ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Αγγίζει τους 63.000 τόνους η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία

Από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, χρονιά είναι η φετινή σε ό,τι αφορά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ελαιολάδου της Μεσσηνίας. Όπως δήλωσε στην Kalamata Journal o διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, σε ολόκληρο το Νομό η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στους 63.000 τόνους! Στη δε περιφέρεια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας η παραγωγή θα φτάσει τους 33.000 τόνους! Τα εξαιρετικά ευχάριστα αυτά στοιχεία συνοδεύονται και από την αισιοδοξία που δημιουργείται από την έγκαιρη, σε σχέση με πέρσι, έναρξη των διαδικασιών για την προστασία των ελιών από το δάκο. Οι διαγωνισμοί για τους ψεκασμούς και την παγιδοθεσία έχουν βγει στον αέρα ένα μήνα νωρίτερα από πέρσι, ενώ με τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί φέτος, σε συνδυασμό με τα περσινά αποθέματα, θα υπάρχουν περιθώρια για περίπου τέσσερις ψεκασμούς ενώ πέρσι κατά μέσο όρο έφτασαν για 2,2!…

Ο Γιάννης Κυριακόπουλος σημείωσε ότι ακριβής υπολογισμός του όγκου παραγωγής ελαιολάδου δεν μπορεί να γίνει ακόμη, διότι δεν έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των στοιχείων από όλα τα ελαιοτριβεία του Νομού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η συντριπτική  πλειοψηφία έχει ανακοινώσει τα στοιχεία αυτά και τα οριστικά νούμερα δεν μπορεί να διαφέρουν πολύ από αυτά που ανακοίνωσε.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας τόνισε ότι και αυτή είναι «άριστη», εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν μυκητολογικές προσβολές.

Σχετικά με τις διαδικασίες για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι «σε σχέση με πέρσι φέτος δημοσιεύθηκαν οι διακηρύξεις για τους ψεκασμούς και την παγιδοθεσία περίπου ένα μήνα νωρίτερα».

Σημείωσε ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί συνολικά 8.800.000 ελαιόδεντρα στην περιφέρεια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, τα οποία αντιστοιχούν στο 90% των δέντρων της συγκεκριμένης περιοχής και καλύπτουν περίπου 160 τοπικές κοινότητες».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ανέφερε ότι «φέτος πρώτη φορά τα πράγματα είναι καλά» και ειδικότερα είπε ότι με τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των περσινών αποθεμάτων, μπορούν να γίνουν τέσσερις ψεκασμοί και όπου δεν είναι απαραίτητο τρεις, ενώ πέρσι τα χρήματα έφταναν μόνο για 2,2 ψεκασμούς κατά μέσο όρο, αν και τελικά οι ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν βοήθησαν ώστε οι συγκεκριμένοι ψεκασμοί να είναι αρκετοί.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα υπάρξουν και φέτος καθυστερήσεις στην έναρξη εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, σε περίπτωση που υποβληθούν ενστάσεις από τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς. Την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος, πρόσθεσε ο διευθυντής, θα μπορούσε να εγγυηθεί μόνο η ακόμη πιο έγκαιρη εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων, η οποία θα έπρεπε να γίνεται κάθε Νοέμβρη και όχι τον Φλεβάρη ή και αργότερα.

Για το εάν θα υπάρξει φέτος πρόβλημα με το δάκο ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι απάντηση δεν μπορεί να δοθεί τώρα, επισημαίνοντας ότι ο χειμώνας ήταν λιγότερο ψυχρός και περισσότερο βροχερός σε σχέση με πέρσι χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει επηρεαστεί η διαχείμαση της πρώτης θεμελιωτικής γενιάς του εντόμου του δάκου. Πρόσθεσε όμως ότι έναν επιβαρυντικό ρόλο στην ευνοϊκή διαχείμαση της πρώτης γενιάς του εντόμου μπορεί να παίξει αφενός ή συνέχιση μέχρι αργά της ελαιοσυγκομιδής αλλά και η μη συγκομιδή ελαιοκάρπου από διάφορα ελαιοπερίβολα.

Τέλος, ο Γιάννης Κυριακόπουλος ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθούν οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες για τον επηρεασμό των ελαιοδέντρων, της ποσότητας και της ποιότητας του ελαιολάδου από την αλλαγή του κλίματος αλλά και από τα μυκητοπαθολογικά προβλήματα που αυτή φαίνεται ότι επιφέρει.
Στ.Μ. kalamatajournal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button