Κόσμος

Απίστευτο: Εξετάστηκαν για κορωνοϊό και βρέθηκαν … εκτεθειμένοι στον HIV!

Λάθος σε τεστ κορωνοϊού υποχρεώνει εκατοντάδες άτομα να εξεταστούν για HIV

Περισσότεροι από 200 άτομα που είχαν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στη Βικτόρια αναγκάζονται τώρα να εξεταστούν για HIV εν μέσω φόβων για διασταυρούμενη μόλυνση εξαιτίας της λανθασμένης χρήσης συσκευών μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα.

Αρκετές τέτοιες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικά άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα μεταξύ της 29ης Μαρτίου και της 20ης Αυγούστου, υποχρεώνοντάς τα τώρα σε εξετάσεις για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος, όπως η ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS.

Κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης

Αυτές οι συσκευές, οι οποίες παίρνουν ένα μικρό δείγμα αίματος από την άκρη του δακτύλου, είναι προορισμένες για πολλαπλές χρήσης, όμως μόνο σε ένα άτομο. Αν και η βελόνα αλλαζόταν μεταξύ των χρήσεων, μικροσκοπικά ίχνη αίματος μπορούν να παραμείνουν στο κυρίως μέρος της συσκευής, δημιουργώντας χαμηλό κλινικό κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και λοιμώξεων.

Το Safer Care Victoria, η υπηρεσία της πολιτείας για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας, έχει διαβεβαιώσει το κοινό ότι δεν υπήρξε κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού, αφού η ασθένεια δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος.

Οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν έκτοτε τεθεί εκτός κυκλοφορίας.

«Κλινικό λάθος»

Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί 243 άτομα που εξετάστηκαν από μία από τις κοινόχρηστες συσκευές κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, και τα οποία θα κληθούν για εξετάσεις.

Ο κυβερνήτης της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους χαρακτήρισε το επεισόδιο «κλινικό λάθος που συνέβη πριν λίγο καιρό».

«Το Safer Care Victoria έκανε ορισμένες ανακοινώσεις γύρω από ένα κλινικό λάθος που συνέβη πριν λίγο καιρό, πολύ χαμηλού κινδύνου, όμως δεν μπορούμε να αφήνουμε περιθώρια κινδύνων με τέτοιου είδους πράγματα. Θα πρέπει να τα ακολουθούμε ευλαβικά και ακριβώς αυτό κάνουμε», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.

«Πολύ μικρός κίνδυνος»

Ο υπουργός υγείας, Μάρτιν Φόλεϊ, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο οποιοσδήποτε έχει μολυνθεί, όμως το λάθος εντοπίστηκε από νοσηλευτές του νοσοκομείου Alfred τον Αύγουστο.

Όπως εξήγησε, το Safer Care Victoria και το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στη συνέχεια εξέτασε 28.000 ιστορικά ασθενών για να ανακαλύψει ποιοι είναι πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο. Η διαδικασία διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.

«Πρέπει να τονίσω ότι αυτό, σύμφωνα με κάθε κλινική σύσταση, αποτελεί πολύ, πολύ μικρό κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, όμως, εξαιτίας αυξημένης προσοχής, το Safer Care Victoria και το Alfred κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν», δήλωσε.

Όπως επισήμανε, 141 άτομα έχουν ήδη ενημερωθεί, ενώ 71 έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής.

Εστία υπερμετάδοσης τα ξενοδοχεία καραντίνας

Το σύστημα καραντίνας σε ξενοδοχεία της Βικτόρια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα ελέγχου λοιμώξεων. Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, πάνω από το 90% του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που έπληξε την πολιτεία ξεκίνησε από μια έξαρση στα ξενοδοχεία.

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη παραιτηθεί εξαιτίας της κακής διαχείρισης του συστήματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώην υπουργό υγείας Τζένι Μικάκος και τον γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, Κρις Έκλες.

Αναμένεται η διενέργεια έρευνας

Η γενική διευθύντρια του Safer Care Victoria, Αν Μαρί Κίναν, δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί «πλήρης έλεγχος του τρόπου και των λόγων που χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω συσκευή».

«Η υγεία των πρώην ενοίκων των ξενοδοχείων καραντίνας είναι η άμεση αγωνία μας, επομένως η διενέργεια εξετάσεων για αυτούς είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. ο κλινικός κίνδυνος είναι χαμηλός. Όμως αν ανησυχείτε έστω και ελάχιστα ότι έχετε κάνει το συγκεκριμένο τεστ – και δεν έχουμε έρθει ακόμη σε επαφή μαζί σας – σας παρακαλούμε να μας καλέσετε», τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε το πλήθος των ερωτήσεων των πολιτών για το πώς συνέβη αυτό… Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να σας καθησυχάσουμε μέσω των τεστ και των ευρημάτων της έρευνάς μας».

Τα τεστ μέτρησης γλυκόζης συνήθως χρησιμοποιούνται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, όμως όσοι πάσχουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούσαν τη δική τους συσκευή.

Αντ’ αυτού το Safer Care ανησυχεί ότι οι κοινόχρηστες συσκευές θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκύους, άτομα που λιποθυμούν κατά τη λήψη αίματος ή σε εκείνους που αισθάνονταν γενικώς αδιάθετοι κατά την παραμονή τους στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button