Αγροτικά

Αποσύρει 300.000 τόνους ελαιολάδου μέσω ιδιωτικής αποθεματοποίησης η Ισπανία, με θετικές επιδράσεις για την εγχώρια αγορά

Η επίσπευση έγκρισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αιτήματος που είχαν υποβάλει οι ισπανικοί συνεταιρισμοί, αναφορικά με την αποθεματοποίηση 300.000 τόνων ελαιόλαδου της κατηγορίας λαμπάντε, διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την εγχώρια αγορά.

Θετική επίδραση στην ελληνική αγορά ελαιολάδου αναμένεται πως θα έχει το μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης που θα εφαρμόσει η Ισπανία, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε στον Ισπανό υπουργό Γεωργίας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου η Κομισιόν μέσω Φιλ Χόγκαν. Η είδηση έγκρισης του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης έρχεται μερικές ημέρες έπειτα από την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών στα ισπανικά ελαιόλαδα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην αγορά να βελτιώσει αφενός τις τιμές του ελαιολάδου και αφετέρου να προβεί σε καλύτερους χειρισμούς, ενόψει των επιβαρύνσεων στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ που θα εφαρμοστούν από τις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική αγορά βλέπει με καλό μάτι την παραπάνω εξέλιξη εκτιμώντας πως το μέτρο αυτό θα έχει θετική επίδραση και στην τιμή του εγχώριου προϊόντος.

Την πρόταση εκκίνησης της διαδικασίας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ισπανικό ελαιόλαδο έχει καταθέσει στην Κομισιόν ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου.

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστές σημαντικές λεπτομέρειες, η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα τα οποία θα αποσυρθούν από την αγορά με κονδύλια που θα διατεθούν σε συνεταιρισμούς και ελαιοτριβεία, που αποθηκεύοντας τις ποσότητες αυτές θα επαναφέρουν μια ισορροπία στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στην Ισπανία, βρίσκεται κοντά στα 2,05 ευρώ ανά κιλό, ενώ οι πράξεις για τα φρέσκα ελαιόλαδα δεν ξεπέρασαν τα 2,80 ευρώ ανά κιλό.

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, σε σχετική ανακοίνωση που έκανε, ανέφερε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εξεταστεί από την Επιτροπή Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικυρωθεί επίσημα από την Κομισιόν. Η ανταπόκριση του κλάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ήταν θετική, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εδώ και μερικούς μήνες εξαιτίας των χαμηλών τιμών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έγινε ακόμη πιο δύσκολη έπειτα από την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών που προβλέπουν 25% επιβάρυνση στο ισπανικό ελαιόλαδο.

«Το μέτρο αυτό συνιστά μια αναγνώριση της σοβαρής κατάστασης στην οποία έχει εισέλθει ο κλάδος του ελαιολάδου στην Ισπανία, με τις τιμές να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής, ειδικά για τα ελαιόλαδα που προέρχονται από καρπό παραδοσιακών ελαιώνων» σχολίασε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας.

Από την πλευρά τους οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν στην Μαδρίτη, διαδηλώνοντας για τις χαμηλές τιμές, τονίζουν την ανάγκη το μέτρο να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει, πως τέτοια μέτρα χρειάζονται τουλάχιστον δυο μήνες μέχρι να σημειωθεί στην αγορά ο αντίκτυπός τους.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ιδιωτική αποθεματοποίηση στην Ισπανία ήταν το 2012, όταν η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο ήταν για αρκετές εβδομάδες κάτω από τα 2 ευρώ ανά κιλό. Αν και φέτος αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, οι ενδείξεις της αγοράς υποχρέωσαν την Κομισιόν να ακολουθήσει την πρακτική της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, δεδομένου ότι επικρατεί αβεβαιότητα για τις ισπανικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button