Αγροτικά

Άλλαξε την καλλιέργεια θερμοκηπιακού αγγουριού στην Ψαρή Φοράδα Κρήτης

«Προέρχομαι από την περιοχή της Ψαρής Φοράδας, όπου καλλιεργώ με τη μέθοδο της υδροπονίας 6 στρέμματα πρώιμου θερμοκηπιακού αγγουριού»

Eνα ταξίδι στην Ολλανδία ήταν αρκετό για τον παραγωγό πρώιμου θερμοκηπιακού αγγουριού, Νίκο Επιτροπάκη, ώστε να αντιληφθεί πως το μέλλον της καλλιέργειάς του βρίσκεται σε νέες μεθόδους καλλιέργειας, σε καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές που θα μειώσουν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και θα καταστήσουν ευκολότερη την πρόσβαση των προϊόντων του στις ξένες αγορές.

Οι ευαισθησίες που ο ίδιος έχει, για το περιβάλλον και τη βελτίωση της παραγωγής του, τον κατέστησαν τον πρώτο αγρότη στην περιοχή του που χρησιμοποίησε το σύστημα της υδροπονίας, μέσω της οποίας προωθεί την κυκλική οικονομία, αλλά και τη χρήση ωφέλιμων οργανισμών για την καταπολέμηση των εχθρών της καλλιέργειας, που έκανε και άλλους αγρότες να ακολουθήσουν την πρακτική αυτή. «Προέρχομαι από την περιοχή της Ψαρής Φοράδας, όπου καλλιεργώ με τη μέθοδο της υδροπονίας 6 στρέμματα πρώιμου θερμοκηπιακού αγγουριού», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος, ο οποίος ασχολείται με την αγροτική παραγωγή από το 1994.

Η ένταξή του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ψαρής Φοράδας το 2000 του επέτρεψε να εξάγει το 95% της παραγωγής του σε τρίτες χώρες: «Ο συνεταιρισμός, ο οποίος αριθμεί γύρω στα 70 μέλη και 450 στρέμματα, συγκεντρώνει τα προϊόντα των παραγωγών και σε συνεργασία με εξαγωγείς προωθεί τα προϊόντα σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία και οι σκανδιναβικές χώρες».

Το ταξίδι που άλλαξε την καλλιέργεια

«Η καινοτομία είναι η παράδοση της επόμενης γενιάς», είναι η φράση του Νίκου για να χαρακτηρίσει την πορεία του από το 2004 μέχρι και σήμερα και να εξηγήσει τον λόγο που η επένδυση στην καινοτομία απέδωσε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Το 2004 ήταν η χρονιά όπου ο Νίκος ήρθε σε επαφή με του καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Συγριμή και Δημήτρη Σάββα, με τους οποίους πραγματοποίησε ένα πενταήμερο ταξίδι σε παραγωγικές περιοχές της Ολλανδίας.

«Στο ταξίδι στην Ολλανδία είδα όλες τις καινοτομίες που θα μπορούσα και εγώ να χρησιμοποιήσω στο θερμοκήπιό μου. Λίγο αργότερα, παρακολούθησα μία συνδιάσκεψη του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο είχε ως θέμα τα θερμοκήπια. Ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη των θερμοκηπίων σε πραγματικό χρόνο, την κατάσταση στην Ευρώπη και τις πρακτικές που υπάρχουν από πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, το ότι έπρεπε να περάσω στην υδροπονία ήταν σαφές. Με τη βοήθεια, λοιπόν, των δύο καθηγητών εγκαταστήσαμε το 2006 αυτοματοποιημένα συστήματα, υδροπονικές κεφαλές για το πότισμα του θερμοκηπίου και κάναμε χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με ασύρματα δίκτυα για απομακρυσμένη διαχείριση», αναφέρει ο Νίκος, ο οποίος δεν φοβήθηκε την επένδυση σε τέτοιου είδους καινοτομίες, για τις οποίες δεν υπήρχαν αποτελέσματα σχετικά με τη βιωσιμότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο Νίκος έγινε από τους πρώτους αγρότες που πήραν το ρίσκο να δοκιμάσουν τα παραπάνω συστήματα και τα οποία χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα.

Ωφέλιμοι οργανισμοί

https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2018/11/sigxronos-agrotis-kalliergeia-aggouriou-1.jpgΟι δραστηριότητες, όμως, του Νίκου δεν σταματούν στα παραπάνω. Ο 45χρονος αγρότης έγινε η αφορμή ώστε οι αγρότες του συνεταιρισμού της Ψαρής να χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους ωφέλιμα έντομα για την καταπολέμηση των εχθρών της αγγουριάς. «Στο ταξίδι μου στην Ολλανδία ενημερώθηκα για τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες στην Ολλανδία δεν χρησιμοποιούν καθόλου εντομοκτόνα. Ήρθα, λοιπόν, σε επαφή με ικανούς ανθρώπους από μία εταιρεία παροχής συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών με τους οποίους αποφασίσαμε να εντάξουμε τα ωφέλιμα έντομα στην καλλιέργεια αγγουριού σε θερμοκήπιο και να δημιουργήσουμε έτσι μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιέργειες στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας», τονίζει ο Νίκος και συνεχίζει, λέγοντας πως «ήταν ένα πολύ ριψοκίνδυνο σχέδιο, γιατί τότε ήταν τα πρώτα βήματα. Ωστόσο, συζητήσαμε αρκετά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα και έτσι μετά από δύο χρόνια καταφέραμε να έχουμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα φυτοπροστασίας με ωφέλιμους οργανισμούς, το οποίο έδωσε ερέθισμα και σε άλλες εταιρείες να έρθουν και να κάνουν το ίδιο πράγμα και να υπάρχει τώρα υγιής ανταγωνισμός. Επίσης, η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται στο 95% της παραγωγής αγγουριών του συνεταιρισμού της Ψαρής». Ο 45χρονος αγρότης τονίζει ότι η παραπάνω πρακτική ήταν αναγκαία, καθώς οι αγορές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα απαιτητικές με την υπολειμματικότητα των προϊόντων σε χημικές ουσίες.

Κυκλική παραγωγή

Ο Νίκος είναι υπέρμαχος των πρακτικών που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και για αυτόν τον λόγο προσπαθεί να εξηγήσει τα οφέλη που προσφέρει η κυκλική παραγωγή μέσω της υδροπονίας. «Με την υδροπονία μπορείς να εφαρμόσεις το σύστημα κυκλικής οικονομίας και κυκλικής παραγωγής, που σημαίνει ότι δεν πετάμε τίποτα. Το νερό που φεύγει το επαναχρησιμοποιούμε είτε στην ίδια καλλιέργεια είτε σε άλλη δευτερογενή καλλιέργεια, έτσι ώστε να μην πετάμε τίποτα στη φύση. Ήδη, έχουμε μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά τα λιπάσματα, καθώς και τη διαχείριση του νερού και του περιβάλλοντος. Προσπαθώ, λοιπόν, να ακολουθήσω αυτές τις πρακτικές, να περάσω από τη γραμμική καλλιέργεια στην κυκλική, που σημαίνει ανακυκλώνω τα πάντα και τα επαναχρησιμοποιώ. Η κυκλική οικονομία, εκτός των άλλων, έχει σχέση ακόμα και με το πλαστικό που χρησιμοποιούμε, όπως είδη συσκευασίας και το πλαστικό νάιλον που βάζουμε στα θερμοκήπια».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button