Αγροτικά

Αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τη γη που καλλιεργούν

Να βρεθεί άμεσα πολιτική λύση για το ζήτημα των διεκδικήσεων των εκτάσεων γης της Κουτσοχέρας, του Μουζακίου και του Χειμαδιού από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, ώστε να μη χάσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ζητούν οι αγρότες της περιοχής.

Πρόκειται για χωράφια 22.000 στρεμμάτων που, όπως λένε οι ίδιοι, κληρονόμησαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους και τα έχουν αποκτήσει νόμιμα εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως επισημαίνουν, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, έχουν κάνει συμβόλαια αγοραπωλησιών, έχουν εγκριθεί Σχέδια Βελτίωσης, οικοδομικές άδειες, σταβλικές εγκαταστάσεις και κανείς δεν τους είχε πει ότι ανήκουν σε άλλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κουτσοχέρας, τουλάχιστον το 70% των καλλιεργητών του χωριού κινδυνεύει να χάσει τη γη από την οποία ζει εδώ και χρόνια. Όπως προκύπτει από πρόχειρες εκτιμήσεις των ντόπιων κατοίκων, οι επίμαχες εκτάσεις είναι περίπου 7.000 με 10.000 στρέμματα στην περιοχή «Ρετεντού» (Χειμαδιό) και επηρεάζουν κοντά στα 800 δικαιώματα πολιτών. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Χειμαδιό, όπου αποφασίστηκε η κοινή συμπόρευση όλων των αγροτών σε ένα ενιαίο μέτωπο, με μοναδικό σκοπό τη δικαίωσή τους.

Το θέμα συζητήθηκε και με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει ήδη προγραμματίσει ραντεβού στα αρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι επίλυσης του ζητήματος.

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από το 2018, όταν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Μοναστηριού. Το κύριο επιχείρημα της Ιεράς Μονής, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, είναι ο νόμος 4301/2014, ο οποίος αναγνώρισε ως ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας όλα τα διατάγματα που προσδιόρισαν τη μοναστηριακή περιουσία και τη διαχώρισαν σε «διατηρούμενη» και «εκποιητέα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button