ΑγροτικάΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Άρθρο για τον Α.Σ. Γαργαλιάνων με τίτλο: “Πολλαπλάσιο το κέρδος από την συσπείρωσή μας”

sineterismos


Γράφει η Βούλα Πουλοπούλου

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΣ

‘Ο  τόπος με δυναμική παραγωγή απαιτεί και δυναμική οργάνωση της εμπορίας του προϊόντος του, γενική παραδοχή  που μέχρι σήμερα για  την δική μας παραγωγή παραμένει ευχολόγιο!

Επειδή η ευχές  δεν προχωράνε την κοινωνία ,πολύ δε περισσότερο την οικονομία,  μετά την ανασφάλεια που γέννησε η μακροχρόνια ασάφεια για την τύχη του Συνεταιρισμού ,ήρθε  η ώρα των αποφάσεων για τον καθένα μας χωριστά!

Η απονομή ευθυνών μπορεί να εκτονώνει την ψυχική φόρτιση  είναι όμως κενή περιεχομένου εφόσον δεν αποτελεί συνιστώσα στην επίλυση του προβλήματος.

Η μόνη ευθύνη αυτή την στιγμή ,είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων των παραγωγών ,έτσι ώστε να ανακάμψουν οι ίδιοι  και να δώσουν θετικό οικονομικό πρόσημο στο Συνεταιρισμό τους.

Πολλοί βέβαια καταγίνονται λογιστικά να δουν αν βγαίνουν τα νούμερα! Και φυσικά  στην δυναμική της ανασυγκρότησης του Συνεταιρισμού δεν κάνουμε αθροίσεις αλλά πολλαπλασιασμό !

 Με τον πολλαπλασιαστή του εξορθολογισμού ,της μεθοδικής διαχείρισης, της διαφάνειας, της κοινοποίησης των αποφάσεων και των οικονομικών μεγεθών ανά έτος

Τον πολλαπλασιαστή  της επανάκτησης της εμπιστοσύνης ,όχι πια στα πρόσωπα αλλά σε αυτή καθ αυτή την λειτουργία του Συνεταιρισμού.

Τον πολλαπλασιαστή του επανακαθορισμού της οικονομικής μας θέσης εμφανίζοντας την αναγκαία σπείρωση ,που θα καθορίσει την διαπραγματευτική παρουσία μας ,έναντι των οικονομικών υποχρεώσεων μας στις τράπεζες, αλλά κυρίως θα επανακτήσει   την εικόνα μας για την επέκταση μας σε νέες τεχνολογίες που θα αποφέρουν κέρδη ,αλλά  κυρίως με την διείσδυση  μας σε νέες αγορές,με το προφίλ του μοναδικού προεξάρχοντος προϊόντος  μας.

Γιατί τι άλλο είναι ο Συνεταιρισμός πέρα από μια επιχείρηση ? Μόνη διαφορά της  είναι ,ότι λειτουργεί προστατευτικά και με ασφάλεια για τον παραγωγό ,επειδή  η δομική του σύσταση του δίνει την ευκαιρία   να παρεμβαίνει  στην όλη διαχείριση του παραγόμενου  προϊόντος ,να θέτει κανόνες να αποφασίζει για τα κέρδη και τις ζημιές. Ότι βέβαια μέχρι σήμερα γίνονταν δεν μπορώ να πω ότι είχε σχέση με συλλογικές αποφάσεις ,επειδή ο Συνεταιρισμός λειτούργησε επί σειρά ετών με την λογική της ανάθεσης των αποφάσεων και του εφησυχασμού.

Κάποιος ρώτησε που είσαστε εσείς τόσα χρόνια και έρχεστε τώρα να μας πείτε τις απόψεις σας κατόπιν εορτής!

Φυσικά είχε δίκιο, αλλά και αυτός το ίδιο πιθανόν έκανε ανέθετε στους άλλους ,ρωτούσε λίγα και πίστευε ότι έπρεπε να πιστεύει! Αποτέλεσμα να λείπουν περί τα 1.700 Εκατομ ευρώ σε μια πόλη 5000 κατοίκων !

Δεν είναι παιχνίδι για γερούς λύτες ,είναι ευθύνη συλλογική  και δράση με μέθοδο και οργάνωση .

Όλα τα τεκταινόμενα ,περί τον Συνεταιρισμό ,το χρέος ,η πώληση σε άφαντους αγοραστές η δυσπιστία ,οι κατηγορίες ,φτάνουν στο ένα και μοναδικό αποτέλεσμα  στην έναρξη μια ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ περί τα πράγματα .

Επιτέλους όλοι θα καταλάβαμε ,ότι η αρχική και μοναδική ιδέα της δημιουργίας του Συνεταιρισμού με πλήρη αυτονομία ,όπως την θεμελίωσαν οι παππούδες μας ,ακουμπάει ακριβώς στις ανάγκες αυτού που ευλογημένου τόπου ,όπου τέτοια εποχή βρίσκεται σε πλήρη οργασμό με τον κάμπο να γεμίζει ζωή και τον πράσινο χρυσό να κατακλύζει τα πιθάρια, αλλά και τις καρδίες των ανθρώπων του, που άλλους πιο εργατικούς ίσως δεν θα  εύρισκε κανείς εύκολα , αλλά παράλληλα και  τόσο ευάλωτους από την παραπληροφόρηση και την κακώς εννοούμενη αυτονομία τους ,όταν πολλοί ειδικά κάτω από την πίεση των τελευταίων γεγονότων  δυσκολεύονται να   ανασυνταχθούν να  προστατεύσουν την παραγωγή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να απαιτήσουν την δυναμική ανασυγκρότηση του εργοστασίου για να πάρουν γρήγορα τα λεφτά τους.

Και φυσικά δεν είναι αφελείς οι ευρωπαίοι εταίροι μας που χρόνια τώρα έχουν οργανώσει εξ ολοκλήρου την παραγωγή τους, μέσα σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις ,όπου λειτουργούν με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο  με κανόνες που κατ ουσία εποπτεύουν και  καθορίζουν  την λειτουργία τους, προσφέροντας σταθερότητα και κέρδη τους συνεταιριστές.

Φυσικά και από μας δεν έλλειπαν οι νόμοι ,μόνο που κατ εξακολούθηση εξέθρεψαν την ασάφεια ,την μικροκομματική η παραγοντίστικη σκοπιμότητα και τελικά την διάλυση και τον ευτελισμό των συνεταιρισμών πανελλαδικά.

Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες ,αλλά η παραγωγή ,η δύναμη που αυτοκαθορίζεται και ορίζει το τελικό νικητή είναι ανέγγιχτη και είναι η αφετηρία του πλούτου. Αρκεί η σταθερή επανεκκίνηση!

Τίποτα φυσικά δεν κερδίζεται εύκολα, αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται εφόσον αξιοποιηθούν τα εργαλεία που μπορεί να αντλήσει ο Συνεταιρισμός για να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όπως η επαναχρησιμοποίηση των ωφέλιμων αποβλήτων  ως λιπάσματος και εδαφοβελτιωτικού που θα δώσει διέξοδο σε χρόνια προβλήματα της ελαιοπαραγωγής και των καλλιεργητών, με τρόπο φθηνό και περιβαλλοντικά ορθό.

Έτσι, με την υπαγωγή τους στην απλοποιημένη διαδικασία των ΠΠΔ, οι ελαιουργοί θα μπορούν πλέον

α) να διαθέσουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους ως υδρολίπανση των ελαιώνων, που αποτελεί μια καλή περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία κ.ά.

β) να μεταφέρουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους, ανά περιοχή ενδιαφέροντος, σε κεντρικούς βιομηχανικούς φορείς επεξεργασίας αποβλήτων, δημιουργώντας τελικά παραγόμενα προϊόντα υψηλής ζήτησης, με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

γ) να αποθηκεύουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους σε εδαφοδεξαμενές, όπου μέσω κατάλληλης διεργασίας να εξατμίζονται χωρίς άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως βέβαια δεν είναι αφελείς  και οι άγοντες τα ετεροκαθοριζόμενα συμφέροντα ,που σχεδιάζουν τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και της μεταποίησης του ελαιολάδου. Είναι εξ άλλου γνωστή η οδηγία του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής ανασυγκρότησης για ένα ελαιουργείο  και μία εξομοιούμενη παραγωγή  του ελληνικού ελαιολάδου. Τα κοράκια πάντα θα περιμένουν το πτώμα, εμείς σκοπεύουμε να γίνουμε η λεία τους? Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να αμυνθούμε βάζοντας νέες βάσεις στο συνεταιριστικό ιδεώδες:

Επειδή πλέον έχει  θεσμοθετηθεί η απλούστευση ριζικά της λειτουργίας των συνεταιρισμών βάζοντας τέλος στην πανσπερμία ρυθμίσεων που σωρεύθηκαν ύστερα από αλλεπάλληλες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρέχεται η δυνατότητα σε συνεταιρισμούς (π.χ. ελαιουργικούς) να ενώσουν τη δύναμή τους σε έναν κλαδικό συνεταιρισμό για να μπορεί να σταθεί στην ανταγωνιστική αγορά.

 Δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλέγμα που επιτρέπει στους συνεταιρισμούς να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τα προϊόντα (συντονισμός και συνεργασία συνεταιρισμών με τις ομάδες διαχείρισης των ΠΟΠ και ΠΓΕ, τις οργανώσεις παραγωγών και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις).

Επιπλέον έχει καθιερώνεται η αρχή «μία μερίδα, μια ψήφος» για όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, ο αριθμός των μελών καθορίζεται ανάλογα με την μορφή και δράση του κάθε συνεταιρισμού και επανέρχεται η συνεταιριστική κατάρτιση και εκπαίδευση.

Η μεθοδευμένη και αναβαθμισμένη τυποποίηση θα δώσει την προστιθέμενη αξία στο μοναδικό αυτό προϊόν του  τόπου ,που έγινε αντικείμενο πλουτισμού των εμπόρων διεθνώς αποφέροντας τα ελάχιστα στο παραγωγό.

Το Ευρωπαίκο νομοθετικό πλαίσιο  πλέον προωθεί τις συμπράξεις μεταξύ Συνεταιρισμών  σε διακρατικό επίπεδο ,γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες ,για την διασύνδεση παραγωγικών με καταναλωτικούς Συνεταιρισμούς. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν! Οι αγορές περιμένουν!

Στόχος μας η  οικονομική εξυγίανση! Υποχρέωση συλλογική  και ως μοναδική και επικρατούσα πεποίθηση θα δώσει την δυναμική πορεία για ανασυγκρότηση του συνεταιρισμού.Η συμπεριφορά των πρώην και νυν συνεταίρων θα δώσει την ευκαιρία στους ιδίους να πάρουν τα χρήματα τους και μαζί μ αυτά να πάρουν στα χέρια τους και ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους.

Πουλοπούλου Βούλα

Ιδρυτικό μέλος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button