Οικονομία

Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών με μηνιαίες δόσεις έως 50 ευρώ

Συμφωνία με τους δανειστές επιδιώκει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Κομβικό σημείο είναι να υπάρχει μία δικλίδα ασφαλείας που θα κρατά όσους έχουν ήδη ενταχθεί στις υπάρχουσες ρυθμίσεις και τις εξυπηρετούν.

Οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται σε χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση έως 50 ευρώ. Οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής μόνο μία φορά, ενώ αναμένεται η συνολική ρύθμιση να είναι πιο απλή από τις παλαιότερες και πιο διευρυμένη.

Η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά όσους έχουν κλείσει μπλοκάκια και βιβλία και έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Μέχρι τώρα, όλοι αυτοί δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής ούτε στον νόμο Κατσέλη, ούτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος με το ύψος της οφειλής καθώς και με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι έως 85% με 95%, ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται κούρεμα και της αρχικής οφειλής.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινη, σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, στη ρύθμιση αυτή θα μπορέσουν να ενταχθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια, χωρίς να έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Κάποιοι από αυτούς (30.000) δε, είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης, πληρούν τα κριτήρια για να πάρουν σύνταξη και δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ. Ειδικά για την συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών, το σχέδιο προβλέπει και κούρεμα της αρχικής οφειλής.Στο υπουργείο οικονομικών, αναζητούν δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γι’αυτό και στην υπό συζήτηση ρύθμιση θα υπάρξει ρητή αναφορά ότι δεν θα αφορά χρέη που έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button