Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

»Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως» στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών

15492380_1197626300315807_5102797465710284821_n


«Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως», βασισμένη στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους απαλούς κυματισμούς της Θάλασσας. Το βλέμμα προς μια «Αναδυομένη Αφροδίτη» με πολλές παραλλαγές, που προκαλεί το δέος: το μετά φόβου και ρίγους θαυμασμό, αλλά και σεβασμό απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πλησιάζει. Μένει ουράνιος και αμετάβλητος.

Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη για ένα συνομήλικό του Κορίτσι. Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Αρχόντω, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα. Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται.

Μάχονται να αποτρέψουν την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη φέρνοντας τον ηλικιωμένο Γαμβρό και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του. Τότε ο γήινος Έρως μεταμορφώνεται και γίνεται Ήρως.

Κυρίαρχο στοιχείο στις παραστάσεις του Δ. Αβδελιώδη είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου. Κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, προσφέρεται σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί με λογικούς και αισθητικούς κανόνες, για να μπορέσει να ενορχηστρωθεί και να ζωντανέψει η φωνή του, που εμπεριέχει αυτούσια το νόημα και το σκοπό του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.