Αγροτικά

Αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας Αμπέλου

Βασικές οδηγίες-συμβουλές προς τους αμπελοκαλλιεργητές.

Η πρόληψη ή και η εξάλειψη των επιβλαβών οργανισμών πρέπει να υποστηρίζεται κατά προτεραιότητα με τις ενέργειες:

1. Αμειψισπορά καλλιεργειών (Εφαρμόσιμη στους αμπελώνες μόνο μετά από εκχέρσωση αμπελώνα οπότε πριν την επαναφύτευσή του πρέπει να γίνεται καλλιέργεια αγρωστωδών για 1-4 χρόνια σε συνάρτηση με την ύπαρξη ιώσεων και νηματωδών φορέων).

2. Χρήση κατάλληλων τεχνικών καλλιέργειας. (Κλαδέματα, αραίωμα βλαστών ξεφυλλίσματα κλπ που βελτιώνουν τις συνθήκες αερισμού του Αμπελώνα).

3. Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και πιστοποιημένου υλικού φύτευσης. Τα φυτά αμπέλου προς φύτευση πρέπει να φέρουν Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

4. Χρήση ισορροπημένων πρακτικών λίπανσης, ασβέστωσες, άρδευσης και αποστράγγισης. Οι λιπάνσεις καλό είναι να γίνονται μετά από αναλύσεις εδάφους και φύλλων που επαναλαμβάνονται κάθε τρία τουλάχιστον χρόνια και διατηρούνται σε αρχείο.

5. Παρεμπόδιση διάδοσης επιβλαβών οργανισμών με μέτρα υγιεινής. Τακτικό καθάρισμα των μηχανημάτων. Καταστροφή με καύση προσβεβλημένων πρέμνων, υπολειμμάτων κλαδέματος όταν έχουν βεβαιωθεί ασθένειες ξύλου.

6. Προστασία επωφελών οργανισμών. Διατήρηση ζωνών που δεν ψεκάζονται στα περιθώρια του Αμπελώνα-φράκτες κλπ.
Οι επιβλαβείς οργανισμοί να παρακολουθούνται με κατάλληλες μεθόδους και εργαλεία. Να γίνονται επιτόπιες παρατηρήσεις καθώς και αξιοποίηση συμβουλών και συστημάτων έγκαιρης διάγνωσης.

Παρακολουθείται την έκδοση των δελτίων Γεωργικών προειδοποιήσεων.

Να λαμβάνονται υπόψη ορθές τιμές κατώτερων ορίων επέμβασης, όπου αυτά υπάρχουν, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα φυτοπροστασίας. Παρακολουθείται την έκδοση των δελτίων Γεωργικών προειδοποιήσεων.

Να προτιμούνται μη χημικά μέσα εφόσον παρέχουν ικανοποιητικό έλεγχο επιβλαβών οργανισμών.

Τα γεωργικά φάρμακα που εφαρμόζονται να είναι τα πιο ήπια, να έχουν τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Να τηρείται ή δόση και ο αριθμός εφαρμογών στα μικρότερα εφικτά επίπεδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες τις ετικέτας.

Να εφαρμόζονται στρατηγικές διαχείρισης ανθεκτικότητας.

Παρέχονται οδηγίες στις λίστες των φυτοπροστατευτικών που στέλνονται με τα δελτία των Γεωργικών Προειδοποιήσεων.
Με βάση το ιστορικό χρήσης των γεωργικών φαρμάκων ο επαγγελματίας χρήστης πρέπει να αξιολογεί την επιτυχία των εφαρμοζόμενων μέτρων φυτοπροστασίας.

Οι αναγραφόμενες ενέργειες καταγράφονται σε ημερολόγιο από τους καλλιεργητές παραγωγούς το οποίο είναι διαθέσιμο σε κάθε σχετικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Το δελτίο καταγραφής για κάθε αγορά γεωργικού φαρμάκου με τις πληροφορίες (όνομα φυτοπροστατευτικού, χρόνος και δόση εφαρμογής, καλλιέργεια και περιοχή κλπ) τηρούνται από τον επαγγελματία χρήστη για τρία χρόνια Οδηγίες στους επαγγελματίες χρήστες για την αναγνώριση των νόμιμων γεωργικών φαρμάκων.

Η ετικέτα πρέπει να είναι γραμμένη στην Ελληνική γλώσσα

  • Να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).
  • Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην Ελληνική γλώσσα.
  • Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντομοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισμοί που καταπολεμά.

Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Μόνον καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρμακα. Ζήτησε συμβουλές για τη χρήση του. Ζητάτε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης. Το τιμολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκμηριώνει την νόμιμη αγορά των προϊόντων. Ελέγξτε ότι στο τιμολόγιο αναφέρεται ακριβώς το γεωργικό φάρμακο που αγοράσατε.
Να είστε προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρμακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ίδια γεωργικά φάρμακα. Τα παράνομα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρμακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόμιμων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργειά σου γιατί κανείς δεν εγγυάται για το περιεχόμενό τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε αμέσως στις τοπικές αρχές.
Τα παράνομα γεωργικά φάρμακα τιμωρούνται με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button