Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών, μια δομή ανάπτυξης σε πλήρη εγκατάλειψη. Γιατί;

Ανοιχτή επιστολή του συνταξιούχου γεωπόνου Χαράλαμπου Βλαστού προς τον κ. Δήμαρχο Τριφυλίας για το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών.

 

   Κύριε Δήμαρχε.

Σας κάνω γνωστό ότι η Ε.Ένωση, την δεκαετία 1980-90 θέσπισε μια κοινοτική πρωτοβουλία με το όνομα Leader σκοπός της οποίας ήταν, μέσα από καινοτόμες δράσεις, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της. Ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της παραπάνω πρωτοβουλίας μεταξύ Βρυξελλών – Αθήνας ορίστηκε το Υπουργείο Γεωργίας με τις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες (Διευθύνσεις Γεωργίας).

   Η επιλογή και της Δυτικής Μεσσηνίας για την υλοποίηση του προγράμματος είχε ως συνέπεια την σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρίας με το όνομα ΑΝ.Ε.ΔΥ.Μ. (Αναπτυξιακή Εταιρία Δυτικής Μεσσηνίας) με μέλη τους πέντε Δήμους, Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Γαργαλιάνων – Χώρας – Πύλου.

   Η ένταξη έργων επιλέξιμων και συμβατών με το πνεύμα της πρωτοβουλίας ήταν διακριτική βούληση κάθε Δημάρχου.

  Σε ότι αφορά τον πρώην Δήμο Φιλιατρών, ο τότε Δήμαρχος , αείμνηστος Διονύσιος Σπέντζας, οραματίστηκε την δημιουργία ενός Αγροτικού Ινστιτούτου (Α.Ι.Φ.) Φιλιατρών, “εργαλείο” χρήσιμο για τους αγρότες της περιοχής, και όχι μόνο.

   Η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου έγινε από τον Δήμαρχο κ. Σωτηρόπουλο Δημήτριο με αντιδήμαρχο τον αείμνηστο Χριστόφορο Ντινιώτη, ενώ το επιλέξιμο κόστος ανήλθε στο ποσόν των 120.000.000 δρχ (κτιριακά και μηχανολογικός εξοπλισμός). Σημειοτέον ότι τα υπερσύγχρονα μηχανήματα (μικροσκόπια υψηλής ευκρίνειας, Ατομική απορρόφηση και φυλλοδιαγνωστική) του έδιναν θέση εφάμιλλη, αν όχι ανώτερη, με εκείνα του είδους του, ΠΕΓΕΑΛ Ξυλοκάστρου και Λυκόβρυσης Αττικής.

   Δυστυχώς, αυτό το “στολίδι” του τόπου μας μετετράπη σε κοιτώνα φιλοξενίας ημεδαπών κι αλλοδαπών, επειδή οι διάδοχες Δημοτικές Αρχές δεν έδειξαν την δέουσα προσοχή. Δεν έχει λοιπόν χρέος η Πολιτεία να αποδώσει τις ευθύνες γι΄ αυτό το “Έγκλημα”;

   Κύριε Δήμαρχε, η ενημέρωσή σας για τα παραπάνω οφείλεται στο γεγονός ότι διετέλεσα Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του Leader I στη Δυτική Μεσσηνία νε συνεργάτες – μέλη της επιτροπής την κ. Αιμιλία Τσούτσια, οικονομική εν ενεργεία υπάλληλο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τους μηχανικούς από την Καλαμάτα κ. Κυριάκο Μπεχράκη και Γεώργιο Καραμπάτσο (δυστυχώς εκλιπόντα σήμερα).

   Κύριε Δήμαρχε, πιστεύω ότι, μετά την λεπτομερή ενημέρωσή σας, όποτε ο χρόνος και τα οικονομικά του Δήμου Τιφυλίας το επιτρέψουν, θα ξανασυστήσετε το Α.Ι.Φ. Φιλιατρών, με όνομα του οραματιστή του Διονυσίου Σπέντζα. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη διότι οι υπόλοιποι Δήμοι άφησαν παρακαταθήκη στους κατοίκους τους να θυμούνται το πρόγραμμα Leader. Ο Δήμος Κυπαρισσίας αγόρασε το σπίτι του Κωστή Παλαμά – μουσείο σήμερα. Ο Δήμος Γαργαλιάνων ανάπλασε την Κεντρική Πλατεία που σήμερα απολαμβάνουν οι πολίτες. Ο Δήμος Χώρας κατασκεύασε Τουριστικό κατάλυμα για την φιλοξενία των επισκεπτών του. Ο Δήμος Φιλιατρών τι; Κρίμα και πάλι κρίμα.

   Με την παρούσα ευχαριστώ τον έντυπο και Ηλεκτρονικό τύπο για την φιλοξενία.                                                  Μετά τιμής

                                                        Χαράλαμπος  Βλαστός

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button