Αγροτικά

Αποζημίωση εδώ και τώρα για τον δάκο διεκδικούν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.

Στις 16:00 οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση για τις ελιές που καταστράφηκαν από τον δάκο.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες για 3η συνεχή χρονιά καταστρέφεται η παραγωγή τους από τον δάκο. Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική που πολλοί μικροί παραγωγοί, δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους.

 Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία και την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία

»Η περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση  των ψεκασμών. Το πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε με 2 μήνες καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι πληθυσμοί του δάκου και να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής.

Οι αγρότες διεκδικούν

Nα εξασφαλιστεί  ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσαν οι Θεοδωρακόπουλος Χρήστος, πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βουρλίτης, μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Πελοποννήσου, Κολοβός Δημήτρης, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Πελοποννήσου και τέλος Διονύσης Γκιώνης, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου στην Επίδαυρο.

Έφη Καστραντά arcadiaportal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button