Οικονομία

«Έσπασε τα κοντέρ» το πρωτογενές πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ ή 8,149 δισ. ευρώ καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει έτσι τη νέα επίτευξη υπερπλεονάσματος, ενώ το ακριβές ύψος της υπέρβασης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, προσδιορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο 4,29% του ΑΕΠ.

Έτσι, το 2018 ήταν ένα ακόμη έτος με υπερπλεόνασμα, καθώς καταγράφηκε υπέρβαση από τον στόχο του Προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,79 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,46 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε μετά την κοινοποίηση των επίσημων στοιχείων στη Eurostat από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς, η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA) και ο τρόπος υπολογισμού είναι διαφορετικός από εκείνον που εφαρμόζουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Σημειώνεται ότι για το 2018 το υπουργείο Οικονομικών είχε προδιαγράψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι στο τέλος της περυσινής χρονιάς κατεβλήθησαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για αναδρομικά ειδικών μισθολογίων και κοινωνικό μέρισμα. Και τελικά αυτό διαμορφώθηκε στο 4,29% του ΑΕΠ. Το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος για το 2018 έχει κρίσιμη σημασία και για το τρέχον έτος, καθώς αναμένεται να επηρεάσει τις νεότερες προβλέψεις οι οποίες θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων.

Λίγο νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ είχε καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ ή 8,149 δισ. ευρώ για το 2018, στοιχεία τα οποία επικυρώθηκαν από τη Eurostat.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button