Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Έντερο: Τα σημάδια που «φωνάζουν» οτι υπάρχει πρόβλημα κι εσείς αγνοείτε…

«Βαρόμετρο» της συνολικής κατάστασης της υγείας μας και πεδίο δυναμικής επιστημονικής έρευνας αποτελεί η λειτουργία του εντέρου, με πληθώρα σύγχρονων μελετών να έχουν καταδείξει πως ένα υγιές έντερο αποτελεί σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς, αλλά και της διάθεσης και εν γένει της ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, πολλές πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το στρες, ο ανεπαρκής ύπνος, η κατανάλωση τροφίμων επεξεργασμένων και υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, καθώς και η λήψη αντιβίωσης, μπορούν να διαταράξουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος (το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που ζει στο έντερό μας).

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της υγείας μας, όπως την καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διαδικασία της πέψης, το δέρμα, το βάρος, τα επίπεδα ορμονών, καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικές ουσίες.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια σημάδια ή συνήθειες που μπορεί να μαρτυρούν πως χρειάζεται να φροντίσουμε την υγεία του εντέρου.

Θεωρείται ότι η δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που δύναται να επιφέρει δυσκολία στην πέψη των τροφίμων αυτών και δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πηγή: iatropedia

Exit mobile version