Κόσμος

Έρευνες για σεισμούς αποκάλυψαν μυστηριώδεις κολοσσιαίες κατασκευές στο εσωτερικό της Γης – Τι πιστεύουν οι επιστήμονες

Μυστηριώδεις γιγάντιες δομές ανακάλυψαν οι γεωλόγοι κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για το εσωτερικό της Γης καθώς κανείς δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε μεγάλο βάθος στο φλοιό της.

Αν και γνωρίζουμε ότι η κίνηση στον πυρήνα της Γης δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, η επιστήμη πίσω από το πώς δημιουργείται αυτό το πεδίο δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Τώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Star, δεδομένα από εκατοντάδες μεγάλους σεισμούς βοήθησαν μια ομάδα με επικεφαλής τον Ντόγεον Κιμ στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ να ανακαλύψει μια παράξενη νέα δομή κάτω από τις Νήσους Μαρκέζας στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Η δομή, γνωστή ως ζώνη εξαιρετικά χαμηλής ταχύτητας (ULVZ), έχει διάμετρο περίπου 997 χιλιόμετρα και πάχος μόλις 16 χιλιόμετρα. Μια παρόμοια, ακόμη μεγαλύτερη δομή υπάρχει κάτω από τη Χαβάη.

Αυτά τα κομμάτια εξωτικού υλικού θα μπορούσαν να είναι ακόμη και τα σημάδια που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός άγνωστου αντικειμένου με το μέγεθος του Άρη που γέννησε τη Σελήνη πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι δομές αυτές αποκαλύπτονται μέσω των σεισμικών κυμάτων. Για την ακρίβεια, η ομάδα του Κιμ ανέλυσε δεδομένα από εκατοντάδες σεισμούς που σημειώθηκαν μεταξύ 1990 και 2018.  Τα δεδομένα αυτά παρέχουν μοναδικές πληροφορίες για τα βαθύτερα και παλαιότερα μέρη του πλανήτη μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button