ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Όμιλος Αντισφαίρισης (τένις) στους Γαργαλιάνους του 1930!

Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Κατσίβελα , ιατρού .

Η αλήθεια είναι , ότι όσο ασχολείσαι με την ιστορία και την κοινωνική διάσταση αυτής της πόλης , εκπλήσσεσαι από το απρόσμενο των γεγονότων που συνέβησαν, σε τέτοιο βαθμό , που η ζωή της μάλλον εκτυλίσσεται , σαν κινηματογραφική ταινία , μπορεί εποχής , αλλά πάντα επίκαιρης και ελκυστικής . Ας πάμε λοιπόν στα αρχεία του περιοδικού « Τριφυλιακά Χρονικά»(*) και ας ανασύρουμε ένα απόσπασμα . Όμιλος Αντισφαίρισης λοιπόν στους Γαργαλιάνους . Αναγγέλλει η εφημερίδα την ίδρυση Ομίλου για την προώθηση των τότε ευγενών θεωρουμένων αθλημάτων . Διαχειριστής της εφημερίδος ήταν ο Τάκης Αλεξόπουλος ή Πέτρος Ολύμπιος , από τους κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας . Η αφιέρωσή του στους Γαργαλιάνους του στέρησε την πρέπουσα σ΄ αυτόν αναγνώριση .Αναμφίβολα το έργο του πρέπει να επαναξιολογηθεί και να κοινοποιηθεί .

Όμιλος Αντισφαιρίσεως (LownTennis) εν Γαργαλιάνοις .

«Μετά ευχαριστήσεως αναγγέλλομεν ότι παρ΄ ομάδος εγκρίτων κυρίων της πόλεως μας , απεφασίσθη η ίδρυσις εν Γαργαλιάνοις Αθλητικού Ομίλου Αντισφαιρίσεως ( Lown -Tennis)(**) ως και ομάδος πετοσφαίρας ( βόλεϋ – μπολ) και επιτραπεζίου τέννις (πίγκ-πόγκ) .

Είναι περιττόν νομίζομεν να εξάρωμεν την ευεργητικωτάτην επίδρασιν ήν έχουν τα ευγενή και πράγματι ωραία αυτά sports όχι μόνον επί των γραμμών του σώματος και της υγείας αυτού , αλλά και επί της καλλιεργείας της ψυχραιμίας , της αποφασιστικότητος , της θελήσεως και της επιμονής , Είμεθα βέβαιοι ότι τ΄ ωραία αυτά αθλήματα , τα οποία τόσους φίλους απέκτησαν κατά τα τελευταία έτη εις όλας τας μεγαλοπόλεις , θα κατακτήσουν και μεταξύ της προοδευτικής κοινωνίας μας , αρκετούς θαυμαστάς . Οι επιθυμούντες να έχουν περισσοτέρας πληροφορίας , ας αποτανθούν μέχρι του καθορισμού της Διοικητικής Επιτροπής εις τον κ. Διαχειριστή μας».

Την ίδια περίοδο , μεσουρανεί στην Ελλάδα του τένις, ο Γεώργιος Νικολαΐδης, (Αλεξάνδρεια 1911 – Αθήνα 1951).Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ήταν μέλος της εκεί ελληνικής κοινότητας . Ξεκίνησε την αντισφαίριση στην Αίγυπτο, έγινε μέλος του ΟΑΑ κι ερχόταν συνεχώς την Ελλάδα να συμμετάσχει σε αγώνες, εφόσον μοιραζόταν την ζωή του ανάμεσα στην Αίγυπτο, Ελλάδα και Ελβετία, πέθανε το 1951 σε ηλικία 40 ετών.

Πρωταθλητής Ελλάδας πέντε φορές στο διπλό αντρών ενώ ήταν 11 φορές δεύτερος και 2 φορές τρίτος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είχε επιτυχίες στο κύπελλο Ανατολικής Μεσογείου με τρεις δεύτερες νίκες και τέσσερις τρίτες. Με την εθνική ομάδα είχε συμμετάσχει στα κύπελλα Ντέιβις του 1931, 1932, 1933 και 1937, στους Βαλκανικούς αγώνες του 1930, 1931 και 1933.

Είχε συμμετάσχει στο Γουίμπλετον του 1936 στο Ρολάν Γκαρός το 1935 και 1936, στα πρωταθλήματα Αιγύπτου του 1933, 1934 και 1940 . Πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά εγχώρια και διεθνή . Ήταν νικητής σε τουρνουά στο Κάιρο το 1935, στην Κωνσταντινούπολη το 1947. Πήρε μέρος στα τουρνουά του του Κουίνς Κλαμπ Λονδίνου, Λόου τένις Μιλάνου, Μπρούνο Ιταλίας, στην Αλεξάνδρεια το Κάιρο, Ελβετία κ.α..

Παραπομπές

(*) Τα «Τριφυλιακά Χρονικά» είναι η δεύτερη δημοσιογραφική προσπάθεια που έγινε στους Γαργαλιάνους το 1934 . Δεν διασώζεται κανένα έντυπο , πλην όμως υπάρχει σε εξαιρετική κατάσταση το πρωτογενές αρχείο , του περιοδικού και μάλιστα χαρακτηρισμένο από τον συντάκτη για την θέση δημοσίευσης , του κάθε δημοσιεύματος . Η εκτύπωση γινόταν εις την εφημερίδα « Ο Αρκαδικός Τύπος» της Τριπόλεως . Η έκδοσις ήταν 15ήμερη και διήρκεσε για 2 χρόνια . Και αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την αποχώρηση από τους Γαργαλιάνους του Δικηγόρου τότε Γεωργίου Καλογερόπουλου και την ένταξη του εις το Δικαστικό Σώμα , φθάνοντας εις τον βαθμό του Αρεοπαγίτη . Ως πρώτη δημοσιογραφική έκδοσις πρέπει να θεωρείται το «Τριφυλιακό Ημερολόγιο» του Νικολάου Λαμπρόπουλου το 1907, που κατάφερε 2 εκδόσεις .

(**) Τένις στο γκαζόν

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button