Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Ανοιχτή επιστολή Θ. Βουγιούκα για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος

του Θεόδωρου Ν. Βουγιούκα*

Αγαπητοί συνδημότες του Δήμου Πύλου-Νέστορος,
Ένα χρόνο μετά την από 20-09-2020 δημοσιευμένη επιστολή μου, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. , στην οποία εξηγούσα τους λόγους παραιτήσεώς μου από Αντιδήμαρχος, επανέρχομαι προσπαθώντας να προσεγγίσω καλόπιστα ορισμένες πτυχές της λειτουργίας ή μη του Δ.Σ. Τις θέσεις μου τις έχω εκφράσει και σε πρόσφατη συνεδρία του Δ.Σ. , αλλά και κατ’ ιδίαν αρμοδίως. Γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας ενός Δήμου έχει περάσει στις επιτροπές για λόγους κυβερνησιμότητας, παρόλα ταύτα υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία θα πρέπει να αποφασίζονται από το Δ.Σ. , ειδικά όταν αυτά είναι μείζονος σημασίας.
Για τους λόγους αυτούς φρονώ ότι είναι άκαιρη η σύγκληση του Δ.Σ. πρωινές ώρες, μόνο με τηλεδιάσκεψη και αποκλειστικό εισηγητή επί μια διετία τον Δήμαρχο σε όλα τα θέματα, τη στιγμή που υπάρχουν 5 αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι. Είναι πανελλήνια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει στον Δήμο, δηλαδή της μη σύγκλισης του Δ.Σ. δια ζώσης και με πρόφαση την πανδημία… Ο αριθμός των συμμετεχόντων συμβούλων, αφαιρουμένων των μη εμβολιασμένων, στους οποίους μπορεί να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν υπερβαίνει τον αριθμό μιας σχολικής τάξης.
Επανερχόμενος λοιπόν στον λόγο της παρούσης επιστολής μου και στο πρόσφατο Δ.Σ. που διεξήχθη στις 29/12/2021 από το οποίο και αποχώρησα, δηλώνω ότι καταψηφίσα την χωρίς σχέδιο και χωρίς ευρεία πολιτική συναίνεση, αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Το συγκεκριμένο θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική για τα απορρίμματα η οποία χρονίζει λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης , θα μείνει και θα ενταθεί στο εγγύς μέλλον ακόμη περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια εισφορά και όχι η εφάπαξ αύξηση είναι περί το 1.000.000 € και με βάση την πιο πρόσφατη απογραφή, αντιστοιχεί σε 50€ κατά κεφαλήν, ενώ με την τρέχουσα δε πολύ παραπάνω. Και ρωτώ , εν μέσω πανδημίας και οικονομικών δυσχεριών, είναι συνετή μια τέτοια αύξηση; ΟΧΙ ! Έγινε προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πόρων ή λύσεων; ΙΣΩΣ… Τα ερωτήματα αυτά, θα μπορούν να απαντηθούν μόνο σε μια δια ζώσης συνεδρίαση και όχι με τηλεδιάσκεψη, οχλαγωγία και κάκιστη σύνδεση internet! Οι συνεδριάσεις τόσο της Οικονομικής Επιτροπής (9 π.μ. ), αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου σε παραγωγικές ώρες, καταδεικνύουν αδικαιολόγητη αγοραφοβία και έλλειψη σεβασμού στα Μέλη τους.
Σκοπός μας ως εκλεγέντες είναι να προσπαθούμε να λαμβάνουμε εκείνες τις αποφάσεις που είναι οι πλέον βέλτιστες για το σύνολο και οι οποίες αποβλέπουν σε ένα καλύτερο αύριο. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε στους συνδημότες, στα παιδιά μας και στο μέλλον μας να εργαζόμαστε με συναίνεση και ανιδιοτέλεια. Πρέπει να ορθώνουμε ανάστημα και να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τις αρχές, τις θέσεις και τις απόψεις μας και φυσικά να επωμιζόμεθα και τις όποιες συνέπειες.
Με αίσθημα αυτοσεβασμού και κάνοντας πράξη όλα τα παραπάνω, έχουμε κερδίσει τον σεβασμό ακόμη και των πολιτικών μας αντιπάλων. Η εξουσία κύριοι δίδεται, δεν εκβιάζεται! <<Δημοκρατία κρεῖττον τυραννίδος >> Περίανδρος ο Κορίνθιος
Τέλος, διαβεβαιώ πως παραμένω πιστός στις θέσεις και στις απόψεις μου, οι οποίες θεωρώ πως ταυτίζονται με αυτές της πλειονότητας των Δημοτών, οι οποίοι επιθυμούν τη μη υπαναχώρηση από τις ηθικές και πολιτικές αρχές που ακολουθώ σε όλη μου τη ζωή.

Ο Κομφούκιος είχε πεί ότι και χίλια χιλιόμετρα να θες να διανύσεις, πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα… Προς τα εμπρός όμως και ΟΧΙ προς τα πίσω!
Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευημερία!

*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου-Νέστορος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button