Κόσμος

Όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν έκλεψε 1 δισ. δολάρια από την τράπεζα του Ιράκ

Αν το μυαλό σας πάει σε μια ληστεία, τότε ασφαλώς θα υποθέσετε ότι για να γίνει, έχει προηγηθεί προσεκτικός σχεδιασμός και φυσικά εναλλακτικά σχέδια. Έτσι κάπως θα περιμέναμε την ληστεία με την μεγαλύτερη λεία που έγινε ποτέ. Όχι. Κάποιες φορές ένα όνομα είναι αρκετό. Γιατί η υπογραφή καμιά φορά έχει περισσότερη δύναμη από ένα όπλο.

Η μεγαλύτερη λεία σε ληστεία λοιπόν αφαιρέθηκε από την τράπεζα της Βαγδάτης το 2003. Οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να βομβαρδίσουν το Ιράκ και ο δικτάτορας, Σαντάμ Χουσεΐν, το γνώριζε. Δεν μας φαίνεται περίεργο ούτε ότι ο Σαντάμ ήθελε να φύγει από την πρωτεύουσα του Ιράκ με λεφτά, ούτε το ότι πίστευε πως τα κεφάλαια που διέθετε η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ ανήκαν στον προσωπικό του λογαριασμό.

Την ημέρα λοιπόν που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, ο Χουσεΐν έγραψε ένα γράμμα το οποίο υπέγραψε και το έδωσε στον γιο του, Κουσάι. Στο γράμμα απαιτούσε να γίνει ανάληψη στο όνομά του, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων! Φυσικά, τα λεφτά δεν ήταν δικά του. Ήταν μια παράξενη ληστεία και μάλιστα από τον άρχοντα της χώρας.

 

Ο Κουσάι παρέδωσε το σημείωμα και περίμενε να φορτωθούν τα λεφτά. Τα «τούβλα» αποτελούνταν από χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων και πήρε 5 ώρες για να τα φορτώσουν στο μεταφορικό μέσο του Κουσάι. Η μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών ήταν γεγονός.

Βέβαια, δεν μπορεί να κριθεί απολύτως επιτυχημένη. Ο γιος του σκοτώθηκε από τον αμερικανικό στρατό και ο ίδιος βρέθηκε αρκετές ώρες αργότερα να κρύβεται μέσα σε μια τρύπα στο έδαφος. Η ληστεία μαθεύτηκε και ύστερα από λίγο καιρό, τα 650 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν κρυμμένα μέσα στον τοίχο του παλατιού του. Τα υπόλοιπα 350 εκατομμύρια ωστόσο, δεν βρέθηκαν ποτέ και θεωρούνται χαμένα.

Δεν ξέρουμε αν μίλησε σε κανέναν για την τοποθεσία τους ή αν πήρε το μυστικό στον άλλο κόσμο. Πάντως ένα τεράστιο ποσό λείπει ακόμα από την τράπεζα του Ιράκ. Η αναζήτηση έχει μετατραπεί σε κυνήγι θησαυρού. Το σίγουρο είναι πως ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ, κατάφερε για ακόμα μια φορά να γραφτεί το όνομά του στην ιστορία. Με μαύρα γράμματα, ως συνήθως…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button