Αγροτικά

Ανοιχτά ζητήματα με τα βοσκοτόπια και δικαιώματα ενίσχυσης ενόψει νέας ΚΑΠ

Ανοιχτό παραµένει το ζήτηµα των βοσκοτόπων και των δικαιωµάτων ενίσχυσης, µε τα προβλήµατα να µεταφέρονται και στη νέα περίοδο της ΚΑΠ που ξεκινά το 2023, αφού δεν έχουν οριοθετηθεί τα τελικά στρέµµατα που θα δοθούν, µε την κατανοµή να γίνεται βάση των εκτάσεων που ήταν δηλωµένες το 2019.

Γιώργος Κοντονής

 

Αυτό σηµαίνει πως στο φάκελο φαίνεται ως µέση µοναδιαία αξία δικαιώµατος για τα βοσκοτόπια στα 19 ευρώ το στρέµµα περίπου και για έκταση 12,7 εκατ. στρεµµάτων την ώρα που ήδη στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνονται ή τουλάχιστον δεσµεύονται ποσά για περίπου 14,5 εκατ. στρέµµατα. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως µεταφέρονται τα κατάλοιπα της φαύλης περιόδου της τεχνικής λύσης και στη νέα ΚΑΠ.

Όπως αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση της συγγραφής για το στρατηγικό σχέδιο, από τον Οργανισµό Πληρωµών δεν έφτασαν τελικά επισήµως και γραπτώς οι επιλέξιµες εκτάσεις που αναµένεται να µπουν στο σύστηµα, οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα 7 εκατ. , φέρνοντας το συνολικό αριθµό στρεµµάτων στα 20 εκατ. και τη µοναδιαία αξία δικαιώµατος κοντά στα 12 ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως για την οριοθέτηση των επιλέξιµων βοσκοτόπων, οι αρµόδιες αρχές περιµένουν ακόµα να εκτελεστούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία πήραν παράταση έως το 2024. Η σχετική παράταση προβλέπεται στο Νόµο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις (ΦΕΚ Α’/228/2021) που αναφέρει στο Άρθρο 14: Παράταση προθεσµίας εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιµων γαιών – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4351/2015. Η προθεσµία της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4351/2015 (Α’ 164) περί εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, παρατείνεται, προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαµορφώνεται ως εξής:

«1. Μέχρι τις 31.12.2023 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιµων γαιών της Χώρας που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 3. Εφόσον οι διαδικασίες του πρώτου εδαφίου δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2023, µε αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, η προθεσµία αυτή µπορεί να παρατείνεται σε ετήσια βάση και µέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασ ών αυτών. Μετά την προθεσµία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωµάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρµογή εγκεκριµένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.».

Αυτό σηµαίνει πως εντός της ερχόµενης προγραµµατικής περιόδου θα πρέπει να τροποποιηθούν οι κανόνες της ΚΑΠ για τα βοσκοτόπια ώστε να µπορέσουν να ενταχθούν τα επιπλέον στρέµµατα που θα εκτιµηθούν αλλά και να επαναϋπολογιστεί η µέση περιφερειακή αξία των δικαιωµάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button