Αγροτικά

Από Απρίλιο και βλέπουμε οι ρυθμίσεις για τις οφειλές αγροτών σε εφορία και ταμεία

Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία ενδεχομένως και στα ταμεία. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι προς το παρόν και μέχρι να τελειώσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις τράπεζες (προστασία πρώτης κατοικίας, σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων) δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση με τους θεσμούς για τις δύο ρυθμίσεις, κυρίως για τη ρύθμιση της εφορίας.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το πιθανότερο σενάριο είναι στα τέλη Απριλίου να είναι έτοιμη η κυβέρνηση για ανακοινώσεις, αλλά όλα θα κριθούν από τις κόκκινες γραμμές που θα θέσουν οι πιστωτές της χώρας.

Επί της ουσίας «πάγωσαν» μέχρι νεοτέρας οι συζητήσεις από τους πιστωτές της χώρας για τη νέα ρύθμιση των 120 που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Υποστηρίζουν πάντως από την κυβέρνηση ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη ωστόσο, δεν θα κοινοποιηθεί στους θεσμούς όπως είχε διαμηνύσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Στη ρύθμιση που έχουν ετοιμάσει στο υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια τη φορολογικής διοίκησης εντάσσονται αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού Η ρύθμιση είναι λιγότερο ελκυστική από αυτή που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου καθώς στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει στη ρύθμιση των ταμείων (προς το παρόν). Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών χωρίς τις παρατηρήσεις ή και τις αλλαγές των θεσμών προβλέπει:

Η μεγάλη ρύθμιση

– αποπληρωμή δόσεων έως και 120 δόσεις.

– Ελάχιστή δόση 25-30 ευρώ.

– Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

– Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ

– Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

– Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Πάγια ρύθμιση

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση όπως αναφέρει θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή εάν το εισόδημα του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2018 (μέχρι και τον Νοέμβριο) αυξήθηκαν κατά 9,69 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα χρέη προς το δημόσιο έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 104,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εάνπροστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

ypaithros.gr

.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button