Αγροτικά

Αισιόδοξες προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2020/21

Αισιόδοξη εικόνα για το εγγύς μέλλον της ευρωπαϊκής παραγωγής και αγοράς ελαιολάδου συνθέτουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στην τελευταία της έκθεση:

Αυξημένη προμηνύεται η φετινή παραγωγή για το 2020/21

Η ευρωπαϊκή παραγωγή του ελαιολάδου προβλέπεται ότι μπορεί να αγγίξει το ποσό των 2,3 εκατ. τόνων, ποσότητα αυξημένη κατά 20% σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης καλλιεργητικής σεζόν. Η εκτιμώμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ισπανική συγκομιδή, αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων της άνοιξης που ευνόησαν την ανθοφορία.
Η ισπανική παραγωγή φαίνεται ότι θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω το έλλειμμα τόσο της ελληνικής όσο και της ιταλικής παραγωγής, οι οποίες αναμένονται ζημιωμένες από τον καύσωνα και την ξηρασία αντίστοιχα. Στα ίδια περίπου επίπεδα αναμένεται να διατηρηθεί η παραγωγή της Πορτογαλίας.

Θετική ήταν η επιρροή του κορωνοϊού

Παραδόξως, τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας φαίνεται να λειτούργησαν θετικά τόσο στις λιανικές πωλήσεις ελαιολάδου (ιδίως στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες) όσο και στη χρήση ελαιολάδου στη βιομηχανία τροφίμων (για παράδειγμα στα κονσερβοποιημένα προϊόντα). Η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ παρουσιάζεται αυξημένη κατά 6%.

Εξαγωγές στις ΗΠΑ

Οι αμερικάνικοι δασμοί καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εύρεσης λύσεων όπως η πώληση χύμα ελαιολάδων και η μετέπειτα τυποποίηση τους στη χώρα εισαγωγής (ΗΠΑ), ενώ όλο και αυξάνονται οι ισπανικές επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης στην Αμερική.
Κατά το διάστημα Οκτωβρίου- Μαρτίου οι ευρωπαϊκές εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου (εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου στην Ισπανία προκειμένου να το τυποποιήσουν και να το εξάγουν στις ΗΠΑ με το καθεστώς της ΤΡΑ) αυξήθηκαν κατά 70% ενώ αν ακολουθήσουν την ίδια πορεία αναμένεται να φτάσουν το ποσό των 200.000 τόνων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Κατά 10% αυξημένες οι εξαγωγές και η ζήτηση παραμένει μεγάλη

Πάντως, ανοδική πορεία είχαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς αυξήθηκαν κατά 10% παρόλο που υπήρξε πτώση κατά 24% της συνολικής τους αξίας κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Μαρτίου. Ειδικά στην Βραζιλία οι εξαγωγές αυξήθηκαν 41%, στην Αυστραλία 32%, στον Καναδά 23%, στην Ιαπωνία 7% και στις ΗΠΑ 3%.

Η έρευνα τονίζει ότι η ζήτηση, τόσο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει μεγάλη και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων κατά 609.000 τόνους μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου και αποθέματα ανά καλλιεργητική σεζόν, DG Agriculture and Rural Development

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και Olimerca

σ.σ. το μόνο που λείπει από την παραπάνω έκθεση είναι μια εκτίμηση για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button