Τοπικά Νέα

Απάντηση προς τον Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας από πολίτες Φιλιατρών: “Δε μας καλύψατε πνευματικά, αλλά μας ενημερώσατε ”ιατρικά””

Με δεύτερη επιστολή της η Ομάδα Εκφραστών Φιλιατρινών απαντά στα όσα ανέφερε στη χθεσινή επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος σχετικά με τη μη πραγματοποίηση της λιτανείας του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΦΙΛΙΑΤΡΑ 3/2/2022
ΠΡΟΣ:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Σεβασμιώτατε,
Πήραμε το θάρρος να σας απαντήσουμε στην επιστολή σας και αυτό γιατί δεν μας δώσατε απάντηση στο πνευματικό θέμα που μας απασχολεί και μας έχει στεναχωρήσει, δηλαδή τη μη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου μας.
Δε μας καλύψατε πνευματικά, αλλά μας ενημερώσατε ”ιατρικά”.
Πράγματι, ο κορωνοϊός είναι μια ίωση, δε το αμφισβητεί αυτό κανείς. Άλλωστε πολλοί από εμάς έχουμε νοσήσει και καταλαβαίνουμε οτι πρέπει να προσέχουμε και να προφυλασσόμαστε. Δε ζητάμε να υποσκελίσουμε την Ιατρική, ούτε απορρίπτουμε τα υγειονομικά μέτρα.
Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο, να σας εκφράσουμε ακόμα μια εύλογη απορία, που μας δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά. Για ποιο λόγο δε γίνεται η αγρυπνία, τηρώντας το προβλεπόμενο πρωτόκολλο, που θα ακολουθήσετε το πρωί στη δοξολογία.
Είμαστε η γενιά, που πρόδωσε και καταπάτησε τη πίστη της και ως εκτούτου ο Θεος επέτρεψε, να μας βρει αυτη η μάστιγα. Αν ζητάμε όμως το έλεός Του και έχουμε την αξίωση να κάνει το θαύμα, είναι γιατί αναγνωρίζουμε τις αμαρτίες μας και πιστεύουμε πως προέχει ”η μετάνοια και η συντριβή”. Πώς είναι όμως δυνατόν, να αγωνιστούμε με συντριβή και μετάνοια, χωρίς Ιερές Ακολουθίες και Μυστήρια, που μεταδίδουν τη χάρη του Θεού και είναι τα ανώτερα Αγιαστικά μέσα; Κέντρο της ύπαρξής μας, είναι ο Χριστός και όχι ο κορωνοϊός και δε μπορούμε να τα προσαρμόσουμε όλα στις ανάγκες και στις υπηρεσίες του σώματος και να υποσκελίσσουμε την ανάγκη της Ψυχής, που είναι και το μεγαλείο και άπειρο ΘΑΥΜΑ του Θεού. Μιλάτε επίσης για έλεος, ευσπλαχνία και ανοχή του Αγίου μας, που έδειξε ως σήμερα στην περιφέρειά μας. Γνωρίζετε εσείς καλύτερα απο εμάς, πόσο ο Ισραηλιτικός λαός ως ”ο αγαπητός λαός του Θεού”, αποδοκιμάστηκε για τις αμαρτίες του, με φοβερές συμφορές. Αν λοιπόν στον αγαπητό Του λαό απάντησε κατα αυτόν τον τρόπο, πόσο μάλλον σε εμάς τους αμαρτωλούς, που έχουμε Θεοποιήσει μια ασθένεια, θυσιάζοντας το πολυτιμότερο αγαθό του Θεού: ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Μια λέξη για την οποία χύθηκε αίμα ΗΡΩΩΝ, για τους οποίους δεν οφείλουμε μόνο ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ…,αλλά ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
Ο Αγιος, Σεβασμιώτατε, μπορεί να μην έχει ανάγκη, όπως χαρακτηριστικά λέτε, από λιτανείες, όμως οι σεβαστοί Πατέρες αναφέρουν οτι: επιθυμούν οι Άγιοι τις τιμές και τις λιτές τους. Η λιτή ως λέξη σημαίνει: ικεσία, προσευχή και από αυτή προέρχεται η λέξη λιτανεία. Είναι εντελώς απαράδεκτο, από το στόμα του Αρχιερέως, ο χαρακτηρισμός λιτανείας, ως ΒΟΛΤΑ!!!
Βόλτα Δέσποτα η λιτανεία; Ως γνωστόν, έχουν γίνει άπειρα θαύματα, μέσα στο πλήθος που ακολουθεί την ώρα εκείνη.
Πως είναι δυνατόν ένας λαός να θεωρεί τόσο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ την λιτάνευση του ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ του και ένας Ποιμένας να τη θεωρεί απλά ΒΟΛΤΑ και μάλιστα όταν ο ίδιος Αρχιερέας, όχι μόνο συμμετείχε, αλλά και μας τόνιζε παλαιότερα, πόσο σημαντική είναι η περιφορά της Αγίας Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων και πόση ευλογία παίρνει ο τόπος, όταν ο Άγιός του τιμάται…Και μάλιστα από τόσους επισήμους εκπροσώπους πολιτικής-στρατιωτικής ηγεσίας, σχολείων, φιλαρμονικών, Αρχιερέων, Κληρικών και λαϊκών, αναγνωρίζοντας όλοι τη ΣΗΜΑΣΙΑ και τη ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ της λιτανείας, ως ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΑΥΤΟΥ.
Με την απάντησή σας λοιπόν αυτή, προσβάλλετε τους πιστούς Χριστιανούς της πόλεως μας, υποκαθιστώντας τη σημασία της ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ του Αγίου μας, ως ένα ΠΕΡΙΠΑΤΟ…Εσείς άραγε έτσι αισθάνεσθε; Τέλος, επειδή αναφέρατε το όνομα του Αγίου Παϊσίου, θα θέλαμε να σας πούμε οτι: αν ζούσε σήμερα και έβλεπε την κατάντια μας, είμαστε σίγουροι, γνωρίζοντας πόσο πολύ αγαπούσε την Πατρίδα Του και την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση, θα έκλαιγε με ΜΑΥΡΟ
ΔΑΚΡΥ!!!
ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
ΡΑΛΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Γεωργίου
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Παναγιώτου
Εκφραστές Ομάδας Φιλιατρινών

Σχετικά Άρθρα

12 Σχόλια

  1. Η γενιά μας μεγάλωσε με τις Λιτανείες του Αγίου Χαραλάμπους τόσο το χειμώνα 10/2 ανήμερα στην εορτή Του όσο και το καλοκαίρι που γιορτάζαμε που σώθηκαν τα Φιλιατρά από το κάψιμο από τους Γερμανούς.
    Στις Λιτανείες συμμετείχαμε με σεβασμό και χαρά τιμώντας τον Άγιο.
    Μας λυπεί εμάς τους Ορθοδοξους Χριστιανούς να χαρακτηρίζονται οι Λιτανείες που κάναμε τόσα χρόνια, με ευλάβεια, ως βόλτες.
    Εύχομαι ο Θεός και ο Άγιος Χαράλαμπος
    που πάντα μας προστάτευε να μας προστατέψει και τώρα φωτίζοντας Την αλήθεια.
    Να γίνονται Λιτανείες όπως γίνονταν το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι ή όχι γιατί είναι απλά μία βόλτα;

  2. Όχι μόνο ο άγιος Παϊσίος να ζούσε να έβλεπε την κατάντια όλον ακόμα και ο μακαριστός Χριστόδουλος να ζούσε να έβλεπα τι θα έκαναν

  3. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τον αγώνα Η Παναγία μας και ο Άγιος μας να σας δίνουν δύναμη υγεία και επιμονή και να δώσουν φώτιση και στον δεσπότη μας πολύ μας έχει πικράνει καλό αγώνα και όλες τις 13 στο Σύνταγμα βλέπετε τι κάνουμε εμείς εδώ στον Καναδά παραδειγματιστείτε

  4. ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2001 ΟΤΑΝ ΕΒΡΕΧΕ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΛΟΥΜΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ( ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ) “ΚΡΥΩΝΕ ” ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΣ….ΟΜΑΔΑ ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΦΟΡΑ . ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ; ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΝΟΤΕΡΟ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.

  5. Τουλαχιστον εκεινες ειχαν το θαρρος να βαλουν την υπογραφη τους και ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ονοματεπωνυμο τους. Εσυ;;;;;;;;.

  6. “πεσεῖται ἐκ τοῦ κλίτους σου χιλιὰς καὶ μυριὰς ἐκ δεξιῶν σου, πρὸς σὲ δὲ οὐκ ἐγγιεῖ” 90 ψαλμός
    ποῦ θά βροῦμε τέτοιους ἀνθρώπους, ἡ Ἑλλάς κινδυνεύει ἀπό τήν διαφθορά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button