Αγροτικά

Αναγκαία η μεταβολή αντιστοιχίας εργατών γης ανά είδος καλλιέργειας

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης χεριών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις φράουλας στη Δυτική Ελλάδα, ζητά ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τονίζει τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία θεωρείται ότι θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική οικονομία της περιοχής.

«Τα τελευταία έτη καλλιεργούνται περίπου 18.000 στρέμματα πρώιμης θερμοκηπιακής φράουλας, που είναι ένα κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν, με μεγάλη αποδοχή και στην εγχώρια αγορά», τονίζει στην επιστολή.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας φράουλας, η οποία έχει μεγάλες απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό κατά την κορύφωση της συγκομιδής (την άνοιξη), αλλά και στις σημαντικές εργασίες που εκτελούνται κάθε φθινόπωρο για την κατασκευή, τη συντήρηση και την επισκευή των θερμοκηπίων, την προμήθεια και τη φύτευση του πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλες καλλιεργητικές φροντίδες.

«Λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών της περιοχής και μεμονωμένων παραγωγών, αλλά και μελέτη υπολογισμού των αναγκών εργασίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειάς μας, θα θέλαμε να εισηγηθούμε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων (στρέμματα), σύμφωνα με στοιχεία που αντλούν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την εξέταση αιτημάτων για μετάκληση εργατών».

Πρόταση

Συγκεκριμένα, προτείνεται από την περιφέρεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες, που ελέγχουν τα αιτήματα των καλλιεργητών, να μην υπολογίζουν τον αριθμό εργατών ανά εκτάριο με προβλεπόμενους δείκτες Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα της εργασίας.

Να σημειωθεί ότι για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, που είναι και η αιχμή της συγκομιδής, απαιτούνται περίπου επτά εργάτες ανά εκτάριο, δηλαδή 0,7 ΜΑΕ/στρέμμα. «Δεδομένης της παραπάνω αναλογίας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ζήτημα της στέγασης των εργατών γης από τρίτες χώρες, βάσει του Άρθρου 24, του ΦΕΚ 94Α/14-4-2014, που βρίσκεται σε ισχύ.

Η δυναμικότητα στέγασης των καταλυμάτων πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτούμενες ΜΑΕ», αναφέρει ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εύρεσης λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button