Αγροτικά

Αθωώθηκε ο Βασίλης Κοζομπόλης για απιστία στην ΕΑΣ

Αθώος για το αδίκημα της απιστίας κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι σύναψε σύμβαση με εταιρεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση 1.306 παραγωγών και ζημίωσε την Ένωση.
Όπως αποδείχτηκε από τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, επισήμανε ο δικηγόρος του Χρ. Παναγιωτόπουλος και υπογράμμισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας κα Αυλίδου, η ΕΑΣ, όχι μόνο δε ζημιώθηκε, αλλά από την εν λόγω σύμβαση έβαλε στα ταμεία της περίπου 40.000 ευρώ.

Η σύμβαση
Στην πολύωρη διαδικασία που εκτυλίχθηκε χθες στην αίθουσα του Εφετείου κατέθεσαν μέλη των Διοικήσεων της ΕΑΣ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και υπάλληλοι.
Από μάρτυρα κατηγορίας και πρώην πρόεδρο της Ένωσης κατατέθηκε ότι το 2013 εταιρεία έστειλε στην Ένωση αγωγή ζητώντας 190.000 ευρώ από σύμβαση που είχε υλοποιήσει για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγών. Σημείωσε ότι το 2010, υπό την προεδρία του κ. Κοζομπόλη, δημιουργήθηκε ομάδα παραγωγών και η ολοκληρωμένη διαχείριση των ελαιοπαραγωγών της ανατέθηκε σε αυτή την εταιρεία, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση του Δ.Σ. Μάλιστα, είπε ότι το 2013 ανάθεσαν παρόμοιο έργο σε άλλη εταιρεία που ζήτησε 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Αθώος
Στην απολογία του λίγο αργότερα ο κ. Κοζομπόλης εξήγησε ότι το 2010 η τότε υπουργός Γεωργίας εξέδωσε απόφαση για ποιοτικό παρακράτημα και έπρεπε να γίνουν γρήγορα διαδικασίες πιστοποίησης παραγωγών για να μη χαθεί. Τότε ελήφθη η απόφαση για την Ομάδα Παραγωγών και την ανάθεση του έργου στη συγκεκριμένη εταιρεία. Μάλιστα, είπε ότι η απόφαση στο Δ.Σ. της ΕΑΣ ήταν ομόφωνη και αυτό φαίνεται πεντακάθαρα από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Προτιμήθηκε, δε, η συγκεκριμένη εταιρεία διότι έκανε έκπτωση 50%.
Το έργο, όπως είπε, έγινε, οι παραγωγοί πιστοποιήθηκαν και η ΕΑΣ εισέπραξε 290.000 ευρώ και πλήρωσε συνολικά 245.000 ευρώ, έχοντας όφελος περίπου 245.000 ευρώ.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του κ. Κοζομπόλη από την κατηγορία, τονίζοντας πως από τα πρακτικά της εταιρείας φαίνεται να υπάρχει η έγκριση των μελών του Δ.Σ. για τη σύμβαση, ενώ όχι μόνο δεν προκύπτει ζημιά για την ένωση, αλλά αποκόμισε και όφελος.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button