LifestyleΠελοπόννησος

Όταν η αρχιτεκτονική συνδιαλέγεται με το φυσικό τοπίο: Η πέτρινη κατοικία στην Πελοπόννησο που εμπνέεται από το “χρώμα της ελιάς”

Το οικόπεδο έχει κλίση στον Βορρά και βρίσκεται σε μια περιοχή με θέα τον Κορινθιακό κόλπο. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από διάσπαρτες κατοικίες και εξοχικά. Βρίσκεται σε 10 στρέμματα έκταση με κλίση 18% και δεσπόζον το χρώμα της ελιάς.

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Η μεγάλη πλευρά του κτιρίου τοποθετείται στον Βορρά και οι ζώνες ημέρας και νύχτας χωρίζονται με δυο διακριτούς ορόφους. Οι αποθήκες και βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται στο ημιυπόγειο που προκύπτει λόγω κλίσης. Δίρριχτη κεκλιμένη στέγη και τοιχοποιία μικτή από μπετόν και λίθο στις αποχρώσεις της ελιάς.

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Μια στιβαρή κατασκευή με διακριτούς όγκους αφήνοντας μεγάλα ανοίγματα όπου οι χρήστες διαλέγονται με την φύση. Το κύριο αίθριο και όλοι οι πρόβολοι βρίσκονται μέσα στο σώμα του κτιρίου προφυλάσσοντας από τον άνεμο την χρήση τους. Μια προβολή των γήινων υλικών με ελεύθερη λιθοδομή προσπαθώντας να εντάξει το έργο στην αταξία του τοπίου.

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Μονοκατοικία, Τοποθεσία: Πανόραμα Αχαΐας, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Νίκος Μουρίκης, Στατική Μελέτη: Νίκος Μουρίκης, Κατασκευή: Νίκος Μουρίκης, Επιφάνεια Κτίσματος: 260 m², Επιφάνεια Οικοπέδου: 10.000 m², Έτος Μελέτης: 2016 – 2017, Έτος Κατασκευής: 2017 – 2018, Ιδιοκτήτης: Μιχάλης Κατσιμπίρης, Φωτογράφιση: Πυγμαλίων Καρατζάς, Μήνας Φωτογράφισης: Μάρτιος 2018

English Description – “Olive and stone” residence in Panorama Achaea, Greece, designed by architect Nikos Mourikis

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas

The plot for this residence is located in the Panorama village in the outskirts of Aigion town, in a 10.000 sq.m. olive grove in an 18% northern slop with panoramic views over the Corinthian Bay. The area is characterized by scattered permanent and holiday houses with the predominant chromatic feature that of the olive trees.

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas

The longitudinal side of the residence is placed facing north, separating the day and night living zones with two distinct floors. Auxiliary spaces are placed in the semi-basement due to the slop and the main atrium / terrace of the house is placed within the volumetric composition.

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas

The pitched roof and the composite construction from reinforced concrete and stone follow the earthly colours of the olive grove landscape. A robust construction with distinct volumes, leaving large opening for the residents to visually interact with the surrounding nature and open vistas and connect the mountains on the south with the sea on the north.

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas

The cantilever elements are also placed within the volumetric envelop providing shade and protection from the wind. A projection of the earthly materials with a freestyle masonry attempts to integrate the composition to a disordered context.

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas

Photo © Pygmalion Karatzas 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button