Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας οι δεξαμενές είναι γεμάτες ελαιόλαδα, σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Πιο αναλυτικά:
Χύμα 348,3 χιλ τόνοι + τυποποιημένο 24,0 χιλ τόνοι = 372,3 χιλ τόνοι
Εξ αυτών το 40% βρίσκεται αποθεματοποιημένο στην Πούλια, το 13% στην Τοσκάνη και το υπόλοιπο στις άλλες περιφέρειες.
Ανάλυση των ποιοτικών κατηγοριών
– Έξτρα παρθένο 255,1 χιλ τόνοι (68,5%), το οποίο αναλύεται σε 236,1 χιλ τν χύμα και οι υπόλοιποι 19,0 έχουν ήδη τυποποιηθεί. Όσον αφορά στη προέλευσή τους, το 44% είναι ιταλικό, το 21% από άλλες χώρες της ΕΕ, το 2% από 3ες χώρες και το 1% διάφορα μίγματα,
– Παρθένο 7,6 χιλ τόνοι (2,1%)
– Βιομηχανικό 40,9 χιλ τόνοι (11%)
– Ραφινέ 11,3 χιλ τόνοι (3,9%)
– Πυρηνέλαιο 40,3 χιλ τόνοι (11,2%)
– Άλλα 12,2 χιλ τόνοι (3,3%)
ΠΟΠ/ΠΓΕ και βιολογικά
Σημαντικές ποσότητες των παραπάνω ποσοτήτων αφορούν σε
– Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης = 20,8 χιλ τόνοι, εκ των οποίων άνω του 50% είναι το Terra di Bari
– 43,1 χιλ τν βιολογικά
Οι τιμές
Σε σύγκριση με πέρυσι, το 2019, οι τιμές φέτος έχουν υποχωρήσει κατά 44%, από 5,54 σε 3,11 €/κιλό, μέσος όρος όλων των ποιοτικών κατηγοριών. Αντίστοιχα στην Ισπανία υποχώρησαν κατά 20%, από το 2,64 στα 2,11 €/κιλό.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ιταλία εισήγαγε άνω των 600 χιλ τόνων ελαιολάδων, ενώ εξήγαγε 339 χιλ τν που της απέφεραν 1,37 δις €.
πηγή: olivenews.gr