Δήμος ΜεσσήνηςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

ΑΝΩTERRA: Μοναδική εμπειρία σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη

ΜΙΑ πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία έχει διαστάσεις δρώμενου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Αρχαία Μεσσήνη.  Πρόκειται για την ΑΝΩTERRA μία site specific, ιδιότυπη παράσταση, η οποία πιο εύστοχα μπορεί να χαρακτηριστεί ως… εμπειρία, καθώς εστιάζει στη συναισθηματική σχέση των ανθρώπων με τη γη, τη γη που δεν φανερώνεται μόνο σαν αρχέτυπο της μητρότητας, της γέννησης και της ζωής, αλλά μέσα από μία σχεδόν ερωτική σχέση αμοιβαιότητας με τον άνθρωπο, σαν μια δύναμη που μας ωθεί προς την δημιουργία.

Η ιδέα της ΑΝΩTERRA γεννήθηκε από την συνεργασία δυο σπουδαίων γυναικών, της τραγουδίστριας Klaudia Delmer και της χορεύτριας Βασιλικής Τσαγκάρη και θα ανοίξει αυλαία στο πλέον ιδανικό μέρος, στοχεύοντας να… ταξιδέψει το κοινό που θα την παρακολουθήσει με είσοδο ελεύθερη. «Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας καταπληκτικός χώρος παραγωγής πολιτισμού που ξεφεύγει από τα τοπικά όρια και φτάνει σε εθνικό επίπεδο και πρέπει να το στηρίξουμε», δήλωσε ο ενθουσιασμένος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλας, καλώντας όλους στο Εκκλησιαστήριο στις 7 το απόγευμα, για να απολαύσουν αυτήν την ιδιαίτερη διοργάνωση της Εφορία Αρχαιοτήτων και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών του Πέτρου Θέμελη. «Η παράσταση αυτή, κινείται… στη σχέση του ανθρώπου με τη γη κι έτσι, η Αρχαία Μεσσήνη είναι ο ιδανικός χώρος γι’ αυτή τη βιωματική εμπειρία», δήλωσε με τη σειρά της στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η προϊσταμένη της εφορίας, Ευαγγέλια Μηλίτση, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ακόμη, σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στον μαγικό αυτό χώρο, ο οποίος είναι γεμάτος ενέργεια. «Σαν Εφορία Αρχαιοτήτων στηρίζουμε αυτές τις εκδηλώσουν που ζωντανεύουν τα μνημεία και εισδύουν στην καθημερινότητά μας», ανέφερε η κα Μηλίτση, ενώ ο Πέτρος Θέμελης, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του στην Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών που συμβάλει σε αυτό το δρώμενο, δήλωσε ενθουσιασμένος από το επικείμενο αυτό ταξίδι… αφού η εκδήλωση δεν θα είναι στατική. «Υπάρχει μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στο κοινό που θα παρακολουθεί αυτές τις καλλιτέχνιδες μέχρι να καταλήξουν στο Εκκλησιαστήριο, όπου θα ολοκληρωθεί η παράσταση με την αοιδό, Ντελμέρ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εκδήλωση ονομάζεται… άνω γη», δήλωσε ο Πέτρος Θέμελης, με την καλλιτέχνιδα να εξηγεί τη δομή αυτή της ιδιαίτερης διοργάνωσης και να ξεδιπλώνει μιλώντας στους δημοσιογράφους τον ενθουσιασμό της.

Η ANΩTΕRRΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Αυτή η παράσταση συνδύασε πολλά στοιχεία καλλιτεχνικά και βιωματικά. Εγώ έχω δική μου προσωπική ιστορία με την Αρχαία Μεσσήνη και δεν ήθελα απλώς, να παρουσιάσω μια συναυλία που έχω παρουσιάσει και αλλού. Στην Αρχαία Μεσσήνη σε εμπνέει ο χώρος, αφού νιώθεις την αρμονία του, που σου φέρνει ψυχική ανάταση», σημείωσε η τραγουδοποιός Klaudia Delmer, η οποία μαζί με τη Βασιλική Tσαγκάρη και τον υπέροχο χορό της, αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, στα δύο πολύ ξεχωριστά μέρη της παράστασης.

Στο πρώτο μέρος το κοινό θα ακολουθήσει τις δυο ερμηνεύτριες σε έναν παραστατικό περίπατο, μία περιδιάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, πού είναι παράλληλα ένα πέρασμα μέσα από μία σπονδυλωτή σύνθεση από «σταθμούς με ερμηνείες». Τα παραστατικά αυτά αποσπάσματα είναι βασισμένα σε τραγούδια, ποιήματα, ιστορίες και ρυθμούς της περιοχής της Μεσογείου, που αναφέρονται στη γη και τη φύση. Μέσα από αυτό το πρίσμα δημιουργούνται για κάθε θεατή συνθήκες για μια πιο βαθιά σχέση παρατήρησης, μία αντήχηση του εσωτερικού κόσμου στον κόσμο που μας περιβάλλει, ένα είδος συνομιλίας με το τοπίο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από την συναυλία της Klaudia Delmer. Εδώ δίνεται η ευκαιρία στο κοινό για μία «στάση» οπού το βίωμα του παραστατικού περίπατου μπορεί να μεταμορφωθεί σε εμπειρία στοχασμού. Και καθώς το λόγιο στοιχείο αναδύεται μέσα από το γήινο, ολοκληρώνεται η ΑΝΩΤERRA.

Αξίζει να σημειωθεί πως θα ακουστούν τραγούδια που προέρχονται από πολλαπλές πηγές μουσικής έκφρασης, όπως η παραδοσιακή της Πελοποννήσου, του Πόντου και της Κάτω Ιταλίας, αλλά και η κλασσική μουσική των Handel και του Mozart και φυσικά, η έντεχνη ελληνική. Στη συναυλία θα λάβουν μέρος εκλεκτοί μουσικοί και συγκεκριμένα ο Αντώνης Κουφουδάκης στην κλασική κιθάρα, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι και ο Τάσος Πούλιος στο κανονάκι. Στον παραστατικό περίπατο θα παίξει κρουστά ο Solis Barki, ενώ δεδομένης της… ιδιαιτερότητας του χώρου και των συνθηκών, οι θεατές, καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους νερό.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΕΣ

Η Ιταλοπολωνικής καταγωγής Klaudia Delmer μεγάλωσε στην Ισπανία και τα τελευταία επτά χρόνια ζει με την οικογένειά της στην Μεσσηνία.. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην κλασική μουσική στο Mannes College of Music τηςΝέας Υόρκης, μετακόμισε στην Ελλάδα. Μπήκε στην δισκογραφία με το πρώτο της solo album «Ainola». Υπήρξε συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια (2006-2013) του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος στο νησί της Ικαρίας. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί στα πιο γνωστά θέατρα όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Σάνι, το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων και πολλά άλλα. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς όπως ο Μίμης Πλέσσας, που έγραψε πρωτότυπη μουσική για το δεύτερο σόλο άλμπουμ της «LaMar-Δρόμοι της θάλασσας» και ο συνθέτης Βαγγέλης Φάμπας, καθώς και με τις ορχήστρες Εθνική Συμφωνική, της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και άλλες. Παράλληλα συμμετείχε σε πολλά άλμπουμ παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Η Βασιλική Tσαγκάρη Χρυσανθακοπούλου σπούδασε παιδαγωγικά στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Αθηνών και χορό στο Dartington College of Arts στηνΑγγλία. Εργάζεται ως χορεύτρια, χορογράφος και διδάσκει χορό τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια. Από το 2004 παρουσιάζει δικές της δουλειές και συνεργάζεται με χορευτές, χορογράφους, μουσικούς και εικαστικούς, δημιουργώντας και συμμετέχοντας σε παραστάσεις και άλλα χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία. Έχει συνεργαστεί με τους: Αγγελική Παπαδάτου, Χριστίνα Κλεισιούνη, Maja Gherig, Kaspar Koenig, Andi Zant, Δάφνη Στεφάνου, Frank Gratkowski, Cyrille Flament, Lily Kiara, Mιχάλη Σιγανίδη, Βιττόρια Κωτσάλου και Ευαγγελία Βασδάρη. Έχει χορέψει με τις ομάδες αυτοσχεδιασμόυ Yellow House One στις Βρυξέλλες, Now is now collective και Ντερτι Ντάνσυ στην Αθήνα. Από το 2007 ως το 2010 υπήρξεμέλος της καλλιτεχνικής oμάδας του Artspace Rondeel (ARM) στο Maastricht στην Ολλανδία, όπου ασχολήθηκε και με την καλλιτεχνική διοργάνωση και τη διοργάνωση και εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμματων. Επίσης στο Artspace Rondeel δημιούργησε και το χώρο παραστάσεων «at your own risk theatre». Aπό τον Απρίλιο του 2017 είναι πιστοποιημένη δασκάλα της τεχνικής Skinner Releasing( introductory ). Η δουλειά της επικεντρώνεται στην ευαισθησία και την αισθαντικότητα στην κίνηση καθώς και την μεταμόρφωση στοιχείων της καθημερινότητας σε ζωντανή, κινούμενη ποίηση. Το βίωμα του σώματος που ενώ κινείται, αρθρώνεται, μοιράζεται, γίνεται δημόσια δήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button