Αγροτικά

Ανησυχούν μη χαθεί και το καλοκαίρι οι επιλαχόντες Νέοι

Μέσα στο καλοκαίρι περιµένουν οι αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών να «κυλήσει» η διαδικασία, που ξεκινά µε την έγκριση από την Κοµισιόν του σχετικού αιτήµατος που έχουν αποστείλει οι ∆ιαχειριστικές. Κατόπιν θα βγει η σχετική απόφαση για θα ακολουθήσει η ΚΥΑ µεταφοράς πιστώσεων, που θα ανοίξει και το δρόµο της πληρωµής των παραγωγών.

Εν τω µεταξύ, η ανησυχία των νέων ανθρώπων που βρίσκονται σε αναµονή εδώ και 8 µήνες και καµία απολύτως εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς την διαδικασία ένταξης τους, επιτείνεται καθώς στις 15 Ιουνίου λήγει η προθεσµία υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, καθώς, σύµφωνα µε τις υποχρεώσεις του Μέτρου, σε περίπτωση ένταξης τους, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν καταθέσει µε την αίτησή τους στο πρόγραµµα, θα πρέπει να ταιριάζει µε την δήλωση καλλιέργειας που θα υποβάλλουν.

Αντίθετα, «χαµένη» υπόθεση θεωρούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αίτηµα των Νέων Αγροτών του 2009 για επιπλέον µερίδιο από το Εθνικό Απόθεµα. Και µπορεί να θεωρείται ότι όντως έχουν αδικηθεί, ωστόσο ο κοινοτικός κανονισµός δεν αφήνει περιθώρια, αφού ξεκαθαρίζει ότι από το Εθνικό Απόθεµα η πληρωµή γίνεται άπαξ. Το ζητούµενο είναι ότι οι Νέοι του 2009 πήραν περί τα 1.200 ευρώ έκαστος, ανεξάρτητα από τα στρέµµατα που δήλωναν, σε αντίθεση µε τη διαδικασία των τελευταίων ετών κατά την οποία ο δικαιούχος πληρώνεται µε τα στρέµµατα που έχει και βάσει του περιφερειακού µέσου όρου.

Εν τω µεταξύ, στην επόµενη µεγάλη πληρωµή, που τοποθετείται την τελευταία εβδοµάδα του Ιουνίου (25 µε 29 του µήνα), θα πρέπει να µη µείνει ει δυνατόν τίποτα πίσω, δεδοµένης και της κοινοτικής υποχρέωσης υπόλοιπα από προγράµµατα και ενισχύσεις µιας χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως 30 Ιουνίου κάθε έτους. Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Κέντρο, στα Βιολογικά του 2017 θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30% και όσοι είχαν αστοχίες και δικαιώθηκαν θα λάβουν όλο το ποσό. Με τους πρώτους υπολογισµούς, το ποσό αναµένεται να ανέλθει περί τα 8 µε 10 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια πληρωµή, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του οργανισµού και υπόλοιπα από την ειδική ενίσχυση βάµβακος για όσους παραγωγούς έχουν υποβάλλει ενστάσεις αλλά και οι συνδεδεµένες και οι ενισχύσεις για τα µικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους που εκκρεµούν αναφορικά µε τις αιτήσεις 2017 (µαστίχα Χίου, γάλα µε προορισµό την παραγωγή τυριού και αµπελώνες για παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ) καθώς και τυχόν υπόλοιπα για τις ενισχύσεις που έχουν ήδη καταβληθεί.

Όσον αφορά την εξόφληση της εξισωτικής, η διαδικασία κι εδώ είναι πιο δαιδαλώδης, εξηγεί ο κ. Κέντρος, καθώς απαιτούνται διασταυρωτικοί έλεγχοι, µε το χρονοδιάγραµµα του Οργανισµού να έχει τελική ηµεροµηνία τον ερχόµενο Οκτώβριο. Άλλωστε µετά θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για να πληρωθεί η εξισωτική του 2018.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button