Αθλητικά

Ανάλυση: Η πορεία το 2018-19 των 16 ομάδων της Α’ Μεσσηνίας

Τρεις εβδομάδες έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Α’ τοπικής, με τους παίκτες να βρίσκονται σε διακοπές από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και τους παράγοντες να προγραμματίζουν (άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο) την επόμενη μέρα στους συλλόγους τους.

Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πως πήγαν οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της Μεσσηνίας.

Τι έκαναν λοιπόν οι 16 ομάδες που συμμετείχαν τόσο στο φετινό πρωτάθλημα (σεζόν 2018-19), αλλά και στο περσινό (2017-18);

Τα πήγαν καλύτερα, είχαν ίδια πορεία ή το πρόσημο ήταν αρνητικό;

Ο Τσικλητήρας και οι άλλοι τρεις…

Από αυτή τη σύγκριση φυσικά λείπουν τέσσερις ομάδες, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Ελευθερία”… Ο Τσικλητήρας Πύλου που πέρυσι ήταν στη Γ’ εθνική και υποβιβάστηκε μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην εθνική κατηγορία και ακόμη η Α.Ε. Μάνης, ο Ολυμπιακός Ανάληψη και η Α.Ε. Αβίας που πέρυσι ανέβαιναν από την Α1 τοπική. Ο Τσικλητήρας τα πήγε περίφημα με τον Γιώργο Αργυρόπουλο στον πάγκο του σε μια μεταβατική χρονιά, που ήταν στοίχημα να τα πάει καλά. Τερμάτισε στην 4η θέση με απολογισμό 56 βαθμούς, ενώ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Μεσσηνίας και αποκλείστηκε στο… παρά ένα από τον Απόλλωνα.

Η Α.Ε. Μάνης επέστρεψε μετά από δύο και πλέον δεκαετίες στην Α’ τοπική και κατόρθωσε να μείνει με σχετική ευκολία. Συγκέντρωσε 40 βαθμούς, τερματίζοντας στην 9η θέση και αν δεν ταλανιζόταν από πολλά προβλήματα τραυματισμών ποδοσφαιριστών της θα τα πήγαινε ακόμη καλύτερα, αφού το ρόστερ της ήταν αρκετά “γεμάτο”.

Ο Ολυμπιακός Ανάληψης έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α’ τοπική και από τη στιγμή που σώθηκε, δεν μπορεί παρά η χρονιά να είναι επιτυχημένη και με το παραπάνω. Η ομάδα της Μεσσήνης με τον Σπύρο Τσίκινη στον πάγκο τερμάτισε στην 12η θέση με 31 βαθμούς, δύο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ανάλογο ήταν και το επίτευγμα της Α.Ε. Αβίας που σώθηκε κυριολεκτικά στο… παραπέντε και ενώ οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος της πριν την τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα του Διονύση Πουλή μάζεψε 30 βαθμούς (13η θέση), έναν παραπάνω από την Ομόνοια που υποβιβάστηκε. Η Αβία γύρισε στη φυσική της έδρα τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές και αυτό της έδωσε μια έξτρα δυναμική, όμως αναμφίβολα η παραμονή συνιστά μεγάλη επιτυχία για μια ομάδα με πολύ μικρό μπάτζετ που στηρίχθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε παιδιά από τον Κάμπο.

Ας δούμε τώρα τη σύγκριση των 12 υπόλοιπων ομάδων. Πρέπει όμως να επισημάνουμε πως φέτος όλες οι ομάδες πήραν 6 βαθμούς στα… χαρτιά επειδή δεν κατέβηκε ο Α.Ο. Φαραί, ενώ πέρυσι συμμετείχαν και οι 16 ομάδες.

Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

Εσπασε τα κοντέρ φέτος ο Α.Ο. Διαβολιτσίου μιας και κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Α’ τοπική και μάλιστα χωρίς να υποστεί ούτε μια ήττα. Ο ΑΟΔ με τον Κώστα Παλαμάρα για δεύτερη σεζόν στον πάγκο του κατέκτησε 78 βαθμούς, έχοντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες! Πέρυσι ο ΑΟΔ είχε τερματίσει στην 3η θέση με 67 βαθμούς, όμως φέτος έκανε το βήμα παραπάνω και κατέκτησε την άνοδο στη Γ’ εθνική κατηγορία.

ΕΡΑΝΗ

Η Εράνη επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια στις θέσεις της βαθμολογίας που έχουμε συνηθίσει παραδοσιακά να την βλέπουμε. Οι “πράσινοι” τερμάτισαν στη 2η θέση πίσω από το Διαβολίτσι, με απολογισμό 64 βαθμών. Τη σεζόν 2017-18 η ομάδα του Κώστα Λυμπερόπουλου είχε συγκεντρώσει 53 βαθμούς και ήταν στην 6η θέση.

Η Εράνη στηρίχθηκε σε ένα κράμα έμπειρων και νεαρών παικτών (προερχόμενοι από την ακαδημία της) και σε πολλά ματς έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Η ευχάριστη έκπληξη της κατηγορίας ήταν ο Εθνικός Μελιγαλά που με ένα όχι πλούσιο και δαπανηρό μπάτζετ κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση, μαζεύοντας 50 βαθμούς. Πέρυσι οι “κυανόλευκοι” είχαν μαζέψει 40 βαθμούς και ήταν στην 9η θέση της βαθμολογίας. Φέτος η ομάδα του Πάνου Πολίμου σε ορισμένα ματς έκανε πραγματικά υπέρβαση, ενώ… παράσημο για τον Εθνικό ήταν πως κατάφερε να μην χάσει σε δύο ματς από τον πρωταθλητή και… γείτονα Α.Ο. Διαβιολιτσίου, αποσπώντας ισάριθμες ισοπαλίες.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμάνθηκε φέτος ο Απόλλωνας Καλαμάτας. Το συγκρότημα του Τάκη Σακελλαρόπουλου αν και για μεγάλο διάστημα έκανε πρωταθλητισμό κοντράροντας το Διαβολίτσι (έχοντας αισθητά μικρότερο μπάτζετ), προς το τέλος τα χάλασε και κατέκτησε την 3η θέση με 58 βαθμούς. Τη σεζόν 2017-18 ήταν στην 5η θέση με 54 βαθμούς. Δηλαδή φέτος τα πήγε λίγο καλύτερα, αλλά με άσχημο φίνις. Στα θετικά πάντως για την ιστορική καλαματιανή ομάδα ήταν πως έφτασε στον τελικό του κυπέλλου και τέθηκε αντιμέτωπη με την μεγάλη “Μαύρη Θύελλα”.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ

Λίγο χειρότερα από πέρυσι τα πήγε φέτος ο Τέλλος Αγρας. Η ομάδα των Γαργαλιάνων έχοντας τον Κώστα Στυλιανόπουλο στον πάγκο της (έφυγε 2 αγωνιστικές πριν το φινάλε) τερμάτισε στην 7η θέση με 42 βαθμούς, ενώ την περσινή σεζόν είχε μαζέψει 48 βαθμούς, όμως είχε τερματίσει στην 8η θέση! Οι “ερυθρόλευκοι” φέτος έδωσαν χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς νεαρούς παίκτες, ενώ είχαν πολλές αποχωρήσεις μεσούσης της σεζόν.

ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ

Αισθητά χαμηλότερα απ’ ότι πέρυσι τερμάτισε ο Πανθουριακός. Φέτος συγκέντρωσε 45 βαθμούς και ήταν στην 6η θέση, ενώ πέρυσι είχε συγκεντρώσει 72 και ήταν δεύτερος πίσω από τον πρωταθλητή Πάμισο. Η χρονιά βέβαια δεν θεωρείται αποτυχημένη γιατί η ομάδα της Θουρίας στηρίχθηκε φέτος σε μεγάλο βαθμό σε πιτσιρικάδες και έπαιξε ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο, εν αντιθέσει με πέρυσι που είχε αισθητά μεγαλύτερο μπάτζετ και έκανε πρωταθλητισμό.

ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ

Καλύτερη ήταν η πορεία της Σπερχογείας τη φετινή σεζόν με τον Γιώργο Καλόμαλο στην άκρη του πάγκου. Οι “Ταύροι” κατέκτησαν τη 10η θέση με απολογισμό 39 βαθμών, ενώ πριν ένα χρόνο είχαν μαζέψει 34 βαθμούς και ήταν στη 12η θέση. Η Σπερχογεία με ένα νεανικό ρόστερ και χωρίς μεγάλα οικονομικά ανοίγματα δεν έπαιξε ποτέ με σκοπιμότητα και σίγουρα το πρόσημο της είναι θετικό.

ΑΝΔΡΟΥΣΑ

Πτωτική πορεία για την Ανδρούσα φέτος μιας και από την 4η θέση και τους 55 βαθμούς πέρυσι, έπεσε στην 8η θέση και τους 41 βαθμούς φέτος. Να σημειώσουμε πάντως πως το συγκρότημα του Νίκου Γεωργακλή αντιμετώπισε ουκ ολίγους τραυματισμούς βασικών παικτών, ενώ τον Γενάρη έχασε τον πρώτο του σκόρερ Γιάννη Καλογερόπουλο που πήρε μεταγραφή στο Διαβολίτσι.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Χαμηλή επίδοση και για την Κυπαρισσία που τερμάτισε στην χαμηλότερη θέση στην Α’ τοπική εδώ και πολλά χρόνια. Ο ΑΟΚ κατέκτησε την 11η θέση με 36 βαθμούς, ενώ τη σεζόν 2017-18 ήταν 7ος με 51 βαθμούς. Πάντως πρέπει να επισημάνουμε πως η ομάδα του Τάκη Παναγόπουλου πέρυσι το καλοκαίρι αντιμετώπισε τεράστιο διοικητικό πρόβλημα και τηρουμένων των αναλογιών δεν τα πήγε άσχημα, αφού είχε ένα… φτωχό ρόστερ που στήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

ΟΜΟΝΟΙΑ

Χειρότερη χρονιά η φετινή για την Ομόνοια που υποβιβάστηκε στην Α1 τοπική, τερματίζοντας στην 14η θέση με 29 βαθμούς.

Πέρυσι η καλαματιανή ομάδα είχε κατακτήσει την 10η θέση έχοντας 35 βαθμούς και δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα παραμονής. Η ομάδα του Βασίλη Μπλέτσα αν και ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα, το πάλεψε μέχρι τέλους και έχασε στο…τσακ την παραμονή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Ολυμπιακός Καλαμάτας φέτος συγκέντρωσε πέντε βαθμούς περισσότερους από πέρυσι, όμως έπεσε κατηγορία! Οι “ερυθρόλευκοι” φέτος τερμάτισαν προτελευταίοι με 28 βαθμούς, ενώ τη σεζόν 2017-18 ήταν στην 13η θέση με μόλις 23 βαθμούς! Σίγουρα πάντως η χρονιά ήταν κακή για την ομάδα του Γιώργου Γρηγορόπουλου που αποχαιρέτησε την Α’ τοπική μετά από 11 ολόκληρα χρόνια!

Α.Ο. ΦΑΡΑΙ

Μαύρη σελίδα στην ιστορία του Α.Ο. Φαραί ήταν η φετινή σεζόν, μιας και δεν συμμετείχε καν στο πρωτάθλημα λόγω αξεπέραστου διοικητικού προβλήματος. Η ομάδα των Γιαννιτσανίκων πέρυσι ήταν 11η με 34 βαθμούς.

notosport

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button