Αγροτικά

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το α΄ τρίμηνο με «όχημα» το ακτινίδιο

Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που επεξεργάστηκε ο σύνδεσμος Incofruit-Hellas, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αυξήθηκαν κατά 18,5% σε όγκο και διαμορφώθηκαν σε 398.480 τόνους, ενώ η αξία τους παρουσίασε σημαντική βελτίωση κατά 24,6%, στα 275,820 εκατ. ευρώ.

Με θετικό ρυθμό +22% σε επίπεδο όγκου, έτρεξαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οι εξαγωγές των λαχανικών και διαμορφώθηκαν σε 79.566 τόνους αλλά στον αντίποδα, σε επίπεδο αξίας, κατέγραψαν ελαφρά πτώση, κατά -0,2%, σε 101,300 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, στο προαναφερόμενο διάστημα, οι εξαγωγές φρούτων εκτοξεύθηκαν σε όγκο σε 318.914 τόνους, ήτοι +17,7%, και σε αξία ανήλθαν σε 216,365 εκατ. ευρώ, ήτοι +33,7%. Όπως διευκρίνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε τονάζ οι φράουλες με 102,5%,τα μανταρίνια με 55,9%, τα ακτινίδια με 25,5% και τα πορτοκάλια με 12%, τρέχοντας μάλιστα με γοργότερο ρυθμό έναντι του πρώτου τριμήνου του 2017. Στα λαχανικά αντίστοιχα, πρωταγωνιστούν τα αγγούρια με 37,6% κατ’ όγκο και η ντομάτα με 18,4%.

«Το εντυπωσιακό είναι, η άνοδος της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 33,7% που δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα ακτινίδια που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης.

Εισαγωγές

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οι εισαγωγές λαχανικών, ενώ στον αντίποδα οι εισαγωγές φρούτων στη χώρα μας εμφάνισαν άνοδο. Συγκεκριμένα, στο προαναφερόμενο διάστημα οι εισαγωγές λαχανικών καταγράφηκαν μειωμένες σε ποσοστό 12,8% σε επίπεδο όγκου και κατά 10,9% σε αξία, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών σε φρούτα, κατά 4,2% κατ’ όγκο και κατά 10% σε αξία, «με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες), αλλά και αχλάδια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button