Δήμος Καλαμάτας

Αποτίμηση για την Ελληνογερμανική Συνδιασκέψη

Γνωριμία με νέες πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην «πράσινη ενέργεια, αλλά και δωρεάν μαθήματα για νέους, μελέτες για την πόλη,  είναι κάποια εκ των θετικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν για το δήμο της Καλαμάτας από την  9η ετήσια ελληνογερμανική συνδιάσκεψη, που διεξήχθη στο Erding της Βαυαρίας, στη Γερμανία, κατά την περίοδο από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2019.

Μιαν αποτίμηση της συμμετοχής του σε αυτήν έκανε σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ορισμένες θεματικές ενότητες όπως η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια και οι νέες πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Δήμο Καλαμάτας.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

«Τονίζοντας για μια φορά ακόμα ότι η εξωστρέφεια, η συμμετοχή, η συνεργασία αποτελούν μονόδρομο, θα πω ότι η 9η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη αποτιμάται θετικά για το Δήμο Καλαμάτας.
Η 9η συνδιάσκεψη αποτιμάται θετικά διότι:
1. Έχουμε πρόταση για συμμετοχή ομάδας νέων 18-30 ετών σε δωρεάν εξ αποστάσεως μαθήματα με θεματολογία: μετάδοση θερμότητας και περιβαλλοντική μηχανική
2. Η ομάδα Γερμανών αρχιτεκτόνων, που το 2018 πραγματοποίησε μελέτες διασύνδεσης της Καλαμάτας με τον εθνικό δρόμο και τον περιμετρικό, επιθυμεί να συνεχίσει τις εργασίες της με αντικείμενο περιοχή της πόλης που θα τους υποδείξουμε εμείς (π.χ. παραλιακό μέτωπο)
3. Στόχος της ελληνογερμανικής συνέλευσης είναι η ίδρυση ελληνογερμανικού ιδρύματος νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδοτεί τις ανταλλαγές μεταξύ ομάδων νέων ηλικία 18- 28 με θεματολογία: πολιτισμός, αθλητισμός, περιβάλλον και τεχνολογία
4. Στη συνδιάσκεψη αναπτύχθηκαν διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των Δημάρχων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και να ενημερωθούμε για καλές πρακτικές. Η 10η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο στην Αθήνα. Ο Δήμος μας, προφανώς, θα συμμετάσχει και εκεί με μεγάλη αποστολή, όπως θα έχει συμμετοχή και σε όλα τα εξειδικευμένα workshop, που θα πραγματοποιηθούν αυτό το χρόνο, με την παρουσία πολιτικών, αλλά και υπηρεσιακών στελεχών του» ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

Σημειώνεται, ότι κατά την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης, έγινε αναφορά σε παραδείγματα μετάβασης στην «πράσινη» ενέργεια, με έμφαση σε συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμων της Γερμανίας και της χώρας μας, συγκεκριμένα της Κοζάνης.
Τη δεύτερη ημέρα. οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Έγινε αναφορά σε θεσμούς όπως:
• Erasmus Plus (κινητικότητα, στρατηγικές συνεργασίες, τοπική επιτροπή νέων),
• Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (αδελφοποιήσεις πόλεων, διμερείς συνεργασίες μεταξύ φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων),
• LEADER (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης),
• Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (για νέους, στους τομείς καινοτομίας και ανάπτυξης).
Στη συνέχεια, ακολούθησαν θεματικές όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση και προοπτικές, καθώς και ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων.
Κατόπιν, με την ιδιότητά μου ως Δημάρχου Καλαμάτας, μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω μία εκτενή παρουσίαση του Δήμου μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας ως περιοχής.
Την τρίτη ημέρα οι θεματικές ήταν:
• γεφύρωση των ανισοτήτων και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης,
• βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, όπου περιγράφηκε συνεργασία μεταξύ Δήμων της Γερμανίας και συλλογικού ιδιωτικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης
• κυκλική οικονομία και
• ενεργειακές κοινότητες.

Στις εργασίες της συνδιάσκεψης συμμετείχαν αποστολές από Δήμους της χώρας μας και από Δήμους της Γερμανίας. Επίσης, συμμετείχαν επιστημονικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΚΑΠΕ, η ΕΕΤΑΑ, καθώς και αντίστοιχα επιστημονικά ιδρύματα από τη Γερμανία, όπως και φορείς διαχείρισης με αντικείμενο ενεργειακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button