Πολιτική

Ανακοίνωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο από το ΚΚΕ Πυλίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στα Λειβαδάκια και το Βασιλίτσι για να εκφράσουμε την έμπρακτη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της περιοχής, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, που κάνουν υπερπροσπάθειες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε προηγηθεί συνάντηση με το Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Πύλο για την συζήτηση των προβλημάτων και της εξέλιξης της αντιπυρικής περιόδου.

Και οι φετινές πυρκαγιές, στο Δήμο μας και πανελλαδικά, αποτυπώνουν τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού σε έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών και επεξεργασμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Αποτυπώνουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, σε προσωπικό και μέσα, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η Δημοτική Αρχή έχει και αυτή μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτή τη τραγική κατάσταση. Χαρακτηριστικά, για πυροφυλακή στο σύνολο του Δήμου προσλήφθηκαν τον Ιούλιο, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, μόνο 26 άτομα. Στο Βασιλίτσι και τις γύρω περιοχές, για τις οποίες δόθηκε εντολή εκκένωσης, πέρα από την αντιφατικότητα της ίδιας της εντολής(άλλοι έλεγαν εκκένωση προς Κορώνη άλλοι προς Φοινικούντα), δεν υπήρχε πρόβλεψη από μεριάς του Δήμου για το που θα φιλοξενηθούν, εν μέσω καύσωνα, ούτε καν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής. Ο Μαγκλαβάς είναι απρόσιτος χρόνια τώρα από επίγειες δυνάμεις, χωρίς να έχουν ποτέ ληφθεί ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τοποθέτηση κρουνών κλπ. Στο Χανδρινού, το οποίο κάηκε πέρσι, πυροφύλακας υπάρχει από τις 12 μέχρι τις 8 το βράδυ.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» δεν μπορούν να αποτελούν τη μόνιμη δικαιολογία κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμων.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι αντιπυρική προστασία δε σημαίνει μόνο κατάσβεση, αλλά κυρίως πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών, οικιστικών και «μεικτών» ζωνών που τελικά θυσιάζονται στο βωμό της λογικής “κόστους – οφέλους” που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας.

Καλούμε Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμο άμεσα να προχωρήσουν σε:

· Καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των κατοικιών, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που καταστράφηκε

· Άμεση υλοποίηση έργων αποκατάστασης, αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης των καμένων περιοχών. Ειδικά, στον δρόμο Φοινικούντα – Βασιλίτσι ο κίνδυνος κατολισθήσεων είναι μεγάλος.

· Καμία σκέψη για αλλαγής χρήσης των καμένων εκτάσεων”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button