Κόσμος

Ανάλυση Reuters: Νέα «υπερόπλο» φτάνει στην Ουκρανία – Πώς αλλάζουν εκ νέου τα δεδομένα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να προσαρμοστούν ή να αντιμετωπίσουν δυνητικά καταστροφικές απώλειες.

Το νέο όπλο, η βόμβα μικρής διαμέτρου που εκτοξεύεται από το έδαφος (GLSDB), θα επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να πλήξει στόχους σε διπλάσια απόσταση από την απόσταση που μπορούν να φτάσουν οι πύραυλοι που εκτοξεύει τώρα από το σύστημα πυραύλων πυροβολικού (HIMARS) που προμηθεύονται οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters εάν συμπεριληφθεί, όπως αναμένεται, σε ένα επερχόμενο πακέτο βοήθειας σε όπλα, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, το GLSDB των 151 χιλιομέτρων (94 μιλίων) θα θέσει όλες τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας εντός εμβέλειας, καθώς και μέρος της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει τις προμήθειές της ακόμη πιο μακριά από τις γραμμές του μετώπου, καθιστώντας τους στρατιώτες της πιο ευάλωτους και περιπλέκοντας σημαντικά τα σχέδια για οποιαδήποτε νέα επίθεση.

«Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά [μια ρωσική επίθεση]», δήλωσε ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Ακριβώς όπως τα HIMARS επηρέασαν σημαντικά την πορεία των γεγονότων, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την πορεία των γεγονότων».

Η GLSDB είναι βόμβα καθοδηγούμενη με GPS που μπορεί να κάνει ελιγμούς για να πλήξει δυσπρόσιτους στόχους, όπως κέντρα διοίκησης. Κατασκευάζεται από κοινού από την SAAB AB (SAABb.ST) και την Boeing Co (BA.N) και συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον πυραυλοκινητήρα M26, τα οποία είναι κοινά στα αμερικανικά αποθέματα.

Δεν είναι ακόμη συμβατή με το HIMARS, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Ουκρανία νέους εκτοξευτές για τους πυραύλους, ανέφεραν πηγές. Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί ήδη από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που εξέτασε το Reuters.

Ευάλωτες γραμμές ανεφοδιασμού

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν για πρώτη φορά εκτοξευτές HIMARS τον Ιούνιο, προμήθευσαν πυραύλους με βεληνεκές 77 χιλιομέτρων (48 μιλίων). Αυτό αποτέλεσε σημαντική ώθηση για τον ουκρανικό στρατό, επιτρέποντάς του να καταστρέψει ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.

Μόλις η Ουκρανία αποκτήσει τις νέες βόμβες, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, η Ρωσία θα πρέπει να σπρώξει τις προμήθειές της ακόμη πιο μακριά.

«Προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleksandr Musiyenko. «Εάν μπορούμε να τις προσεγγίσουμε πρακτικά μέχρι τα ρωσικά σύνορα ή στην κατεχόμενη Κριμαία, τότε φυσικά αυτό θα μειώσει τις δυνατότητες επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων».

Το κρίσιμο είναι ότι η Ουκρανία θα είναι σύντομα σε θέση να φτάσει σε κάθε σημείο της κατεχόμενης χερσαίας διαδρομής προς την Κριμαία μέσω του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης. Αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να ανακατευθύνει τα φορτηγά ανεφοδιασμού της στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές σε επίθεση τον Οκτώβριο.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κριμαία ως μια μεγάλη στρατιωτική βάση από την οποία στέλνει ενισχύσεις για τα στρατεύματά της στο νότιο μέτωπο», δήλωσε ο Musiyenko. «Εάν είχαμε ένα πυρομαχικό (150 χιλιομέτρων), θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί και να διακόψουμε την υλικοτεχνική σύνδεση με την Κριμαία».

Πέρα από τον υλικοτεχνικό αντίκτυπο, η προσθήκη ενός όπλου μεγαλύτερου βεληνεκούς στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει να κλονιστεί η ρωσική εμπιστοσύνη.

Ο Tom Karako, ειδικός σε θέματα όπλων και ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι ενώ η Ουκρανία θα επωφελούνταν από ένα όπλο ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς, το GLSDB είναι «ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι Ουκρανοί μεγαλύτερη εμβέλεια και να κρατήσουν τους Ρώσους σε αμηχανία».

Όχι σε ATACMS… Ακόμα

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η απόφαση να στείλει το GLSDB στην Ουκρανία αποτελεί ένα βήμα προς την ικανοποίηση του αιτήματος της Ουκρανίας για τον πύραυλο ATACMS (Army Tactical Missile System) εμβέλειας 185 μιλίων (297 χλμ.), τον οποίο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να παράσχει, φοβούμενη περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι βόμβες, αν και δεν είναι τόσο ισχυρές, είναι πολύ φθηνότερες, μικρότερες και ευκολότερες στην ανάπτυξη από το ATACMS, καθιστώντας τες κατάλληλες για πολλά από αυτά που η Ουκρανία ελπίζει να επιτύχει: τη διατάραξη των ρωσικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία τακτικού πλεονεκτήματος.

Παρόλα αυτά, δήλωσε ο Karako, είναι πιθανό οι Ουκρανοί να καταλήξουν στο μέλλον να λάβουν ένα όπλο ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς.

«Ξανά και ξανά, έχουμε δει τη διοίκηση να λέει ότι θα φτάσουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά όχι πέρα από αυτό», είπε. «Στη συνέχεια, καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν, βρήκαν την ανάγκη να προχωρήσουν, στην πραγματικότητα, παραπέρα».

Αυτό συνέβη με το HIMARS, το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot και, μόλις αυτό το μήνα, τα άρματα μάχης Abrams, όλα αρχικά εκτός ορίων για την Ουκρανία, προτού η κυβέρνηση καταλήξει να εγκρίνει τις αποστολές.

Αλλά προς το παρόν, το επίκεντρο θα είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να φτάσουν στην Ουκρανία οι νέες βόμβες, δήλωσε ο Zagorodnyuk.

«Αν το επιταχύνουν… αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε τεράστιο βαθμό την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button