Τοπικά Νέα

Αρίστης ποιότητας η φετινή παραγωγή του μεσσηνιακού ελαιολάδου

DSC_0536


Άριστη είναι μέχρι αυτή τη στιγμή, η ποιότητα του ελαιολάδου που έχει παραχθεί σε περιοχές αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διευθυντής της Γιάννης Κυριακόπουλος
Όπως σημείωσε, το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί είναι άριστης ποιότητας από άποψη χημικών χαρακτηριστικών, αλλά και οργανοληπτικών.

Ύψος παραγωγής
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για το ύψος της φετινής ελαιοπαραγωγής, ο διευθυντής ΔΑΟΚ διευκρίνισε ότι ο Δεκέμβριος είναι ο κύριος μήνας ελαιοσυγκομιδής για την περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης (η Τριφυλία έχει πιο πρώιμη παραγωγή) και έτσι πιο σαφή εικόνα θα υπάρχει μετά το πρώτο 20ημερο του τρέχοντος μήνα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η  παραγωγή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την περσινή και το ύψος της τελικής ποσότητας θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την ελαιοαπόδοση του καρπού.

ΠΟΠ
Από την περίοδο ανομβρίας που διανύσαμε σχεδόν όλους τους μήνες του φθινοπώρου οι γεωπόνοι έχουν εικόνα πως υπάρχει ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης των ελαιώνων που είχαν πληγεί. Παρά ταύτα, σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας, κατά περίπτωση, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, θα υπάρξει αρνητική επίδραση στο ύψος της παραγωγής.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου, καθαρή εικόνα θα υπάρχει στο τέλος της περιόδου, καθώς οι δύο δείκτες, του «πόσο λάδι» εκθλίπτεται με τη διαδικασία του ΠΟΠ και του «πόσο λάδι» διακινείται, δε συμβαδίζουν πάντα.
Πάντως, για παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου έχουν πιστοποιηθεί πολλά ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button