Αγροτικά

Αρκαδία: Σε τροχιά ανόδου το χαρούπι

Το χαρούπι φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Αρκαδίας και ένα αξιόλογο συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής, κυρίως της Νότιας Κυνουρίας.

Η χαρουπιά έχει μακρά ιστορία στην Αρκαδία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων και η καλλιέργειά της πλέον έχει σταθεροποιηθεί. Συνήθως βρίσκεται μία ανάσα από καλλιέργειες ελαιώνων και αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι ασχολούνται 1.000 άτομα περίπου.

Ο Παναγιώτης Σούρσος είναι παραγωγός και μεταποιητής χαρουπιού. Όπως τονίζει στην «ΥΧ», «η καλλιέργεια είναι σταθερή και απλά μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά ο όγκος της παραγωγής. Το χαρούπι φυσικά είναι ένα δέντρο που δεν βρίσκεις εύκολα σε κάθε σημείο της Ελλάδας, αφού απαιτεί ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες για να αναπτυχθεί. Κυρίως αναπτύσσεται σε θερμά κλίματα και στα παράλια, αφού ο εχθρός του είναι ο πάγος».

Όπως ο ίδιος αναφέρει, «ο μέσος όρος παραγωγής στην Αρκαδία είναι 1.200 τόνοι, ενώ η τιμή πώλησης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Αυτήν τη χρονιά, το χαρούπι πουλήθηκε 1,35 ευρώ το κιλό, ενώ την περασμένη με 1,15».

Ζωοτροφές

Οι χρήσεις του χαρουπιού τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, καθώς έχει μπει για τα καλά στη ζαχαροπλαστική. Ο κύριος όγκος της παραγωγής, βέβαια, κατευθύνεται στις ζωοτροφές. Σύμφωνα με τον κ. Σούρσο, «οι περισσότερες ποσότητες πάνε σε όλη την Ελλάδα, μετά από επεξεργασία, για ζωοτροφή. Υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένες χρήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουμε τη δυνατότητα να απομακρύνουμε κάθε ξένη ύλη που μπορεί να βρεθεί πάνω τους, επειδή πέφτει κάτω», αναφέρει.

Το χαρούπι καλλιεργείται από το Άστρος μέχρι το Κυπαρίσσι, καλύπτοντας το κομμάτι της Κυνουρίας και φτάνοντας μέχρι τη Λακωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button