Κόσμος

Όταν τα Χριστούγεννα έκαναν ένα πραγματικό θαύμα – Τον χειμώνα του 1914

chr_1914_4


Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι γνωστό πως κάνει θαύματα. ¨όμως αυτό παραμένει συνήθως στην θεωρία, με  τους περισσότερους από εμάς να ακούμε φανταστικές ιστορίες που αποδεικνύουν το μεγαλείο τους και την θαυματουργή τους παρουσία.

Τα Χριστούγεννα όμως του 1914, τα Χριστούγεννα έκαναν ένα πραγματικό θαύμα. Εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφεραν αν ενώσουν τα εχθρικά στρατεύματα στο κυριότερο μέτωπο του, στο Δυτικό Μέτωπο.

Από την μια βρίσκονταν οι Γερμανοί και από την άλλη οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Βέλγοι. Οι εχθροπραξίες την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα είχαν ήδη μειωθεί. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε μαλακώσει τους στρατιώτες και από τα δυο στρατόπεδα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, Οι Άγγλοι άκουσαν από το στρατόπεδο των Γερμανών μια χορωδία να ψάλλει το «Άγια Νύχτα», έχοντας ανάψει ταυτόχρονα και καντήλια αλλά και κεριά. Οι Άγγλοι είχαν εντολή να πυροβολούν με κάθε κίνηση και κάθε φως. ¨όμως εκείνη την φορά δεν το έκαναν.

Οι Βρετανοί άρχισαν να τραγουδούν τα κάλαντα. Παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων τους, Γερμανοί και Άγγλοι , βγήκαν από τα χαρακώματα και συναντήθηκαν στην νεκρή ζώνη, δίνοντας τα χέρια. Ήταν μια ανταρσία, μια ανακωχή, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ.

 

Την επόμενη μέρα, οι εχθροί ξαναβρέθηκαν κατά μήκος ολόκληρου του Δυτικού Μετώπου αντάλλαξαν δώρα, είπαν τα παράπονά τους και έφτιαξαν μια μπάλα από σπάγκο και άχυρο, παίζοντας φιλικά ποδόσφαιρο. Σε έναν από τους αγώνες που αναφέρονται, οι Γερμανοί κέρδισαν με 3-2, όμως μάλλον δεν έγινε μόνο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Και το σκορ είναι το τελευταίο που έχει σημασία.

Το περιστατικό έχει μείνει στην ιστορία ως η «ανακωχή των Χριστουγέννων», με τα Χριστούγεννα να κάνουν πραγματικά ένα θαύμα. Μερικοί θέλησαν να συνεχίσουν την ανακωχή και μετά τα Χριστούγεννα, αλλά οι ανώτεροι φοβήθηκαν μια γενικευμένη ανταρσία και λιποταξία και έδωσαν ανάλογες εντολές.

Οι στρατιώτες για μια μέρα μετατράπηκαν από εχθροί σε φίλοι, χάρη  στην μαγεία των Χριστουγέννων. Ωστόσο ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν ακόμα στην αρχή του και κράτησε ακόμα 4 χρόνια, φτάνοντας τους 10 εκατομμύρια νεκρούς. Κάποιοι φρόντισαν αυτό το περιστατικό να μην ξανασυμβεί κατά την διάρκεια του πολέμου. Παρόλ’ αυτά, δεν έχει ξεχαστεί και αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα να μοιραστούν παρά να χωρίσουν…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button