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με την εταιρεία μας».

 Η εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ είναι βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Στα 35 χρόνια λειτουργίας της παράγει εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας τυροκομικά προϊόντα, έχοντας κατακτήσει επάξια μια εξέχουσα θέση στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button