Υγεία

Έξι μύθοι και αλήθειες για το νερό

Είναι ένα αγαθό που θεωρούμε πως υπάρχει σε αφθονία. Υπάρχουν φορές που το καταναλώνουμε εντελώς μηχανικά και άλλες που απολαμβάνουμε τη δροσιά του, την αναζωογόνηση και την ανακούφιση που μας παρέχει από το βασανιστικό αίσθημα της δίψας.
Αν σκεφτούμε πως ένας άνθρωπος μπορεί να αντέξει έως και 90 ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόλις πέντε χωρίς να πιει νερό, γίνεται ξεκάθαρο για ποιο λόγο συνηθίζουμε να αποκαλούμε το νερό πηγή ζωής.
Ναι, το νερό είναι ένα συστατικό ζωτικής σημασίας για τη σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι αυτό που ρυθμίζει το σώμα μας, ώστε να είναι στη φυσιολογική του θερμοκρασία, που κυκλοφορεί στο εσωτερικό του όλα τα θρεπτικά συστατικά, προστατεύει και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθάει στο να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικά η διαδικασία της πέψης.
Ωστόσο, όσο αναπόφευκτα καθημερινή και αν είναι η επαφή μας με το νερό, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για αυτό ή τα γνωρίζουμε λάθος. Παρακάτω υπάρχουν μερικοί από τους πιο διαδεδομένους μύθους που επικρατούν γύρω από το νερό και τις ιδιότητές του, αλλά και οι πραγματικές ιδιότητές του.
Το νερό αδυνατίζει
Αυτός ο μύθος σχεδόν… ισχύει! Μία σχεδόν ανεπαίσθητη και προσωρινή αφυδάτωση, είναι αρκετή για να απορρυθμίσει το μεταβολισμό μας προς το… χειρότερο. Για να είμαστε ακριβείς, το νερό δεν αδυνατίζει ακριβώς, αλλά είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.
Οκτώ ποτήρια τη μέρα αρκούν
Είναι εύκολο να συμπεράνουμε πως μία τόσο γενικευμένη αντίληψη θα ήταν και εσφαλμένη. Η παραπάνω πρόταση είναι «μύθος» καθώς, δύο λίτρα ή αλλιώς, οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, είναι μία ποσότητα επαρκής μόνο για τις γυναίκες. Οι άνδρες χρειάζονται τρία λίτρα, που μεταφράζεται σε 12 ποτήρια ημερησίως. Εκτός από το βιολογικό φύλο του ατόμου, οι ρυθμοί της καθημερινότητας, το βάρος, η ηλικία, η διατροφή, η ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα ο τρόπος ζωής, είναι παράγοντες που διαμορφώνουν την ποσότητα νερού που ενδείκνυται για κάθε άτομο.
Κουράζομαι πιο εύκολα, γιατί δεν πίνω αρκετό νερό
Μία ακόμη αλήθεια που επιβεβαιώνει πόσο πολύτιμο είναι το νερό για την καθημερινότητά μας. Η διαδικασία που προκύπτει από την έλλειψη νερού είναι η εξής: Τα χαμηλά επίπεδα υγρών στον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνουν τον όγκο του αίματος και κατ’ επέκταση και το μεταφερόμενο οξυγόνο στους μύες και τον εγκέφαλο. Ταυτόχρονα, όσο παραμένουμε αφυδατωμένοι, δημιουργείται οξείδωση του μυϊκού γλυκογόνου, σημαντικό ενεργειακό απόθεμα του οργανισμού που οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας.
Διψάω, άρα έχω αφυδατωθεί
Πρόκειται για έναν μύθο που μας κρατάει ενυδατωμένους, όμως δεν παύει να αποτελεί μύθο. Όταν αρχίσουμε να αισθάνόμαστε το ανυπόφορο αίσθημα της δίψας, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουμε αφυδατωθεί. Όταν διψάμε, η συγκέντρωση του αίματος αγγίζει το 3%, όμως μόνο όταν αυτό φτάσει το επικίνδυνο ποσοστό του 5% που ορίζουν οι ειδικοί, μιλάμε για αφυδάτωση. Μην ξεχνάς πως εφόσον μπορείς να πίνεις νερό όποτε θέλεις, χάρη στην ΕΥΔΑΠ, δεν είναι ανάγκη να διψάσεις για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου πόσο ανάγκη το έχει.
Βέβαια, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας. Όταν δεν λαμβάνουμε τις επαρκείς ποσότητες νερού, οι νοητικές μας λειτουργίες «πέφτουν», προκαλώντας μας αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλο ακόμη και ζάλη.
Το νερό είναι αντιοξειδωτικό
Να μία αλήθεια που δεν πρέπει να… προσπεράσεις! Μπορεί το νερό από μόνο του να μην είναι αρκετό να καταπολεμήσει τις τοξίνες που εισχωρούν στον οργανισμό μας, όμως τα νεφρά μας συγκεκριμένα, επωφελούνται από τις ιδιότητές του και απομακρύνουν άχρηστα στοιχεία για τον οργανισμό. Όταν δεν λαμβάνουμε τις σωστές ποσότητες νερού κάθε μέρα, τα νεφρά μας δεν διαθέτουν και την επαρκή ποσότητα για να κάνουν την παραπάνω διεργασία, με αποτέλεσμα αντί να αποβάλλουν τις τοξίνες και οτιδήποτε άχρηστο, το διατηρούν στο εσωτερικό μας.
Δεν έχει σημασία πότε πίνουμε νερό
Προφανώς και έχει μεγάλη σημασία η συχνότητα με την οποία πίνουμε νερό. Το να πιούμε πολλά ποτήρια νερό μαζεμένα, δεν είναι σαφώς το ίδιο με το να τα μοιράσουμε μέσα στο 24ωρο. Το ιδανικό θα ήταν κάθε μέρα να ξεκινούσε και να τελείωνε με δύο ποτήρια νερό, ενώ ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα θα ωφελήσει, για την καλύτερη λειτουργία της πέψης.
Πληροφορίες: queen.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button