Τοπικά Νέα

Αντιδιαβρωτική προστασία Καλονερού και τεχνητός ύφαλος στον Κυπαρισσιακό

του Δημήτρη Α. Δριμή,
δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

Με Προγραμματικές Συμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας με τους δήμους Αυλώνος και Κυπαρισσίας, αντίστοιχα, μελετήθηκαν τα έργα της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Καλονερού και της κατασκευής τεχνητού υφάλου σε παράκτια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Και οι δύο μελέτες παραδόθηκαν το 2010. Το έργο κατασκευής τεχνητού υφάλου έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2012.

Σε δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, πληροφορηθήκαμε ότι σε σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλου με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες διαπιστώθηκε η πληρότητα του φακέλου, για την κατασκευή τεχνητού υφάλου στον Κυπαρισσιακό. Πληροφορηθήκαμε, ακόμα, πως αποφασίστηκε να προταθεί το έργο για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτογραµµής του Καλονερού δεν προωθήθηκε για περιβαλλοντική αδειοδότηση, από τις μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές. Είναι προφανές πως το έργο έχει αφεθεί στην τύχη του αν και είναι γνωστές οι ζημιές που προκαλούν κάθε χειμώνα τα θαλάσσια κύματα στις κατασκευές των επαγγελματιών, αλλά και η συνεχής διάβρωση της ακτής και του δρόμου, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το παραλιακό μέτωπο της περιοχής του Καλονερού.

Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι αν υπάρχουν επιστημονικές εγγυήσεις ότι η κατασκευή του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας μπορεί να προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο και χωρίς προβλήματα, με το δεδομένο πως ο πυρήνας του έργου κατασκευής τεχνητού υφάλου βρίσκεται στο μέτωπο του Καλονερού και σε προέκταση του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας, σύμφωνα με την 7500/4-7-2012 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου;

Και τα δύο έργα είναι μείζονος σημασίας για το δήμο Τριφυλίας, για τους επαγγελματίες της περιοχής, για την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Το έργο του τεχνητού υφάλου θα προστατεύσει και αναβαθμίσει τη βιοποικιλότητα της παράκτιας περιοχής και θα  αυξήσει τα τοπικά ιχθυοαποθέματα, ενώ το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας θα προστατεύσει την ακτή, το δρόμο και τις ιδιοκτησίες, δηλαδή όλο το παραλιακό μέτωπο του Καλονερού.

Η παρούσα δημοτική αρχή οφείλει αφενός να φροντίσει για την άμεση περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτογραµµής του Καλονερού και αφετέρου να ιεραρχήσει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και λαμβάνοντας υπόψη τα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου, την υλοποίηση και των δύο αναφερόμενων έργων.

Πρέπει, τέλος, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του παραλιακού δρόμου του Καλονερού και των ιδιοκτησιών που κινδυνεύουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button