Τοπικά Νέα

ΑΑΔΕ: «Έχεις ακίνητο στη Μεσσηνία και το ξέρω! Δήλωσέ το!»

Τις πρώτες «βουρδουλιές» θα δεχτούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Νοεμβρίου οι ξεχασιάρηδες Μεσσήνιοι από την ΑΑΔΕ για το Κτηματολόγιο. Ήδη από την Τρίτη, από την ΑΑΔΕ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων της ατομικής ιδιοκτησίας τους στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, άρχισαν να στέλνονται εκατομμύρια μηνύματα στα προσωπικά email.
Για τη Μεσσηνία, η ημερομηνία λήγει στις 29 Νοεμβρίου, αλλά, δυστυχώς, η προσέλευση στο Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή.

«Ραβασάκια»
Όπως ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αποστέλλονται καθημερινά 500.000 ηλεκτρονικά μηνύματα και αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες για τις περιοχές που η προθεσμία λήγει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Με το ηλεκτρονικό μήνυμα που έχει ως αποστολέα την ΑΑΔΕ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καλούνται όσοι πολίτες είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες η προθεσμία των οποίων λήγει στις 31 Οκτωβρίου, να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Από την Πελοπόννησο τέτοιο email έλαβαν αυτές τις ημέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Ηλεία και Αρκαδία.
Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα σχετικά e mail και για τους Μεσσήνιους, προκειμένου να τους υπενθυμίσει ότι «αυτή ξέρει» και για το δικό τους καλό να σπεύσουν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.

Εξυπηρέτηση
Πριν, λοιπόν, από το τελευταίο «ράπισμα», υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να:
-Υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr
-Αποφύγουν την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού
-Λάβουν δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό κ.λπ.
-Χρησιμοποιήσουν δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου
-Πληρώσουν το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
Να σημειωθεί πως για η διαπίστωση εμπροθέσμου μπορεί να γίνει δεκτή μόνο όταν έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία και έχει προσδιορισθεί με σαφήνεια το κάθε ακίνητο και εκκρεμούν ελλείψεις που αφορούν κάποιους τίτλους ή έγγραφα που σχετίζονται με την τεκμηρίωση του δικαιώματος.

Δεν έχουν κινητοποιηθεί
Η κίνηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας εξακολουθεί να παραμένει μικρή, παρά την ανησυχία που εξέφρασε στις αρχές του μήνα ο συντονιστής της Ομάδας μελέτης της Κτηματογράφησης της Μεσσηνίας, τοπογράφος – μηχανικός και ανάδοχος του έργου που ολοκληρώθηκε το 2004, Νίκος Λαμπρόπουλος, ότι δε θα προλάβουν τις ημερομηνίες.
Μέχρι την 1η Οκτωβρίου στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Καλαμάτας είχε κατατεθεί μόλις το 27% των δηλώσεων που αναμένονται, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 210.000 δικαιώματα. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 55% που έχει τεθεί, πρέπει να κατατεθούν μέχρι 29 Νοεμβρίου συνολικά 445.000 δικαιώματα.
Το νούμερο αυτό ήδη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, για το μικρό σχετικά χρονικό διάστημα που απομένει. Και όσοι καλή θέληση να έχει το προσωπικό του Γραφείου Κτηματογράφησης, θα είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες τις τελευταίες μέρες.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button