Ελλάδα

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι και εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (Χάρτης)

Επιμονή των πολύ ισχυρών, βορείων ανέμων αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται δε διαρκή επιφυλακή καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η άνοδος του υδραργύρου σε συνδυασμό με τους ξηρούς έως και θυελλώδεις ανέμους συνθέτουν ένα «κοκτέιλ» άκρως επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών.

Το πρωί της Παρασκευής η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων. Σύμφωνα με αυτό, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πνέουν άνεμοι ισχύος 7 έως και 8 μποφόρ σε νότιο Ευβοϊκό, νοτιοανατολικό Αιγαίο, νοτιοδυτικό Αιγαίο, κεντρικό Αιγαίο, στενό Καφηρέα και θάλασσα Κυθήρων.

Το έκτακτο δελτίο για τους ανέμους από την ΕΜΥ αναφέρει:

Χάρτη προειδοποίησης εξέδωσε και το Meteo Alarm του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, επισημαίνοντας τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν «εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες» το Σάββατο. Αυτές είναι η Μακεδονία και η Θράκη, η Ήπειρος , το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και η Κρήτη.

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 23/08, φτάνοντας κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 36-38 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, και τους 35-37 βαθμούς στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.

Αρναούτογλου: Βασικό χαρακτηριστικό του καιρού οι δυνατοί άνεμοι

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου, ο καιρός θα παραμείνει ξηρός, πιθανότατα, μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα μέχρι τότε δεν αναμένονται βροχές στη χώρα, εξήγησε ο μετεωρολόγος.

Οπως ανέφερε ο κ. Αρναούτογλου, και δημοσιεύει το iefimerida, το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού το Σαββατοκύριακο θα είναι οι ξηροί βόρειοι άνεμοι και γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε, χρειάζεται προσοχή -για εκδήλωση πυρκαγιών- στις ηπειρωτικές, κυρίως, περιοχές.

Ο γνωστός μετεωρολόγος επισήμανε ότι το Σάββατο θα κυλήσει με λιακάδα και δυνατό βοριά σε περιοχές του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Στερεά (Αττική, Βοιωτία και Εύβοια) καθώς και την Πελοπόννησο.

Την Κυριακή, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αναμένεται λιακάδα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και επιμονή των δυνατών, βόρειων ανέμων στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, της Θράκης, της Στερεάς (Αττική, Βοιωτία και Εύβοια) και Πελοπόννησο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button