Οικονομία

Ακρίβεια: Έσπασαν κοντέρ τα έσοδα των σούπερ μάρκετ, παρά την κάμψη της κατανάλωσης

Έσπασαν τα κοντέρ πωλήσεων τα σούπερ μάρκετ τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την έως τώρα πορεία της κατανάλωσης.

Τις πρώτες 18 εβδομάδες του έτους, δηλαδή έως και τις 23 Απριλίου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,6% στα 3,736 δισ. ευρώ από 3,471 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αν και οι πωλήσεις των cash & carry, εμφανίζουν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης +6% στα 359 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. ευρώ.

Αθροιστικά το ταμείο των σούπερ μάρκετ και των cash & carry ενισχύθηκε, κυρίως λόγω του πληθωρισμού, κατά 7,5%, υπερβαίνοντας σε αξία τα 4,096 δισ. ευρώ από 3,810 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τετράμηνο μπήκαν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ περίπου 300 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση σε επίπεδο όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ έχασε 3,5%.

Τα υπερμάρκετ ήταν αυτά που εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεών τους (+11,4%) και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς. Οι πωλήσεις των «μικρών» ενισχύθηκαν 7,8%, των «μεγάλων» +6,6% και των πολύ μικρών 6,9%.

Η Κρήτη αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην αύξηση πωλήσεων, καθώς στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ενισχύθηκε 18,1%. Ακολουθεί η Πελοπόννησος με +14,1% ενώ με μικρότερους ρυθμούς κινήθηκαν οι πωλήσεις στην Αττική +6,4%, στην Κεντρική Ελλάδα +6,8% και στη Θεσσαλονίκη +8,9%. Ουραγός ήταν η Μακεδονία – Θράκη, όπου οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν μόλις κατά 3%, κάτι που υποδηλώνει σημαντική υστέρηση της κατανάλωσης.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, η NielsenIQ προβλέπει ότι οι πωλήσεις των ταχυκίνητων κωδικών θα αυξηθούν κατά 5,3%, με τις πωλήσεις των τροφίμων – ποτών να εμφανίζουν ανάπτυξη 5,5%, 4,2% για την κατηγορία προϊόντων προσωπικής υγιεινής και +6,4% των προϊόντων για το σπίτι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button