Αγροτικά

Αναγκαία η απεμπλοκή από τις προθεσμίες της απόσταξης κρίσης

Με αργότερο ρυθμό από τον προϋπολογισμένο, οι οίνοι που δηλώθηκαν από τα οινοποιεία, οδεύουν στα αποσταγματοποιεία, προκειμένου ν’ αποσταχθούν.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες από την μία και το δυναμικό των μεταφορών – κυρίως από τη νησιωτική Ελλάδα – από την άλλη, συμβάλλουν στην με μικρότερο ρυθμό παράδοση των προς απόσταξη οίνων, από αυτόν που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ (1723/179088/3.7.2020), βάσει της οποίας προβλέπεται ότι η παράδοση των οίνων για απόσταξη, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Είναι γεγονός ότι ο κυριότερος αποσταγματοποιός είχε δηλώσει τις δυνατότητές του για απόσταξη, βάσει των συμφωνητικών και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταχθεί πάνω από 10.000 τόνοι οίνων από τους 34.042 τόνους που έχουν δηλώσει τα οινοποιεία ότι θα αποστάξουν. Όμως το πρόβλημα δεν έγκειται στο χρόνο απόσταξης, αλλά στο χρόνο παράδοσης των οίνων, στον αποσταγματοποιό.

Ο χρόνος παράδοσης των οίνων σχετίζεται άμεσα με την απορρόφηση του σχετικού κονδυλίου (€ 20.503.318) έως τις 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία που είναι αμετάθετη, δεδομένου ότι το μέτρο της Απόσταξης Κρίσης δεν εντάσσεται στον Εθνικό Φάκελο, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η Commission σε σχετικό ερώτημα του ΥΠΑΑΤ.

Το ΥΠΑΑΤ κατανοώντας την εμπλοκή που επίκειται να δημιουργηθεί εάν διατηρηθούν οι διατάξεις της ισχύουσας ΚΥΑ που αφορούν την παράδοση οίνων προς απόσταξη, αναζητεί άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε να μην απολεσθούν πόροι, αλλά και για να δοθεί μια πειστική απάντηση στις ανησυχίες των οινοποιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες (αλλά και σχετικές προτάσεις) της ΚΕΟΣΟΕ η λύση θεωρείται ότι θα δοθεί με την επιτόπου σφράγιση των δεξαμενών που φυλάσσονται οι οίνοι προς απόσταξη στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, από την οικεία ΔΑΟΚ.

Με τη σφράγιση των δεξαμενών οίνων που περιέχουν οίνους προς απόσταξη σε κάθε οινοποιείο, ο οινοποιός θα καθίσταται άμεσα δικαιούχος της αποζημίωσης απόσταξης, ώστε να τηρηθεί η αμετάθετη ημερομηνία πληρωμών έως τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Σε περίπτωση που ο οινοποιός δεν παραδώσει τους οίνους που έχει δεσμεύσει με τη σφράγιση των δεξαμενών, η διαφορά ή ολόκληρο το ποσό θα επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι μεγάλες ποσότητες εν μέσω και του τρυγητού που έχουν δηλώσει ορισμένα οινοποιεία, θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις ποσότητες από τον αποσταγματοποιό.

Δυο ακόμα θέματα εκκρεμούν προς επίλυση και είναι αυτό της προκαταβολής το οποίο εν μέρει επιλύεται και αυτό του ακατάσχετου του ποσού της αποζημίωσης της απόσταξης κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button