ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Απαντήσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού της Κυπαρισσίας

Ερώτηση στη Βουλή, και συγκεκριμένα στους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, είχαν καταθέσει οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας σχετικά με την “Αναβάθμιση του λιμανιού της Κυπαρισσίας”.

Σε απάντησή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκης αναφέρει: “Όσον αφορά το θέμα της επιχορήγησης των Φορέων Διαχείρισης Λιμένων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), σας γνωρίζουμε ότι οι Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε. και τα Κρατικά Λιμενικά Ταμεία έχουν ίδια έσοδα, από τα οποία καλύπτεται το σύνολο των δαπανών τους. Οι Φορείς Διαχείρισης Λιμένων, εποπτείας Υ.ΝΑ.Ν.Π., δεν επιχορηγούνται σε τακτική βάση από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Με το άρθρο 17 του ν. 1801/1988 (Α΄171) προβλέπεται ότι τα ασθενέστερα Λιμενικά Ταμεία μπορεί να επιχορηγούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό. Τα δικαιούχα Λιμενικά Ταμεία, το ύψος της επιχορήγησης, ο σκοπός της και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επισημαίνεται ότι η ικανοποίηση αιτημάτων επιχορήγησης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ύπαρξη ή όχι πιστώσεων στον τακτικό προϋπολογισμό του Υ.ΝΑ.Ν.Π. που να μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι πιστώσεις, δύναται να αποσταλεί προς το Υπουργείο Οικονομικών αίτημα εγγραφής πρόσθετων πιστώσεων, η έγκριση του οποίου δεν δύναται να διασφαλιστεί εκ των προτέρων, ώστε να καλυφθούν κατ΄ έτος πάγιες ανάγκες ενός Φορέα, όπως είναι το μισθολογικό κόστος. Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υ.ΝΑ.Ν.Π. δύναται να χρηματοδοτηθούν μελέτες/έργα για την αναβάθμιση και αξιοποίηση λιμένων, κατόπιν υποβολής σχετικών προτάσεων από τους Φορείς Διαχείρισής τους στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογες προτάσεις.

Τέλος, αναφορικά με τις ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμένα Κυπαρισσίας, σας επισυνάπτεται το υπ’ αριθ. πρωτ. 667/23-9-2021 έγγραφό του”.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Νικόλαος Αλεξανδρόπυολος, αναφέρονται τα εξής:

“Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, σας αναφέρουμε τα εξής: “Στο λιμάνι της Κυπαρισσίας έχουν προγραμματιστεί ορισμένες ενέργειες προκειμένου να αναβαθμιστεί και να γίνει ελκυστικό
1) Επισκευή προσήνεμου μώλου (βρίσκεται σε εξέλιξη).
2) Κατόπιν αιτήματος μας η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
3) Οριοθέτηση σημείου εγκατάστασης και προμήθεια αντιρρυπαντικού εξοπλισμού προς αποφυγήν ρύπανσης ( πετρελαιοκυλίδες) για τα λιμάνια αρμοδιότητάς μας (Κυπαρισσία, Μαραθούπολη, Μεθώνη).
4) Έγινε οριοθέτηση και διαγράμμιση θέσεων σκαφών.
5) Ξεκίνησε η σύνταξη φακέλου για άδεια χρήσης υδροπλάνων.
6) Μελέτη ηλεκτροφωτισμού για τους υφιστάμενους στύλους (είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια).
7) Διερεύνηση δυνατοτήτων υποδοχής πλοίων motorship και κρουαζιεροπλοίων (εξετάζονται οι δυνατότητες τεχνικά και βάσει προδιαγραφών (βυθοκόρηση κλπ) σε εξέλιξη προκειμένου να ανατεθεί συμπληρωματική μελέτη και αλλαγή διαβάθμισης από Κ4(τοπικού χαρακτήρα) σε Κ3 (μείζονος ενδιαφέροντος).
Τέλος υπάρχει προοπτική για αντικατάσταση-συμπλήρωση πίλαρ και υποδομών άρδευσης-ηλεκτρονικών υποδομών του λιμανιού-προώθηση στίγματος σε διεθνές επίπεδο”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button