Οικονομία

Αναδρομικά: Το καλεντάρι των πληρωμών και στο… βάθος νέες διεκδικήσεις

Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανοίξουν οι κρουνοί για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις σε χιλιάδες απόμαχους της εργασίας.

Η διαδικασία έχει αργήσει σημαντικά, καθώς η πολύπλοκη διαδικασία του επανυπολογισμού που υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την ανάδοχο εταιρεία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κι αυτό, διότι υπάρχουν εκατοντάδες σύνθετες περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει ακόμα το «πράσινο φως» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπερταμείου ασφάλισης τονίζουν στο enikonomia.gr ότι όσο περνούν οι μέρες και ο έλεγχος συνεχίζεται ο αριθμός των δικαιούχων αναδρομικών μειώνεται αισθητά.

Ποιοι συνταξιούχοι είδαν το… χρώμα των αναδρομικών

Μέχρι σήμερα έχουν δει το χρώμα του χρήματος περίπου 65.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι πληρώθηκαν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου. Πρόκειται για συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περίπου 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός. Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν η πληρωμή τους θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πάντως, αποκωδικοποιώντας τον χάρτη των δικαιούχων προκύπτει ότι ο αριθμός τους είναι αισθητά μικρότερος από αυτόν που συναντά κανείς σε αρκετά ρεπορτάζ. Συνολικά ο αριθμός των παλαιών συνταξιούχων ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι 1.050.000 συνταξιούχοι έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και αυτομάτως βγαίνουν εκτός… κούρσας. Δεν δικαιούνται δηλαδή ούτε αναδρομικά, ούτε αυξήσεις. Οι υπόλοιποι 750.000 που έχουν εργαστεί για πάνω από 30 χρόνια βρίσκονται ακόμα στην φάση του ελέγχου.

Έως τώρα οι 100.000 ανήκουν σε σύνθετες περιπτώσεις συντάξεων που χρειάζονται περισσότερο έλεγχο, ενώ από τις υπόλοιπες 650.000 περιπτώσεις προκύπτει πως μόνο οι 150.000 θα λάβουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις.

Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι αναδρομικά θα λάβει περίπου το 8% των απόμαχων της δουλειάς!

Εν τω μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πιλοτική δίκη, το θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων, το εάν οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημόσιου υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

Η κρίσιμη απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τον Νοέμβριο και είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς θα περίπου 60.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button