Αγροτικά

Απάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε Λαμπρόπουλο για τη δακοκτονία

Απαντώντας στην παραπάνω Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Λαμπρόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:

 

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας, πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 186 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄87), η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες ανάδειξης και ελέγχου των εργολάβων ψεκασμών και παγιδοθεσίας, καθώς και της πρόσληψης τομεαρχών και της έγκαιρης έκδοσης των αποφάσεων για τη διενέργεια των ψεκασμών που αποτελούν τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας του προγράμματος, είναι αρμοδιότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της χώρας με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Επισημαίνεται ότι, για το πρόγραμμα Δακοκτονίας έτους 2020, όπως και γι’ αυτό  του έτους 2019, πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών και νομικών Πράξεων, όπως, συνοπτικά, αναφέρονται παρακάτω:

α) Η αριθμ. 1904/10-01-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με κατανομή ποσού ύψους 20.954.300 € στις Περιφέρειες της χώρας.

β) Με την αριθμ. 2632/85772/18-03-2020 (ΑΔΑ: 6Φ604653ΠΓ-ΦΞ8)

απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατανεμήθηκαν εννιακόσια σαράντα (940) άτομα εποχικό προσωπικό δακοκτονίας στις Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Ελαιοκομικών Νομών της χώρας, οι οποίες είναι αρμόδιες για την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού.

Ο συνολικός αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων τομεαρχών και εργατοτεχνιτών σε επίπεδο χώρας παρέμεινε ο ίδιος με τον αριθμό του προγράμματος έτους 2019.

 

γ) Δημοσιεύτηκε τροπολογία στο άρθρο 40 του ν. 4673/2020 (Α΄52)

«Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», η οποία δίνει τη δυνατότητα της έναρξης εκτέλεσης του έργου στους προσωρινούς μειοδότες των εργολαβιών του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2020 πριν από την υπογραφή των συμβάσεων (με προσυμβατικό έλεγχο), ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα ο 1ος ψεκασμός.

δ) Όσον αφορά στον διαγωνισμό για την προμήθεια των υλικών δακοκτονίας έτους 2020, ο οποίος διενεργείται από το ΥΠΑΑΤ, σημειώνεται ότι έχει εκδοθεί η αριθ. 2243/191880/14-7-2020 απόφαση έγκρισης αποτελέσματος του Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού. Θα ακολουθήσουν η κατακύρωση του διαγωνισμού, η διαβίβαση του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και η υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας. Στόχος είναι η παράδοση των υλικών στις αποθήκες των ΔΑΟΚ να ξεκινήσει στο τέλος του μηνός Αυγούστου, με τη συνεχή παρακολούθηση των διαδικασιών του διαγωνισμού που απαιτούνται και επιλύοντας τυχόν προβλήματα, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι όλες οι ΔΑΟΚ της χώρας έχουν σήμερα πλήρη επάρκεια υλικών δακοκτονίας  για  τους δύο πρώτους ψεκασμούς, όπως συμβαίνει κάθε έτος, και κάποιες ήδη έχουν ξεκινήσει τους ψεκασμούς (π.χ. περιοχή Λάρισας). Εκ μέρους των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού προμήθειας υλικών δακοκτονίας 2020 να μην καθυστερήσει, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών δακοκτονίας για τους απαιτούμενους ψεκασμούς μετά τον 2ο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

 

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες  που  επικράτησαν  στη χώρα τα τελευταία χρόνια ήταν η αιτία για την ανάπτυξη όψιμων μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Η  αντιμετώπιση  του  συγκεκριμένου  προβλήματος  αποτελεί μία νέα πρόκληση για  την  ελαιοπαραγωγή  της  χώρας  και  τους  παραγωγούς, προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά το εθνικό μας προϊόν. Κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο υπήρξαν ανεπίσημες αναφορές στο ΥΠΑΑΤ για προσβολές από τον μύκητα Gloeosporium olivarum που προκαλεί την ασθένεια γλοιοσπόριο στον ελαιόκαρπο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του  2019.  Η  αντιμετώπιση  της  ασθένειας  είναι  δυνατή,  αρκεί να υπάρχει συνεχής επίβλεψη της καλλιέργειας από τους παραγωγούς, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της παραγωγής από τον εν λόγω μύκητα.

 

Όσον αφορά στη μέθοδο που εφαρμόζεται κατά τη διενέργεια του προγράμματος, επισημαίνεται ότι η ακολουθούμενη μέθοδος δακοκτονίας στο πρόγραμμα είναι αυτή των δολωματικών ψεκασμών. Η εν λόγω μέθοδος αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και επιστημονικά ορθή μέθοδο τόσο σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητά της, όσο και στις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, στην ασφάλεια του χρήστη και στην ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος. Για τη βελτίωση και εξέλιξή της σημαντικότατη είναι η συμβολή επιστημονικών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας [π.χ. Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) Ηρακλείου και Χανίων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κ.λπ.] με τη διενέργεια -σε ετήσια βάση- ερευνητικών εργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας και με το να εντάσσονται σταδιακά στο πρόγραμμα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν, σε συνεργασία πάντα με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των ελαιοκομικών Π.Ε. της χώρας. Επίσης, έως το τέλος του 2020, ολοκληρώνεται το χρηματοδοτούμενο από  το  ΥΠΑΑΤ διετές  έργο  που  υλοποιείται  από  τον ΕΛ.Γ.Ο.-  ΔΗΜΗΤΡΑ  με θέμα:

«ΠΙΛΟΤΙΚΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΝΕΩΝ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ  ΚΑΙ

 

ΕΛΕΓΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Πρόγραμμα NT4D)».

 

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι οι κατά τόπους αρμόδιες ΔΑΟΚ στο  τέλος  του ετήσιου προγράμματος των ψεκασμών και έγκαιρα, πριν από την έναρξη της συγκομιδής του ελαιόκαρπου, όταν διαπιστώσουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία) είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και εξέλιξη δακοπροσβολών, εκδίδουν Δελτίο Τύπου  και  ενημερώνουν  για  τη  λήξη  των ψεκασμών και τη λήψη μέτρων από τους ελαιοπαραγωγούς για την προστασία της ελαιοπαραγωγής.

 

Τέλος, αναφέρεται ότι η φύση  του  εν  λόγω  προγράμματος,  καθώς  είναι  βιολογικό  και πολυπαραμετρικό, με έναν από τους κυριότερους παράγοντες να είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, και σε άμεση συσχέτιση με  την  εμπλοκή  πολλών  φορέων για τη διενέργειά του (ΥΠΑΑΤ, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Οικονομικών, Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι με τις αρμόδιες  Διευθύνσεις  αυτών),  καθιστά αναγκαία: α) την πλήρη εγρήγορση όλων των φορέων καθ’ όλη  τη  διάρκεια  υλοποίησής του, όπως και των ελαιοπαραγωγών και β)  την  προσπάθεια  απλούστευσης των διαδικασιών για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 

Ψηφιακά υπογεγραμμένο από MAVROUDIS VORIDIS

Ημερομηνία: 2020.07.31

16:22:43 EEST

 

 

 

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button