Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Άρθρο του Γιάννη Γκόνη με τίτλο: “11 του Σεπτέμβρη – Πρώτο κουδούνι στα σχολεία”


Το πρώτο κουδούνι χτύπησε τη Δευτέρα 11 του Σεπτέμβρη σε όλα τα σχολεία της Μεσσηνίας. Όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους για να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες. Τα βιβλία από την πρώτη μέρα στις τσάντες των παιδιών. Αν αυτό σήμερα μας φαίνεται αυτονόητο, δεν ήταν για πολλά χρόνια που φτάναμε Νοέμβρη για να έρθουν όλοι και όλες οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, υπήρξε η μεγαλύτερη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Συνολικά προσελήφθησαν 15.371 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι/ες, καθηγητές/τριες. Να επισημάνουμε, βέβαια, ότι πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος παραμένει η στελέχωση των σχολείων με μόνιμους/ες εκπαιδευτικούς.

Δόθηκε, επίσης, ιδιαίτερο βάρος στη στελέχωση, με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και ειδικότητες, των σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Επεκτείνεται, για πρώτη φορά, ο θεσμός του Ολοήμερου προγράμματος και στα ολιγοθέσια σχολεία (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια) και τροποποιείται το πρόγραμμά τους ώστε να μπουν νέα  αντικείμενα  (Πληροφορική, Αγγλικά, Φυσική Αγωγή κ.ά.) με τις αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε, επίσης, στην κατανομή της τρίτης δόσης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, 13.000 καθαρίστριες εργάζονται από την 1η του Σεπτέμβρη για τη καθαριότητα των σχολείων.

Σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι το γεγονός ότι 6.000 παιδάκια προσφύγων, σε όλη την Ελλάδα, θα ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν θέλουμε, όμως, τα σχολεία μας να λειτουργούν καλά και να παρέχουν ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο και οι μαθητές και μαθήτριές μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους μαθητές και τις μαθήτριες άλλων περιοχών πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων αλλά και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς, όπως πληροφορούμαστε από τον Τύπο, υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν λύθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κοινός στόχος όλων μας πρέπει να είναι ένα Δημόσιο Σχολείο που θα παρέχει στους μαθητές γνώση, θα καλλιεργεί  δεξιότητες και θα αναπτύσσει αξίες. Ένα σχολείο δημιουργικό και χαρούμενο , ένα σχολείο ανοιχτό και δημοκρατικό.

Καλή σχολική χρονιά

Γιάννης Γκόνης

Exit mobile version