Αγροτικά

Έγκυρα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την προφύλαξη της ελιάς

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας έχει προβεί σε μία σειρά ενημερώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται λίστες των εγκεκριμένων μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων, δραστικών ουσιών και σκευασμάτων για την προστασία των ελαιώνων.

Σε συνδυασμό με ένα Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας το οποίο ενημερώνει για την φυματίωση της ελιάς, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας έχει δημοσιεύσει λίστες με τις εγκεκριμένες φυτοπροστατευτικές ουσίες για την φροντίδα και προστασία των ελαιοδέντρων. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν τα πιστοποιημένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, τόσο σε μορφή σκευασμάτων όσο και δραστικών ουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενημερώσεις αυτές βρίσκονται πολύ κοντά χρονικά με αναρτήσεις του ίδιου φορέα του Βόλου, στις οποίες γίνεται εκτενής αναφορά σε ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται τα ελαιόδεντρα όπως το κυκλοκόνιο, η βερτισιλλίωση, και η καρκίνωση/φυματίωση. Οι επικαιροποιημένες ενημερώσεις είναι κάτι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι παρά τις διαφοροποιημένες καιρικές συνθήκες ανά μέρος, οι κίνδυνοι που έπονται του χειμώνα και των παγετών είναι πάνω-κάτω ίδιοι για όλες τις ελαιοκαλλιέργειες. Η επίγνωση των κινδύνων, τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και η εφαρμογή έγκυρων χημικών μέσων βοηθάει τους παραγωγούς να οχυρώσουν τους ελαιώνες τους απέναντι σε περιβαλλοντικές απειλές, είτε αυτές αφορούν τις προαναφερθείσες ασθένειες, είτε έντομα όπως ο δάκος και οι φλοιοφάγοι.

Η λίστα με τις εγκεκριμένα εντομοκτόνα/ακαρεοκτόνα περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που στοχοποιούν οργανισμούς-εχθρούς της ελιάς όπως οι σκολύτες, ο δάκος, ο πυρηνοτρήτης, η μαργαρόνια, ο οτιόρρυγχος, ο ρυγχίτης, η βαμβακάδα, τα κοκκοειδή, ο θρίπας, η βρωμούσα και οι κηκιδόμυγες. Μερικές από τις ουσίες της σχετικής λίστας δρουν ως εντομοελκυστικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται σε συνδυασμό με εντομοκτόνα σκευάσματα για δολωματικούς ψεκασμούς, ενώ σε άλλες λειτουργούν απευθείας ως παγίδες θανάτωσης εντόμων. Στην συγκεκριμένη κατηγορία δραστικών ουσιών μπορείτε να πλοηγηθείτε από εδώ.

Όσον αφορά τα πιστοποιημένα μυκητοκτόνα, η λίστα που έχει αναρτηθεί από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας περιέχει δραστικές ουσίες που καταπολεμούν παθογόνα όπως το κυκλοκόνιο, η καρκίνωση, η καπνιά, το γλοιοσπόριο, και η σηψιρριζία. Στην ομάδα αυτή, υπάρχουν δείκτες των διαφόρων ιδιοτήτων της κάθε ουσίας, όπως το είδος της δράσης της, και η ροπή που έχουν τα παθογόνα στο να αναπτύξουν άμυνες εναντίον της, αν χρησιμοποιηθεί με εσφαλμένη συχνότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ένα παράδειγμα για τις περιπτώσεις αυτές: Ουσίες όπως ο οξυχλωριούχος χαλκός και ο βορδιγάλειος πολτός λειτουργούν προληπτικά απέναντι σε αυτές τις παθήσεις, ενώ άλλες -όπως η διφανοκοναζόλη- λειτουργούν τόσο προστατευτικά, όσο και θεραπευτικά. Επιπλέον, μερικές από αυτές τις ουσίες, όπως το υδροξείδιο του χαλκού, έχουν μικρό κίνδυνο ανθεκτικότητας, άλλες αντίθετα έχουν μεγάλο(πχ η πυρακλοστροβίνη), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπως τα φυτικά αιθέρια έλαια με άγνωστο κίνδυνο ανθεκτικότητας.

Τέλος, υπάρχει μια γενική λίστα με εγκεκριμένα σκευάσματα διαφόρων ειδών, όπως εντομοελκυστικά, εντομοκτόνα, κοχλιολειματοκτόνα και μυκητοκτόνα, η οποία αναφέρει αναλυτικότερα όλα τα εν λόγω προϊόντα με τις εγγυημένες εμπορικές τους ονομασίες. Οι πληροφορίες αυτές ακολουθούν τις επικαιροποιημένες ετικέτες των φυτοπροστατευτικών ουσιών και συνεπώς υπόκεινται σε αλλαγές.

Σε κάθε μια από τις άνωθεν ενημερώσεις, υπάρχουν σημειώσεις που τονίζουν ότι η απρόσεκτη εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως η ανάπτυξη αντοχής των παθογόνων εναντίον τους. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, προτρέπεται η τήρηση του μέγιστου ορίου  εφαρμογών και δοσολογίας κάθε προϊόντος, καθώς και η εναλλαγή χρήσης σκευασμάτων με διαφορετικό επίπεδο κινδύνου ανθεκτικότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button