Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Ένα διήγημα ύμνος στο «Δάσος» από τους Γαργαλιάνους το 1910

Από τα «Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού .

Φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και συμπληρώθηκαν τα παθήματα μας , με την καταστροφή πολλών χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης , αλλά και καλλιεργήσιμης γης όπως άλλωστε και κατοικιών , από τις πυρκαγιές . Αν , τα παθήματα μας , δεν γίνονται αφορμή να αναθεωρήσουμε συμπεριφορές και συνήθειες , αναμφίβολα θα έρθουν και άλλα , πολύ χειρότερα . Με αφορμή λοιπόν , την αναγκαιότητα ,που δημιουργείται , της προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος , ανασύρω από τα αρχεία , ένα σπουδαίο διήγημα « Ο παπάς των Γηλόφων» του Δ. Κρεκούκια ,που έγραψε λίγο μετά το 1910 και δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα «Η Ακρόπολις» σε συνέχειες με μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία , όπως μας πληροφορεί από την εφημερίδα «Σκρίπ» ο «Αρμόδιος Αριστογείτων» :

Γράφει μεταξύ των άλλων , γράφει για τον Δ. Κρεκούκια . «…Τέλος δε τώρα ακόμη τελευταίως η εφημερίς «Ακρόπολις» ηναγκάσθη να προβή εις ανατύπωσιν τριών χιλιάδων φύλων δια την μεγίστην ζήτησιν της ζωντανής εκείνης , μοναδικής και διδακτικοτάτης αλληγορίας του « Ο Παπάς των γηλόφων»…..»

Δημοσιεύθηκε εκ νέου εις το περιοδικό « Τα Τριφυλιακά Χρονικά» που εκδιδόταν εις τους Γαργαλιάνους την διετία 1934 -1935 . Το διήγημα βρήκα ιδιόχειρο εις τα αρχεία του εν λόγω περιοδικού , το οποίο μου εμπιστεύθηκε η σπουδαία Γαργαλιανιώτισσα , λογοτέχνις Έλεν Τσαμαδού , κόρη του αειμνήστου Γεωργίου Καλογερόπουλου , αρεοπαγίτη και κορυφαίου λογοτέχνη που ήταν και ο εκδότης του περιοδικού μαζί με τον Τάκη Αλεξόπουλο .

Το Διήγημα αυτό αντιπροσωπεύει την χρυσή περίοδο της Λογοτεχνίας στους Γαργαλιάνους ,1900 -1940.

Δημοσιεύεται στα « Τριφυλιακά Χρονικά» κάτω από τον τίτλο «Πλουτολογικά»

Ο ΠΑΠΑΣ ΤΩΝ ΓΗΛΟΦΩΝ

«Ο φυτεύων ένα δένδρο δημιουργεί ένα άνθρωπο»

Του Δ. Γ. Κρεκούκια , δικηγόρου

Πολλάκις αποφασίζει τις μίαν εκδρομή εις ένα των πέριξ χωρίων της πόλεως εν η κατοικεί . Πριν όμως φθάσει , εις το τέρμα της εκδρομής του και εισέλθει εις το χωρίον , παρατηρεί από μακριά να προβάλλει εντός του χωρίου και εις δεσπόζουσα θέσιν έν υπερμέγεθες κτίριον , ως είδος κάστρου τεχνητού βουνού και δια τούτο ως είναι επόμενο , ο παρατηρητής και εκδρομέας αυτός από τους πρώτους χωρικούς του εν λόγω χωρίου , τους οποίους θα συναντήσει , θα προθυμοποιηθεί μετά πολλής του περιεργείας , να ερωτήσει και μάθει ,τα του μεγάλου αυτού κτιρίου , ως και το όνομα του υπερύψηλου τούτου εργοστασίου .

Εις την ερώτησιν αυτήν του νέου επισκέπτου , οι χωρικοί μετά πολλής φιλαρεσκείας και της διακρινούσης άμα αυτούς αφελείας , θα απαντήσουν ότι « είναι η καινούργια εκκλησία του χωριού , και την κτίζουν τώρα και επτά χρόνια»

– Μα γιατί δεν έχετε άλλη εκκλησία ; Άλλως τε δι΄ εν χωρίον με πενήντα σπίτια , τι χρειάζεται μια τόσο μεγάλη εκκλησία ;

– Έχομεν και την άλλην την παλιά μας εκκλησία , θα σπεύσουν να είπουν οι χωρικοί αλλά σαν οι άλλοι του χωριού Χ… με τα σαράντα σπίτια έκαμαν καινούργια εκκλησία « ο Παπάς του χωριού μας» το έβαλε πείσμα και μας είπε : « Παιδιά πρέπει να δείξουμε και εμείς το φιλότιμό μας και να κάμουμε μια πιο μεγάλη καινούργια εκκλησία»

– Και τώρα , πόσα χρόνια ακόμα θα εργάζεσθε για να αποτελειώσετε την καινούργια εκκλησία ;

– Ξένε μας , εμείς δούλοι του Θεού , θα δουλέψουμε ακόμη , μαζί με το καμπαναριό της και τα εικονίσματα , που θα στην στολίσουνε , άλλα 8 χρόνια , και έτσι θα κάμουμε εκκλησία ξακουστή . « Ο Παπάς του χωριού μας» και οι επίτροποι μαζεύουνε , κάθε τόσο , από τα εισοδήματά μας . Αλλά και εμείς πολλές φορές αφήνουμε τοις δικές μας δουλειές δια να κουβαλήσουμε , πότε τη πέτρα , πότε τον ασβέστη και πότε με τ΄ άλογά μας , να φέρουμε άμμο και κυπαρίσσια . πάνω κάτω χωρίς τον κόπο και τα χασομέργια , που θα κάνουμε , αναμεταξύ μας , η καινούργια εκκλησία , θα μας φάει ίσα με ένα εκατομμύριο δραχμές . Χαλάλι όμως νάναι , θα γίνει μια μέρα εκκλησία ξακουστή !!

Χ

Οι χωρικοί λοιπόν χωρίς η θρησκευτική ανάγκη ν το καλεί , αλλά , αλλά διότι το είπεν « ο Παπάς του χωργιού» ανοικοδομούν και νέον παμμέγιστο του Υψίστου ναό , «την μεγάλη και καινούργια εκκλησιά του χωργιού των , όπου στα άλλα τα χωργιά θα γίνει ξακουστή» και δια την οποίαν , όταν με καλό αποπερατωθεί και εγκαινιασθεί , πρέπει πάλι να πηγαίνουν πολύ λάδι , πολύ κερί , μεγάλες λαμπάδες , μεγάλα τάματα και μεγάλες προσφορές .

– Αλλά και είναι να γίνεται λόγος ;

Της μεγάλης και καινούργιας εκκλησιάς , μεγάλη είναι και δοξασμένη η χάρις της και δια τούτο μεγάλα και τρανά , πρέπει να είναι τα ταξίματα , τα δώρα , οι προσφορές και τα μεινάτια των προσκυνητών .της .

Χ

Απέναντι όμως της καινούργιας εκκλησίας υψούνται οι γήλοφοι του χωριού γυμνοί και αποψιλωμένοι , ως αν να θρηνούν και αυτοί την τόσην απονιά των χωρικών που θάπτουν , δια την νέαν τους εκκλησία , τόσων ετών προσωπική εργασία και τας εισφοράς των από εν εκατομμύριο δραχμάς , δια να γίνουν πλέον πενέστεροι και κατά φυσικόν νόμον , πλέον δυστυχείς , άθλιοι και μετανάστες εις ξένην γην !

Και θα υψούνται οι γήλοφοι του χωριού γυμνοί και αποψιλωμένοι δια να θρηνούν και κλαίουν την εγκληματική κουφότητα των χωρικών , μέχρις ότου πάει εις το χωργιό και ο δικός τους παπάς « Ο Παπάς των Γηλόφων» ο οποίος με την γαλήνην , απλήν , παραστατική , πειστική και ενθουσιώδη και ενθουσιώδη γλώσσα του , θα ειπεί εις τους πεινώντας εκτραχηλισμένους και αποκαρδιωμένους χωρικούς . – Παιδιά μου διατί εβαλθήκατε , με τόσας θυσίας να κάμετε μεγάλη καινούργια εκκλησιά και δεν εντύνατε πρώτα πρώτα , όπου είναι και τόσο εύκολο , όλα αυτά τα χωματοβούνια του χωργιού σας από δένδρα;

– Να όλος αυτός ο τόπος , που πιάνουν τα βουνά σας , είναι πάνω από εξ χιλιάδες στρέμματα και αν φυτεύσετε ανά τριάντα δένδρα το πολύ στο στρέμμα θα έχετε μετά από μια δεκαετία 180 χιλιάδες ηλικιωμένα δένδρα . Έτσι τότε αναμεταξύ σας , από πενήντα σπίτια όπου είσθε θα μοιράζετε κατ’ έτος και από πέντε δραχμές να βάλουμε εισόδημα από κάθε δένδρο , εννιακόσιες χιλιάδες φράγκα , δηλ αναλογία από δέκα οκτώ χιλιάδες δραχμές εις κάθε σπίτι !

– Ύστερα αν θέλατε , ελέγατε αναμεταξύ σας . παιδιά να μην μοιράσουμε εφέτος τα λεπτά από τα δένδρα , δια να κάνουμε μια μεγάλη καινούργια εκκλησιά και ούτως πως μονοχρονιάς , θα κάματε μια νέα μεγάλη εκκλησιά , με τα θεόρατα καμπαναριά της , τα μεγάλα της εικονίσματα και τον ουράνιο θόλο της , που θα ήταν σ΄ όλα τ΄ άλλα τα χωργιά , τρανή και ξακουστή . Ύστερα πάλι ελεγάτε , μνα κάμουμε ένα κατά το νέο σύστημα σχολείο , και θα εκάνατε δια μιας παμμέγιστο , ζηλευτό και πλούσιο απ΄ όλα τα σχολικά όργανα σχολείον . Έτσι κατά τον ίδιον τρόπο , δια μιας ένα ελαιοτριβείο με τα νέα μηχανήματα και τα σιδερένια αδράκτια , που θα το ορίζει όλο το χωργιό και να κάνουν το λάδι τους και τ ΄άλλα τα γειτονικά χωργιά .

Δια μιας κλωστήριο και υφαντήριο , που εργάζονται τα κορίτσια σας και θα αποκτούν μόνα τους , από τη ημερομίσθιο την προίκα των . Δια μιας στάνη συνεταιρική , από εκατοντάδες πρόβατα . Δια μιας μελίσσια με τα νέα υάλινα κουβέλια και δια μιας αγελάδες από την Ελβετία που να έχει να κάνει συντροφικά όλο το χωργιό .»

« Ο Παπάς των Γηλόφων» θα έλεγε και άλλα πολλά , εις τους χωρικούς .

– «Παιδιά μου άμα φυτεύσετε τα 180 χιλιάδες δένδρα , θα έχετε ένα μεγάλο δάσος και τότε τον χειμώνα δεν θα κάνει παγωνιά στο χωργιό , που θανατώνει τα ζωντανά σας και ξηραίνει τα αμπέλια και τα σπαρτά σας , ούτε δυνατή ζέστη, ώστε να σαπίζουν τα σταφύλια και να κουφιώνουν τ΄ άλλα σας φρούτα . Θα έχετε μεγάλο κυνήγι από λαγούς ελάφια και ζαρκάδια και λογιών λογιών από μικρά και μεγάλα πουλιά . Τα πρόβατα Θα βόσκουν χορταστικά από κάτω στη χλόη και πρασινάδα των δένδρων . Την άνοιξιν δεν θα πέφτει καταστρεπτικό χαλάζι , γύρω στην περιφέρεια του χωργιού σας . Πάντοτε θα έχετε μαλακό , δροσερό και υγιεινό αέρα .Το βροχερό νερό τον χειμώνα δεν θα γδέρνει δεν θα γδέρνει το χώμα της φαλακρώδους εκτάσεως των λόφων δια να αναφανούν μία ημέρα οι βράχοι , ούτε θα γεμίσει ο κάμπος από νερά δια να γίνεται βάλτος και να πεθαίνετε από τους πυρετούς της ελονοσίας , αλλά τα νερά αυτά θα απορροφώνται από το σπογγώδες έδαφος της δασώδους περιοχής και θα μαζεύονται βαθιά στις ρίζες των δένδρων , όπου θα σχηματίζουν μια μεγάλη υπόγειο λίμνη και από εκεί από μια σχισμάδα , που είναι στο ριζοβούνι , θα τρέχει παντοτεινά , σαν μεγάλη βρύσι , σωστό κεφαλάρι , το νερό αυτό δια να ποτίσει τα ξερικά χωράφια σας , που θα μεταμορφωθούν τότε εις ωραίους μυροφόρους μπαξέδες και μεγάλα πλουτοφόρα περιβόλια»

«Ο Παπάς των Γήλοφων» με τον .ίδιο ενθουσιασμό , έμπνευσιν και προθυμία θα συνέχιζε την διαφωτιστικήν και λαοσωτήριον διδασκαλία του .

– «Παιδιά μου , πρέπει να καταλάβετε με ιερά φλόγα που εμψυχώνει , ότι η μεγάλη και αληθινή ευλογία του Θεού δεν είναι παρά το Δένδρο . Ναι παιδιά μου το Δένδρο ! Διότι και ένα ακόμη δένδρο , αν φυτεύσει από σας , είναι σαν καταθέσει εκατόν δραχμές εις την Αγροτική Τράπεζα , τας οποίας θα εισπράξουν οι κληρονόμοι εντόκως , όταν γηράσει το δένδρο και ξυλευτεί . Επί πλέον θα αποκτήσει και ένα σκλάβο , όστις από μακρά έτη θ ΄αποδίδει αδαπάνως τους καρπούς του εις τον χωρικόν που το εφύτευσεν , εις τα τέκνα του και εις απογόνους του . Συνάμα δε ο χωρικός αυτός γίνεται ευεργέτης και των άλλων συγχωριανών του , διότι θα συντελέσει να παραχθούν περισσότεραι τροφαί , περισσοτέρα καύσιμος και οικοδομήσιμος ξυλεία και διαρκώς ο αήρ να καθαρίζεται από το δηλητηριώδες ανθρακικό οξύ , εμπλουτιζόμενος από οξυγόνο . Ιδού λοιπόν πως και διατί η μεγάλη και αληθινή ευλογία του Θεού ευρίσκεται στο δένδρο και δια το οποίο έκαστος από εσάς , χωρίς υπερβολή, δύναται να λέγει « ο φυτεύων ένα δένδρο , δημιουργεί ένα άνθρωπο» .

Χ

« Ο Παπάς των Γηλόφων» ακούραστα κα με την ίδια πάλλουσα ψυχικήν αγαλίασιν , πειστικήν και κατανίκητον γλώσσαν του , θα εξακολούθει να λέγει στους φιλοπερίεργους και ανυπομονούντας να διδαχθούν χωρικούς .

– «Παιδιά μου , μάθετε ακόμα από εμέ , ότι όλα ανεξαιρέτως τα ζώα τρέφονται δαπάναις των φυτών , τα μεν φυτοφάγα αμέσως , τα δε σαρκοφάγα εμμέσως δια των φυτοφάγων . Άνευ των φυτών , είναι αδύνατος εις την εν τη ζωή διατήρησις των ζώων , διότι μόνον τα φυτά έχουν την δυνατότητα να παρασκευάζουν εξ απλών στοιχείων της γης και του αέρος , την ποικίλη και πολυσύνθετο τροφή . Ανάγκη λοιπόν και σεις , δια να μην ζείτε μέσα στας τρώγλας , πεινώντες και γυμνητεύοντες , αλλά απεναντίας μεταβληθεί και βελτιωθεί εξ ολοκλήρου η ζωή σας , το ελεεινό από πάσης απόψεως χωργιό σας αποβεί μία ωραία και προοδευτική πολίχνη , να βλαφθείτε όλοι σας με δημιουργικό ζήλο , με αληθινή ψύχωσιν και ασυγκράτητο φανατισμό – πολύ ανώτερο και μεγαλύτερο ,από αυτόν που έχετε δια την εκκλησία σας – όπως σκεπάσετε πέρα για πέρα την εδαφική έκτασιν του χωργιού σας με το στοιχείο το πράσινο . Όρη , βουνά , λόφοι ρεματιές , φάραγκες , λαγκάδια , λειβάδια , κοιλάδες , χωράφια , κάμποι πρέπει να γεμίσουν , σκεπασθούν και στολιστούν από παντός είδους φυτά και δένδρα και έτσι τότε , κοντά στα πολλά εισοδήματα που θα έχετε από αυτά , θα έχετε και άλλα τόσα να εσοδεύσετε από τ ΄αναρίθμητα πρόβατα , χοίρους , άλογα , βόδια και βουβάλια που θα βοσκήσουν ελεύθερα μέσα στο εκτεταμένο αυτό φυτικό σας Βασίλειο»

Χ

« Παιδιά μου , όπου δάση εκεί και βροχές , κυνήγι , βοσκή , καλλιέργεια , γονιμότης , καλλωπισμός και υγεία . Όπου αποψίλωσις εκεί στειρότης , μαρασμός , λοιμώδεις ασθένειες , αξαθλίωσις πείνα θάνατος.

Το δάσος παιδιά μου και μονάχα το δάσος , είναι εκείνο που θα σας δώσει τον στολισμό , το πλούτο , την υγείαν , την αγνή θρησκεία και την παντοτεινή ευτυχή ζωήν» .

Χ

Αυτά και τόσα άλλα θα ειπεί εις το χωργιό «ο Παπάς των γηλόφων» Αλλά ως τότε οι γήλοφοι του χωρίου θα υψούνται , έναντι της μεγάλης καινούργιας εκκλησιάς , γυμνοί και αποψιλωμένοι , δια να κλαίουν και θρηνούν την κακοδαιμονία των χωρικών και διότι θα βλέπουν να μην πηγαίνει το γοργότερο εις το χωργιό και ο ιδικός των ο ευλογημένος παπάς « Ο Παππάς των γηλόφων»

Δ. Γ. Κρεκούκιας

Δημοσιολόγος

Exit mobile version