Δήμος Καλαμάτας

Αντιπαραθέσεις για την Πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα

Τοποθέτηση για το ζήτημα της Πλατείας της Υπαπαντής πραγματοποίησαν οι δημοτικοί  σύμβουλοι του δήμου Καλαμάτας  Σταμάτης Μπεχράκης και Γιάννης Θεοφιλόπουλους.

Με αφορμή την παρέμβαση για τα αρχαία στην Πλατεία της Υπαπαντής που έγινε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Αλμπάνη.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ.Γ. Αλμπάνης το Μάρτιο του 2011 η προμελέτη ενεκρίθη από το ΚΑΣ, ως είχε, με τη μόνη παρατήρηση: την εξαίρεση της ειδικής κατασκευής στη ΝΑ γωνία της Πλατείας Υπαπαντής με το ακόλουθο αιτιολογικό: «[…] εκτός από τη διαμόρφωση, που προβλέπει την αποκάλυψη αρχαιολογικών καταλοίπων παλαιάς ανασκαφής και την κάλυψή τους με γυάλινο στέγαστρο, διότι η διατήρηση των καταλοίπων αυτών σε κατάχωση είναι προτιμότερη για την αποτελεσματική προστασία τους».

Επίσης επειδή  όλες οι τοπικές κοινωνικές , αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Καλαμάτας ομογνωμονούν στην μερική αποκάλυψη  και προστασία και ανάδειξη των αρχαίων που είχαν ανασκαφεί περίπου τη δεκαετία του 1950. Είναι προφανές ότι έχει  μεγάλη σημασία η μερική αποκάλυψητων αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής .Η σημασία του έργου βρίσκεται στην παρουσίαση της ιστορικής ταυτότητας της πόληςμας και  την καθημερινή  καταγραφή στη συλλογική συνείδησητης ιστορίας της για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Τα αρχαία  τα οποία είχαν καταγραφεί, φωτογραφηθεί και εν συνεχεία επιχωθεί προτάθηκε   κατά στην επικαιροποιημένη προμελέτη της Πλατείας, η οποία υπεβλήθη το 2010 από τη «ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – Γ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ – Ν. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ», να υπάρχει πρόβλεψη ειδικής κατασκευής από άθραυστο γυαλί, που θα σκεπάζει το χώρο τον αρχαίων, ενώ θα προβλέπει και κατάλληλο φωτισμό για τη νυχτερινή ανάδειξή τους ενώ από απόψεως Η/Μ εγκαταστάσεων προβλέπεται ειδικός κλιματισμός για τη συντήρησή τους.

Το αβίαστο συμπέρασμα που καταλήγει  κάθε πολίτης είναι ότι υπήρξε σημαντικό έλλειμμα ενδιαφέροντος από το 2011 μέχρι και σήμερα από την δημοτική αρχή της Καλαμάτας για την αλλαγή αυτή της  απόφασης  του ΚΑΣ. Η ενημέρωση του ΚΑΣ έπρεπε να γίνει μέσω συστηματικής  ενημέρωσής του για τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν,τη σημασία του έργου για τους κατοίκους της Καλαμάτας αλλά και την επιθυμία αποδοχής του Δήμου Καλαμάτας στους όρους που πρέπει να περιγραφούν εκ μέρους του για την πλήρη προστασία την αρχαίων στην Πλατεία Υπαπαντής. Εάν υπάρχει αλληλογραφία με το ΚΑΣαπό το 2011 και μετά η δημοτική αρχή οφείλει να την δώσει στη δημοσιότητα. Διαφορετικά ας κινητοποιηθούμε ενωτικά και αποφασιστικά για την επανεξέταση της αρνητικής απόφασης του ΚΑΣ για  να διορθώσουμε το πρόβλημα ..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button